Le Monde: Η Κομισιόν εξετάζει αύριο έξωση της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Le Monde: Η Κομισιόν εξετάζει αύριο έξωση της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Νέα άρθρο ανοίγει ξανά το ζήτημα της αποβολής της χώρας μας από τη Σέγκεν και περιγράφει και τη διαδικασία. 

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε άρθρό της αναφέρει πώς το Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να εξετάσει αύριο σχέδιο διετούς αναστολής της συνθήκης Σένγκεν για την Ελλάδα. Μάλιστα περιγράφει και τη διαδικασία που θα μπορούσε να ακολουθηθεί σε αυτό το ενδεχόμενο.

«Είναι πολύ λεπτή και σύνθετη πολιτική διαδικασία. Αρχικά η Κομισιόν θα κάνει πρώτα μια αποτίμηση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που αποτελούν και το εξωτερικό όριο της ζώνης Σένγκεν. Στη συνέχεια θα υποβάλει την έκθεσή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής, όπου η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία. Μετά η Ελλάδα θα έχει περιθώριο τριών μηνών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Μετά το τρίμηνο κριθεί ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ παραμένει ανεπαρκής, τότε η Κομισιόν θα εισηγηθεί διετή αναστολή της Σένγκεν και επαναφορά των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων από τις άλλες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία κ.λ.π.)».

Η Le Monde αναφέρει ακόμα πως προωθείται και το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας και Σκοπίων, με παράλληλη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την ΠΓΔΜ. Στόχος είναι να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η εισροή προσφύγων μέσω του «δρόμου των Βαλκανίων». Ωστόσο αυτή η στρατηγική «τιμωρεί την Ελλάδα, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο έδαφός της»

Στο σχέδιο αυτό κάνει ειδική αναφορά και το politico (Δείτε ΕΔΩ).