Λέιν: Η ΕΚΤ ολοκλήρωσε τον κύκλο χαλάρωσης – Είμαστε σε επιφυλακή για νέα σοκ
- 01/07/2025, 10:45
- SHARE

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ολοκλήρωσε τον κύκλο των νομισματικών παρεμβάσεων που είχε στόχο τη μείωση του πληθωρισμού, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, σε συνέντευξή του στο CNBC στο περιθώριο του ετήσιου φόρουμ της τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας.
Σύμφωνα με τον Lane, ο κύριος στόχος να μειωθεί ο πληθωρισμός από τα υψηλά επίπεδα του 10% στο 2% έχει επιτευχθεί. «Θεωρούμε ότι ο τελευταίος κύκλος έχει ολοκληρωθεί. Η φάση κατά την οποία κατεβάζαμε τον πληθωρισμό από το 10% στο 2% έχει τελειώσει. Όμως, πρέπει να παραμείνουμε σε ετοιμότητα ώστε οποιαδήποτε απόκλιση δεν γίνει μόνιμη και δεν επηρεάσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στο 1,9% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Τον Μάιο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,9%, κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ. Στο πλαίσιο αυτό, το βασικό επιτόκιο της τράπεζας μειώθηκε στο 2%, από το υψηλό του 4% που είχε φτάσει κατά τον προηγούμενο κύκλο σύσφιξης. Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν νέα μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,75%, έως το τέλος του 2025.
Ο Lane διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει προσηλωμένη στα δεδομένα, χωρίς ωστόσο να αντιδρά σε κάθε μεμονωμένη «αναλαμπή» του πληθωρισμού. «Δεν θα απαντήσουμε σε κάθε μεμονωμένο σκαμπανέβασμα», τόνισε.
Ανησυχίες για Ανάπτυξη και Περαιτέρω Μειώσεις Επιτοκίων
Από τη Σίντρα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου, Pierre Wunsch, υπογράμμισε ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην ευρωζώνη κλίνουν πλέον προς τα κάτω.
«Υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στον στόχο του 2%. Η δουλειά έχει σε μεγάλο βαθμό γίνει», σημείωσε. Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ευρώπη βίωσε δύο χρόνια «σχετικά αναιμικής ανάπτυξης», ενώ τυχόν ανάκαμψη μπορεί να καθυστερήσει λόγω της παγκόσμιας αβεβαιότητας.
Ο Wunsch πρόσθεσε ότι αν υπάρξει ανάγκη για περαιτέρω δράση, αυτή πιθανότατα θα είναι προς την κατεύθυνση πρόσθετων μειώσεων επιτοκίων. «Δεν το ζητώ επιτακτικά, αλλά αν υπάρξει κάποια συζήτηση, αυτή θα αφορά μάλλον περαιτέρω περικοπές», είπε.
Η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά τα οικονομικά δεδομένα τους επόμενους μήνες, ιδίως όσον αφορά την παραγωγή και τη συνολική ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Αν δεν καταγραφεί βελτίωση, μπορεί να χρειαστεί να υιοθετήσει «λίγο πιο υποστηρικτική» στάση, κατέληξε ο Wunsch.
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την πορεία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Με τον πληθωρισμό να έχει περιοριστεί κάτω από τον στόχο, οι αγορές προσδοκούν περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής, εφόσον η ανάπτυξη παραμείνει υποτονική. Το ενδεχόμενο πρόσθετων μειώσεων επιτοκίων εντός του 2025 παραμένει στο τραπέζι, ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για επιβράδυνση της οικονομίας.
Η προσεκτική στάση της ΕΚΤ δείχνει ότι, παρότι έχει κλείσει ο κύκλος των μεγάλων αυξήσεων επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα παραμένει σε εγρήγορση, έτοιμη να παρέμβει αν χρειαστεί για να προστατεύσει την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.