Η Lego σταματάει την συνεργασία με τη Shell

Η Lego σταματάει την συνεργασία με τη Shell

Αφορμή ήταν οι ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε η Lego από την Greenpeace για τη δράση της Shell στην Αρκτική. 

Μετά από σχεδόν 50 χρόνια συνεργασίας, η Lego αναγκάστηκε να «σπάσει» τη συμφωνία της με τον κολοσσό πετρελαίου της Shell.  Αφορμή για να σταματήσει αυτή η συνεργασία που κρατούσε από το 1960 ήταν οι πιέσεις που δέχθηκε η Lego από την Greenpeace, η οποία διαμαρτύρεται για τις εξορύξεις πετρελαίου που πραγματοποιεί η Shell στην Αρκτική.

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση ανάρτησε ένα βίντεο στο ΥοuTube που παρουσιάζει την Αρκτική χτισμένη από τουβλάκια Lego σκεπασμένα από πετρέλαιο. Το βίντεο πήρε αμέσως μεγάλη δημοσιότητα, καθώς έχει ξεπεράσει τα έξι εκατομμύρια views, κάτι που όπως ήταν φυσικό «θορύβησε» τη Lego.

Έτσι η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό της με την Shell όταν αυτό λήξει, μια συμφωνία ύψους 68 εκατ. λιρών (55 εκατ. ευρώ) που μέχρι σήμερα προέβλεπε χιλιάδες βενζινάδικα σε 26 διαφορετικές χώρες να πωλούν πάνω από 16 εκατομμύρια κουτιά με τουβλάκια Lego που φέρουν πάνω τους το λογότυπο της εταιρείας πετρελαίου.

Σύμφωνα με «Το Βήμα» αρχικά η Lego, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της, Γιόργκεν Φιγκ Κνούντστορπ, είχε αρνηθεί να τερματίσει οικειοθελώς την συμφωνία, υποστηρίζοντας πως η Greenpeace θα έπρεπε να διαπραγματευθεί απευθείας με την Shell. Στη συνέχεια όμως, και με την κοινή γνώμη να τον πιέζει, ο επικεφαλής της εταιρίας παραγωγής παιχνιδιών αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει.

«Σεβόμαστε το δικαίωμα ατόμων και οργανισμών να συμμετέχουν σε έναν ελεύθερο και ειλικρινή διάλογο για την κάλυψη των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών. Αναγνωρίζοντας αυτό το δικαίωμα ζητούμε μόνο να το πράττουν με έναν νόμιμο τρόπο που δεν θέτει σε κίνδυνο την δική τους ασφάλεια ή την ασφάλεια των άλλων», τόνισε με τη σειρά του ένας εκπρόσωπος της Shell.

Σύμφωνα με την Greenpeace, η Shell απειλεί την Αρκτική με τις καταστροφικές εξορύξεις πετρελαίου που πραγματοποιεί, προειδοποιώντας ότι μια ενδεχόμενη διαρροή πετρελαίου στην περιοχή θα ήταν αδύνατο να καθαριστεί και καταλήγοντας πως η συνεργασία της Shell με τη Lego αφορούσε ξεκάθαρα στον «εξωραϊσμό» της δημόσιας εικόνας του πετρελαϊκού κολοσσού.

 

«Όσοι αγωνιζόμαστε για την προστασία της Αρκτικής αλλά και οι θαυμαστές των LEGO, έχουμε σήμερα κάθε λόγο να γιορτάζουμε. Η είδηση αυτή αποτελεί ένα τεράστιο πλήγμα για τη Shell που στρατηγικά συνεργάζεται με διάφορες δημοφιλείς μάρκες, προσπαθώντας με αυτόν τον τόπο να «καθαρίσει» την εικόνα της στα μάτια του κόσμου, ενώ παράλληλα συνεχίζει με τα σχέδιά της για εξορύξεις στην Αρκτική» αναφέρει η Greenpeace.

 

«Οι νεότεροι θαυμαστές των LEGO πήραν κυριολεκτικά την κατάσταση στα χέρια τους. Δεκάδες παιδιά κατασκεύασαν με τουβλάκια τεράστια ζώα της Αρκτικής έξω από τα κεντρικά γραφεία της Shell στο Λονδίνο. Αυτή ήταν μία παιχνιδιάρικη διαμαρτυρία για την εταιρική σχέση της LEGO με την πετρελαϊκή εταιρεία που σχεδιάζει εξορύξεις πετρελαίου στην Αρκτική» συμπληρώνει.

Διαβάστε ακόμη: 

Τα «χρυσά» τουβλάκια της Lego