Λάβρος ο Κρούγκμαν: Η πολιτική του Βερολίνου ευνοεί τη Χρυσή Αυγή

Λάβρος ο Κρούγκμαν: Η πολιτική του Βερολίνου ευνοεί τη Χρυσή Αυγή

Σκληρή κριτική στην τακτική της Γερμανίας που σύμφωνα με τον Κρούγκμαν θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Ακόμη ένα άρθρο κατά της πολιτικής του Βερολίνου δημοσίευσε στο blog του στους New York Times ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν. Ο γνωστός οικονομολόγος κατηγορεί τη Γερμανία ότι όχι μόνο σπρώχνει την Ελλάδα από το ευρώ, αλλά…παράλληλα με την πολιτική της προωθεί την ατζέντα της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, η ελληνική πλευρά με το σημερινό της αίτημα δεν πραγματοποιεί στροφή 180 μοιρών, αλλά «φαίνεται να θέλει να κερδίσει χρόνο για να καταστρώσει μία οικονομική στρατηγική (…) και να διαπραγματευτεί τους όρους αργότερα”. Από την άλλη, η Γερμανία “προσπαθεί να αναγκάσει τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει πλήρως τις προεκλογικές του υποσχέσεις».

«Πιστεύουν πραγματικά οι Γερμανοί ότι αυτό είναι εφικτό;», διερωτάται ο Κρούγκμαν, και απαντά μόνος του: «Υποψιάζομαι πως όχι. Αυτό μου μοιάζει σαν προσπάθεια να οδηγηθεί η Ελλάδα έξω από το ευρώ, αμέσως τώρα. Η γερμανική πολιτική είναι αντικειμενικά υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».

Όμως παράλληλα, δεδομένων των συνθηκών, η γερμανική πολιτική είναι «αντικειμενικά υπέρ της Χρυσής Αυγής», υποστηρίζει.

Κλείνοντας, ο Κρούγκμαν υπογραμμίζει το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο ζήτημα, καλώντας την ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA, ακόμα και αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης αποτύχουν, αλλά και να ξεκαθαρίσει τη θέση της από τώρα, ενόσω οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Διαβάστε ακόμη: 

 Κρούγκμαν: Ένας «ψυχαναλυτής» των αγορών που στηρίζει την Ελλάδα