Λευκός Οίκος: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι «αυτοκίνητο χωρίς φρένα», χρειάζεται ρύθμιση

Λευκός Οίκος: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι «αυτοκίνητο χωρίς φρένα», χρειάζεται ρύθμιση
Photo: pixabay.com
Η κορυφαία αξιωματούχος του Λευκού Οίκου για την τεχνητή νοημοσύνη λέει ότι η περαιτέρω ρύθμιση δεν θα δώσει στην Κίνα πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ: «Είναι σαν να έχεις φρένα σε ένα αυτοκίνητο»

Για τους επικριτές της εποπτείας, η τρέχουσα κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας υπογραμμίζει τη σημασία της ελευθερίας δράσης των αμερικανικών επιχειρήσεων: Με τόσο υψηλά διακυβεύματα, η επιβράδυνση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης με επαχθείς κανόνες είναι πολύ επικίνδυνη.

Σύμφωνα όμως με την κορυφαία σύμβουλο τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, η δυνατότητα επιβράδυνσης μπορεί να προσφέρει τον απαραίτητο έλεγχο για να υπάρξει επιτάχυνση με ασφάλεια και τελικά να κερδηθεί η κούρσα.

«Είναι σαν να έχουμε φρένα σε ένα αυτοκίνητο», δήλωσε η Δρ. Arati Prabhakar, επικεφαλής σύμβουλος επιστήμης και τεχνολογίας του προέδρου Μπάιντεν και επικεφαλής του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, μιλώντας τη Δευτέρα στο συνέδριο Fortune Brainstorm Tech στο Deer Valley της Γιούτα. Η καλά σχεδιασμένη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, είπε, «στην πραγματικότητα σας επιτρέπει να προχωρήσετε πιο γρήγορα, από τη στιγμή που ξέρετε ότι έχετε τον έλεγχο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μια συζήτηση επί σκηνής με την αρχισυντάκτρια του Fortune Alyson Shontell, η Prabhakar περιέγραψε το περίπλοκο τοπίο της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης και τον στόχο της κυβέρνησης να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ καινοτομίας και ασφάλειας.

«Γνωρίζουμε από την ιστορία ότι οι άνθρωποι θα τη χρησιμοποιήσουν για καλό και θα τη χρησιμοποιήσουν και για κακό, και έτσι το καθήκον που έχουμε μπροστά μας είναι να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης», τόνισε η Prabhakar. «Η παρούσα κυβέρνηση κινείται πολύ επιθετικά ακριβώς για να βρει πώς να το κάνει αυτό με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο».

Η Prabhakar, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας και πολιτικής, τόνισε τον ζωτικό ρόλο της νομοθεσίας στη διαμόρφωση της ανάπτυξης των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Καθώς εντείνονται οι παγκόσμιες συζητήσεις σχετικά με τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως σε στρατιωτικά πλαίσια και σε έγχρωμες κοινότητες, οι ηθικές ανησυχίες και ο κίνδυνος κατάχρησης βρίσκονται στο προσκήνιο, καθώς τα έθνη ανταγωνίζονται για την τεχνολογική υπεροχή.

«Δεν θέλω να ζήσω σε έναν κόσμο που θα είναι γεμάτος κινδύνους βιοασφάλειας εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης. Εξίσου δεν θέλω να ζήσω σε έναν κόσμο στον οποίο ένας μαύρος συλλαμβάνεται για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, επειδή ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου δεν μπορεί να αναγνωρίσει κατάλληλα τα πρόσωπα των μαύρων. Κανένα από τα δύο δεν είναι αποδεκτό. Και έτσι θα μας δείτε να συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω σε όλες τις διαφορετικές πτυχές», κατέληξε η Prabhakar.

Πηγή: Fortune