Λέκκας: Περίπου 500.000 στρέμματα καταστράφηκαν- Ο Αύγουστος θα είναι εφιαλτικός μήνας

Λέκκας: Περίπου 500.000 στρέμματα καταστράφηκαν- Ο Αύγουστος θα είναι εφιαλτικός μήνας
Πυροσβεστικό ελικόπτερο Sikorsky S-64 Skycrane, πραγματοποιεί ρίψεις νερού κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της δασικής πυρκαγιάς στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021. Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η πυρκαγιά στην Αττική, η οποία πλέον μαίνεται ανεξέλεγκτη και στα τρία μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί από τη νύχτα, ειδικότερα στην απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, προς Καπανδρίτι, και από την πλευρά της Πάρνηθας στις Αφίδνες και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπου έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτήν την ώρα, εντοπίζεται στο μέτωπο που είναι σε εξέλιξη από την πλευρά του Καπανδριτίου, καθώς η φωτιά πέρασε την εθνική οδό πολλές φορές τη νύχτα, δημιουργώντας εστίες, που τελικά εξελίχθηκαν σε ενιαίο μέτωπο. Εκτός ελέγχου είναι και το δεύτερο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στις Αφίδνες, όπου εδώ και λίγη ώρα καίγεται -εκτός των άλλων- και ένα εργοστάσιο με χρώματα και διαλυτικά στον παράδρομο της εθνικής οδού. Η φωτιά συνοδεύεται από απανωτές εκρήξεις, που εμποδίζουν τους πυροσβέστες να πλησιάσουν. Επίσης, στις Αφίδνες, που έχουν εκκενωθεί από χθες, μαζί με τ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εκτίμηση του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα για τα στρέμματα γης που έγιναν στάχτη λόγω των πυρκαγιών και η πρόβλεψη για την επόμενη ημέρα.

Στο μέγεθος της καταστροφής από τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα και στη δύσκολη συνέχεια αναφέρθηκε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι τα στρέμματα γης που έγιναν στάχτη σε ολόκληρη την χώρα αγγίζουν τις 500 χιλιάδες.

Επίσης ο καθηγητής, προειδοποίησε ότι  ο Αύγουστος θα είναι ένας εφιαλτικός μήνας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. «Το έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη, οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν μια ώριμη καύσιμη ύλη. Ακόμα και μια σπίθα μπορεί να προκληθεί φωτιά υπό αυτές τις συνθήκες».

Σε τι οφείλεται η μεγάλη εξάπλωση των πύρινων μετώπων 

«Πολλοί ισχυρίζονται ότι χωρίς ισχυρούς ανέμους είναι εύκολο να περιοριστεί η φωτιά, αλλά αυτό δεν ισχύει» ανέφερε χαρακτηριστικά

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι σε μερικές περιοχές το έδαφος έφτανε τους 65 βαθμούς Κελσίου ενώ στην έναρξη της πυρκαγιάς καταγράφηκαν θερμοκρασίες 600 βαθμών κελσίου, από την τήξη ζαντών αυτοκινήτων . «Αυτό σε συνδυασμό με την ακτινοβολία που υπήρχε, τροφοδότησε ακαριαία την πυρκαγιά.», διευκρίνισε.

Επίσης ο καθηγητής δήλωσε ότι μαύροι καπνοί έδειξαν ατελή και γρήγορη καύση και ότι η πυρκαγιά προσομοίαζε μια έκρηξη.

Από την άλλη, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως κατά τις εναέριες ρίψεις, το  νερό εξατμιζόταν πριν καν φτάσει στο έδαφος, λόγω των ακραία υψηλών θερμοκρασιών

«Η επόμενη μέρα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Η κλιματική κρίση βρίσκεται μπροστά μας.» προειδοποίησε, ενώ συμβούλεψε όσους μένουν σε δασικές περιοχές να διαθέτουν ένα αυτόνομο σύστημα προστασίας του σπιτιού τους, το κόστος του οποίου είναι αρκετά χαμηλό.