Λαβρόφ: Το Κίεβο έχει αλλάξει το προσχέδιο συμφωνίας – Δείχνουν αδυναμία διαπραγμάτευσης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Απαράδεκτα στοιχεία» περιλαμβάνει το προσχέδιο συμφωνίας που παρουσίασαν οι Ουκρανοί στη Ρωσία, υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το BBC, υποστηρίζει ότι η Ουκρανία τροποποίησε προηγούμενες προτάσεις της που διατυπώθηκαν κατά τις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Μαρτίου.

«Η ουκρανική πλευρά υπέβαλε στη διαπραγματευτική ομάδα τα προσχέδια συμφωνιών της, τα οποία σαφώς αποκλίνουν από τις σημαντικότερες προβλέψεις που καταγράφηκαν στη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη», λέει. «Αυτή η αδυναμία διαπραγμάτευσης χαρακτηρίζει για άλλη μια φορά τις πραγματικές προθέσεις του Κιέβου».

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα πιστεύει ότι το Κίεβο ελέγχεται από την Ουάσιγκτον, «που πιέζει τον πρόεδρο [Βολοντίμιρ] Ζελένσκι να συνεχίσει τις εχθροπραξίες». Η Ρωσία θα συνεχίσει τις συνομιλίες, λέει ο Λαβρόφ, αλλά θα πιέσει για να εξασφαλίσει τις απαιτήσεις της σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, δηλώνει ότι χρειάζονται οι συνομιλίες με τη Ρωσία, αλλά δεν είναι διατεθειμένο να παραιτηθεί από κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική του ακεραιότητα.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι τα σχόλια του Λαβρόφ είναι «προπαγάνδα», καθώς δεν εμπλέκεται άμεσα στις διαπραγματεύσεις και ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα των ρωσικών προσπαθειών να αποσπάσει την προσοχή από τα γεγονότα στην Μπούσα.