Le Soir για υπόθεση της Εύας Καϊλή: «Δύο σπίτια στις Βρυξέλλες θαμμένα σε μετρητά»

Le Soir για υπόθεση της Εύας Καϊλή: «Δύο σπίτια στις Βρυξέλλες θαμμένα σε μετρητά»
Η Εύα Καϊλή στην έναρξη εργασιών του 3ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, στο κλειστό στάδιο Ταε Κβο Ντο του Φαλήρου, Παρασκευή 20 Μαΐου 2022. Ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει έως την Κυριακή το 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, με κεντρικό σύνθημα: «Η Κοινωνία στο Προσκήνιο». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γλαφυρά και λεπτομερώς περιγράφει η βελγική Le Soir τα όσα πρωτοφανή συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στις Βρυξέλλες με το Qatargate και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή.

«Δύο σπίτια στις Βρυξέλλες θαμμένα σε μετρητά» ξεκινά το μακροσκελές του άρθρο το βελγικό μέσο, κάνοντας λόγο για μια πολύ ευαίσθητη υπόθεση, «την οποία αρχικά χειρίστηκαν μια χούφτα δικαστές και ερευνητές και η οποία τέθηκε “υπό εμπάργκο”. Με άλλα λόγια, τα πρώτα λεπτά της διαδικασίας δεν καταχωρίστηκαν στην εθνική αστυνομική βάση δεδομένων προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διαρροές».

Περιγράφει, δε, γλαφυρά πώς άνδρες των ειδικών μονάδων της αστυνομίας Βελγίου, ύστερα από έρευνα που ξεκίνησε από τα μέσα Ιουλίου, συνέλαβαν τον σύζυγο της Εύας Καϊλή. Περίμεναν υπομονετικά, γράφει, να βγει από το σπίτι του στην οδό Wiertz, στο κέντρο των Βρυξελλών, το πρωί της Παρασκευής, καθώς δεν μπορούσαν να μπουν στο διαμέρισμά τους, λόγω της βουλευτικής ασυλίας της Ελληνίδας ευρωβουλευτού. Τον συνέλαβαν μόλις βγήκε από το γκαράζ. Η κατάσχεση του τηλεφώνου του ήταν ζωτικής σημασίας. Και ακολούθησαν οι έρευνες σε 16 σπίτια και γραφεία.

Ζωτικής σημασίας και η έρευνα στο σπίτι του πρώην Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Οι ερευνητές ανακάλυψαν περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά.

Πέρα από τον Τζιόρτζι και τον Παντσέρι, μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής είχαν προσαχθεί δύο ακόμη άτομα: ο Λούκα Βισεντίνι, επικεφαλής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος χθες, και ένας ακόμη Ιταλός που δραστηριοποιείται στις ΜΚΟ (είναι ο τέταρτος που συνελήφθη χθες).

Και μέχρι το μεσημέρι η αστυνομική επιχείρηση των Βρυξελλών ήταν επιτυχής, καθώς ανακαλύφθηκαν μετρητά και κατασχέθηκαν αρκετά terabytes δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεσημέρι τα πράγματα άλλαξαν, γράφει το βελγικό μέσο. Ενώ είναι άγνωστο αν εκείνη τη στιγμή είχαν ενημερωθεί από τον Τύπο εμπλεκόμενοι στην υπόθεση για τη σύλληψη του Τζιόρτζι, ένας ακόμη άνδρας προσάγεται.

«Ένας άνδρας βγήκε από το ξενοδοχείο Sofitel στην ευρωπαϊκή συνοικία. Δεν είναι άλλος από τον πατέρα της Εύας Καϊλή. Αυτός και η σύζυγός του βρίσκονται στις Βρυξέλλες για λίγες ημέρες. Ο πεθερός τού Φραντσέσκο Τζιόρτζι μεταφέρει μια βαλίτσα. Ω, τίποτα το ιδιαίτερο: Στο μέγεθος cabin case. Μόνο που το εσωτερικό του είναι γεμάτο με χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Τον σταματά μια ομάδα αστυνομικών».

Και όπως περιγράφει εν συνεχεία το βελγικό μέσο, αυτό που συνέβη με τον πατέρα της Καϊλή είναι κομβικής σημασίας, καθώς θεωρείται αυτόφωρο και οι Αρχές καταρρίπτουν τη βουλευτική ασυλία της Εύας Καϊλή.

«Το κέντρο της ομοσπονδιακής αστυνομίας κινητοποίησε αμέσως περίπου δώδεκα αστυνομικούς που επέστρεφαν από τις πρωινές έρευνες. Τους συνόδευε ο ίδιος ο ανακριτής Claise. Όλοι πήγαν να επισκεφθούν μια από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωκοινοβουλίου. Η αναζήτηση δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη. Και ακόμη αναμένονται και άλλες εκπλήξεις».

Στο σπίτι της Καϊλή οι Αρχές βρήκαν ολόκληρες σακούλες με μετρητά. «Τα χρήματα βρίσκονταν σε πολυτελείς τσάντες και βαλίτσες. Αυτά είναι πράγματα που συνήθως παρατηρούνται σε έρευνες σε εμπόρους ναρκωτικών, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

«Τα μετρητά είναι διάσπαρτα σε χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ. Η αστυνομία δεν είναι ακόμη σε θέση να διευκρινίσει το ακριβές ποσό των χρημάτων που βρέθηκαν, καθώς μέρος αυτών αποστέλλεται για επιστημονική ανάλυση. Όμως, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πηγές, υπήρχαν περίπου 600.000 ευρώ στη βαλίτσα του πατέρα και τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε μετρητά στο διαμέρισμα της Εύας Καϊλή. Μια συντηρητική εκτίμηση. Ακόμη καλύτερα (ή χειρότερα, ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς), το διαμέρισμα της Εύας Καϊλή ήταν επίσης γεμάτο με δώρα που έφεραν την υπογραφή της χώρας που είναι ύποπτη για διαφθορά: Μετάλλια και άλλα τιμαλφή που προσέφερε το Κατάρ».

Και συνεχίζει το δημοσίευμα της Le Soir:

«Μια δεύτερη πηγή κοντά στην έρευνα δήλωσε: “Το βράδυ της Παρασκευής κλαίγαμε από χαρά”. “Παρόλο που, αν ανατρέξετε στα γεγονότα, είναι απίστευτα σοβαρά. Είναι λίγο αηδιαστικά».