«Λευκός καπνός» στις Βρυξέλλες: Συμφωνία για το Brexit ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

«Λευκός καπνός» στις Βρυξέλλες: Συμφωνία για το Brexit ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
epa07927452 President of the European Comission Jean-Claude Juncker (R) and British Prime Minister Boris Johnson shake hands during a press conference on the Brexit deal in Brussels, Belgium, 17 October 2019. According to reports, the EU and the British government have reached a deal for Brexit. EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σειρά παίρνει πλέον το βρετανικό κοινοβούλιο. Το κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας επιμένει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τη συμφωνία.

Έχουμε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για το Brexit, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει συμφωνία – έχουμε μια συμφωνία! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και μαρτυρά τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Συνιστώ (η σύνοδος της ΕΕ) να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Γιούνκερ. Σε επιστολή του ο Γιούνκερ δήλωσε είναι ώρα να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαζυγίου και οι δύο πλευρές να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με τη Βρετανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία και η ΕΕ κατέληξαν σε μια «σπουδαία» συμφωνία για το Brexit και κάλεσε τους βουλευτές να την εγκρίνουν το σαββατοκύριακο.

«Έχουμε μία σπουδαία νέα συμφωνία που επαναφέρει τον έλεγχο – τώρα το κοινοβούλιο θα πρέπει φέρει σε πέρας το Brexit το Σάββατο ώστε να προχωρήσουμε σε άλλες προτεραιότητες όπως το κόστος ζωής, το NHS (σ.σ.: το εθνικό σύστημα υγείας), τα εγκλήματα και το περιβάλλον» έγραψε σε μήνυμά του στο twitter ο Τζόνσον, μετά τη θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τους όρους μίας συμφωνίας για το Brexit.


Ωστόσο, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσε ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το σχέδιο συμφωνίας ισχύει και μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας.

«Οι προτάσεις αυτές δεν είναι, κατά την άποψή μας, επωφελείς για την οικονομική ευημερία της Βόρειας Ιρλανδίας και υπονομεύουν την ακεραιότητα της ένωσης», ανέφερε το κόμμα, προειδοποιώντας ότι η κοινοβουλευτική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το Σάββατο είναι μόλις το πρώτο βήμα για την έγκριση της συμφωνίας. Η ψηφοφορία του Σαββάτου στο κοινοβούλιο για τις προτάσεις θα είναι μόνο η αρχή μιας μακράς διαδικασίας για την έγκριση οποιουδήποτε Νομοσχεδίου Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων», ανέφερε ανακοίνωση του κόμματος.

Η νέα συμφωνία προβλέπει ότι η συγκατάθεση της Βόρεια Ιρλανδίας θα ζητηθεί τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των τελωνειακών διευθετήσεων. Θα μπορούν να παραταθούν για άλλα τέσσερα χρόνια με την έγκριση του κοινοβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας μόνο με απλή πλειοψηφία.

Διαβάστε ακόμη: Τα κύρια σημεία της νέας συμφωνίας για το Brexit – Πώς ρυθμίζεται το ιρλανδικό ζήτημα

Το Σάββατο στη βρετανική βουλή η συμφωνία

Οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν το σχέδιο της κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί το Σάββατο ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου ώστε το σώμα να συζητήσει και να ψηφίσει τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit.

Οι βουλευτές ενέκριναν επίσης μια αλλαγή στους κανόνες της συζήτησης του Σαββάτου, η οποία επιτρέπει να τεθούν σε ψηφοφορία πολλές τροπολογίες.

Η αλλαγή αυτή μπορεί να επιτρέψει να δοκιμασθούν στο κοινοβούλιο ιδέες όπως το να εξαρτηθεί η αποδοχή της συμφωνίας από ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση ήταν αντίθετη στην αλλαγή αυτή, όμως έχασε τη σχετική ψηφοφορία με 287 ψήφους έναντι 275.

«Ο πρωθυπουργός θα κάνει μια δήλωση ενημερώνοντας τη Βουλή (των Κοινοτήτων) για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συνοψίζεται σε μια πρόταση είτε για την έγκριση μιας συμφωνίας είτε για την έγκριση μιας εξόδου χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός της κυβέρνησης αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει η συζήτηση να διαρκέσει 90 λεπτά.

«Αυτό που θέλουμε είναι μια απάντηση ‘ναι’ ή ‘όχι’ από τη Βουλή – της αρέσει η συμφωνία ή όχι;», κατέληξε.

Κόρμπιν: Χειρότερη από αυτή της Τερέζα Μέι

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως διαπραγματεύθηκε μια ακόμα χειρότερη συμφωνία από αυτή της Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ύστερα από την ανακοίνωση για επίτευξη συμφωνίας για το Brexit.

«Ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα», δήλωσε.