Λευκή επιστολή σε γκρίζα ζώνη: Τι ζητά ο Τσακαλώτος στο Eurogroup

Λευκή επιστολή σε γκρίζα ζώνη: Τι ζητά ο Τσακαλώτος στο Eurogroup
epa05660668 Valdis Dombrovskis (R) European Commission Vice-President in charge of the Euro and Social Dialogue and Greek Finance Minister Euclidis Tsakalotos (L) during Eurogroup finance ministers meeting in Brussels, Belgium, 05 December 2016. Eurogroup discuss member states' draft budgetary plans for 2017 and will be briefed by the institutions on the state of play of the Greek second review of the economic adjustment programme. EPA/OLIVIER HOSLET

Κόφτης,  αφορολόγητο, πλεόνασμα "αορίστου χρόνου" στο 3,5% και μια επιστολή χωρίς θέσεις του Τσακαλώτου διαμορφώνουν το θολό σκηνικό της Πέμπτης. 

Χωρίς λεπτομέρειες, όσον αφορά στο περιεχόμενο της ελληνικής συμβιβαστικής πρότασης, εστάλη στους θεσμούς η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «η κυβέρνηση μέσω της επιστολής του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενημέρωσε τους θεσμούς ότι θα προσέλθει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα» . Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στην επιστολή δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, προχώρησε σε γενικότερη ενημέρωση επί των ζητημάτων της αξιολόγησης, χωρίς να αναφερθεί σε επιμέρους λεπτομέρειες καθώς, όπως αναμένεται, όλα τα καίρια θέματα και οι θέσεις της ελληνικής πλευράς θα πέσουν στο “τραπέζι” του Eurogroup της Πέμπτης .

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά από τα κυβερνητικά στελέχη, η ελληνική πρόταση θα προβλέπει την παράταση του δημοσιονομικού κόφτη και μετά το 2018, αλλά και την περαιτέρω διάνθισή του, ώστε να περιλαμβάνει τα μέτρα που θέλουν οι δανειστές -και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Βέβαια, στο σημείο αυτό αξίζει να θυμίσουμε ότι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το αν και με ποιον τρόπο θα συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να αποδεχτεί την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% και μετά το 2018, ωστόσο στη συμβιβαστική πρόταση, ενδεχομένως να συμπεριληφθεί και το μέτρο που έχει προτείνει ο υπουργός Οικονομικών για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με αυτό, από το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος, η μία ποσοστιαία μονάδα –εφόσον επιτυγχάνεται εξ’ ολοκλήρου ο δημοσιονομικός στόχος- θα μπορεί να διατίθεται για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπό αυτήν την λογική, το 1% του πλεονάσματος, θα “επιστραφεί” στην ελληνική οικονομία και θα αξιοποιηθεί αναλόγως με τις ανάγκες της.

Ο εξειδικευμένος κόφτης θα επεκταθεί, ώστε σε περίπτωση αποκλίσεων, θα ενεργοποιούνται αυτόματα τα ακόλουθα μέτρα:

– Η μείωση της προσωπικής διαφοράς που υπολογίζεται ήδη για το σύνολο των συνταξιούχων. Η προσωπική διαφορά εκτιμάται σε περίπου 4 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 15% του εισοδήματος των συνταξιούχων.

– Η μείωση του αφορολογήτου

Σε αυτή τη συνεδρίαση διαμηνύεται ότι ο Ευκλ. Τσακαλώτος θα αναζητήσει έναν «έντιμο συμβιβασμό» με τους Θεσμούς για να μπορέσει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο άμεσα.

Μετά την ευθεία απειλή Σόιμπλε ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα η ελληνική πλευρά ετοιμάζει σχέδιο προτάσεων προκειμένου να ικανοποιήσει τους Ευρωπαίους εταίρους, το οποίο ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα το παρουσιάσει στους ομολόγους του στο Eurogroup της προσεχής Πέμπτης και νωρίτερα θα σταλεί σε Γιούνκερ,  Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Βίζερ.

H διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι το Ταμείο θα συνεχίσει τις συνομιλίες για μία γρήγορη συμφωνία.

Από το οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνουν ότι ο «μηχανισμός» θα ψηφιστεί από τη Βουλή, αλλά τα μέτρα που θα περιλαμβάνει δεν θα νομοθετηθούν τώρα, αν και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές κανένα μέτρο δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, ούτε καν ο κόφτης να ενεργοποιηθεί, διότι ήδη η χώρα θα βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά.

Διαβάστε επίσης: Το ΔΝΤ κόβει τον «κόφτη»

Επιστροφή θεσμών και η 20η Φεβρουαρίου ως κομβική ημερομηνία
Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ετοιμάζουν βαλίτσες για να επιστρέψουν στην Αθήνα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Εάν συμβεί αυτό, δηλαδή κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στις 20 Φεβρουαρίου τότε το Μαξίμου εκτιμά ότι μπορεί στις αρχές Μαρτίου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να συμπεριλάβει στις αποφάσεις του την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ποσοτική χαλάρωση θα δώσει σήμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ομαλότητα ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την “μεγάλη” έξοδο στις αγορές στο τέλος του έτους.  Κανονικά η ένταξη των ομολόγων στο QE θα έπρεπε να είχε γίνει από τον Δεκέμβριο που ήταν και το αρχικό ορόσημο που είχε θέσει η ελληνική πλευρά, πλην όμως η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης παρέτεινε τις αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι στριμώχνοντας έτσι την ελληνική πλευρά.

Διαβάστε ακόμη: Χαράτσι και σε μισθούς των 500 ευρώ μέσω αφορολόγητου

Αν όχι τον Φεβρουάριο, τότε τι;
Στην περίπτωση όμως που παρέλθει άκαρπο και το Eurogroup του Φεβρουαρίου, τότε το ελληνικό ζήτημα ενδέχεται να παραμείνει σε εκκρεμότητα, καθώς θα ξεκινήσουν οι εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και αργότερα, τον Σεπτέμβρη, σε Γερμανία.

Χρηματοδοτικά, η Ελλάδα μπορεί να αντέξει την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας καθώς οι λήξηπρόθεσμες υποχρεώσεις του Φεβρουαρίου (συμπεριλαμβανομένων των τόκων) είναι της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, τον Μάρτιο οι υποχρεώσεις πέφτουν κάτω από το 1 δισ., ενώ τον Απρίλιο ανεβαίνουν στα 2 δισ. ευρώ. Ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι σχετικά “χαλαροί” μήνες αλλά το μεγάλο αγκάθι έρχεται τον Ιούλιο ο οποίος είναι γεμάτος υποχρεώσεις καθώς οι λήξεις χρεολυσίων και οι τόκοι αγγίζουν τα 7,5 δισ. ευρώ, ποσό που είναι αδύνατο να καλυφθεί  χωρίς εκταμίευση δόσεων από τον ESM.

Παζάρι ΔΝΤ – Βερολίνου με το βλέμμα στις γερμανικές κάλπες