Λέων ΙΔʼ: Ποιος είναι ο 267ος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
- 08/05/2025, 20:44
- SHARE

Για πρώτη φορά στα 2.000 χρόνια ιστορίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Αμερικανός πολίτης εκλέγεται Πάπας. Ο Καρδινάλιος Ρόμπερτ Πρέβοστ, 69 ετών, με καταγωγή από το Σικάγο και περουβιανή υπηκοότητα, είναι πλέον ο νέος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας, επιλέγοντας το παπικό όνομα Λέων ΙΔʼ.
Μιλά ισπανικά και ιταλικά, έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο ως ηγέτης των Αυγουστινιανών και, παρότι προέρχεται από τις ΗΠΑ, έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκτός Αμερικής.
Η εκλογή του στο κονκλάβιο αντανακλά τη βαθιά εκτίμηση που έτρεφε στο πρόσωπό του ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος τον τοποθέτησε σε καίριες θέσεις του Βατικανού — πιο πρόσφατα ως επικεφαλής του Δικαστηρίου των Επισκόπων, αρμόδιο για τον διορισμό νέων επισκόπων παγκοσμίως. Ο Πρέβοστ εισήλθε στο κονκλάβιο ως ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και ισχυρούς καρδιναλίους.
Η αγάπη του για την εκκλησία ξεκίνησε από την οικογένεια και την ενορία
Η πορεία του Πρέβοστ προς την ιεροσύνη δεν ήταν τυχαία. Μεγάλωσε σε μια βαθιά θρησκευόμενη καθολική οικογένεια. Ο πατέρας του, Λουί Μάριους Πρέβοστ, με γαλλικές και ιταλικές ρίζες, ήταν κατηχητής και υπήρξε καθοριστικό πρότυπο πίστης. Από μικρός, ο Ρόμπερτ υπηρέτησε ως παπαδάκι και φοίτησε στο ενοριακό σχολείο — εμπειρίες που τον έκαναν να αγαπήσει τη ζωή της Εκκλησίας.
Καθώς ωρίμαζε η κλήση του, αντιμετώπισε ένα δύσκολο ερώτημα: να γίνει ενοριακός ιερέας ή να ενταχθεί σε μοναστικό τάγμα; Τελικά, επέλεξε το τάγμα των Αυγουστινιανών, εμπνευσμένος από τις αξίες της ενότητας, της κοινοβιακής ζωής και των διδασκαλιών του Αγίου Αυγουστίνου.
Σπούδασε κανονικό δίκαιο στο Αγγελικό Πανεπιστήμιο (Angelicum) της Ρώμης και χειροτονήθηκε ιερέας το 1982 από τον Αρχιεπίσκοπο Ζαν Ζαντό, τότε προεδρεύοντα του Γραφείου για τον Διάλογο με τους Μη Χριστιανούς (σήμερα Δικαστήριο για τον Διαθρησκειακό Διάλογο).
New cardinal Robert Francis Prevost pose for pictures at the end of the consistory during which he received the biretta hat from Pope Francis in St. Peter’s Square at the Vatican City Vatican, on September 30, 2023. 21 new cardinals, three of them over eighty, therefore neither electors nor eligible in a future conclave for the election of the new pontiff, were created by Pope Francis in the ninth consistory of his pontificate. Isabella Bonotto / Anadolu Agency (Photo by Isabella Bonotto / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Η αποστολή στο Περού και η ιθαγένεια της καρδιάς του
Μετά τις σπουδές του, ο Πρέβοστ στάλθηκε ως ιεραπόστολος στην Προκαθήμενη Επαρχία του Τσουλουκανάς, στο βορειοδυτικό Περού — μια περιοχή με έντονη παρουσία Αυγουστινιανών από τις ΗΠΑ. Ταξίδεψε σε όλη τη χώρα, από τις ζούγκλες ως τα βουνά και τις ακτές, αναπτύσσοντας έναν βαθύ δεσμό με τη γη και τους ανθρώπους της.
Μέσα σε δέκα χρόνια, υπηρέτησε ως ηγούμενος, υπεύθυνος κατάρτισης, καθηγητής, δικαστικός βικάριος και πνευματικός δάσκαλος. Το 2015 απέκτησε περουβιανή υπηκοότητα — επισφραγίζοντας μια σχέση ζωής με τη χώρα.
Ηγετική πορεία και δοκιμασίες
Το 1999 εκλέχθηκε προβινσιακός ηγούμενος των Αυγουστινιανών του Μεσοδυτικού Τομέα των ΗΠΑ και το 2001 αναδείχθηκε παγκόσμιος γενικός ηγούμενος του Τάγματος των Αυγουστινιανών, αξίωμα που διατήρησε για δύο εξαετείς θητείες.
Το 2014, ο Πάπας Φραγκίσκος τον διόρισε αποστολικό διαχειριστή της επισκοπής Τσικλάγιο, ενώ το 2015 έγινε επίσημα επίσκοπος της πόλης, καλύπτοντας ένα μεγάλο και κοινωνικά πολύμορφο πεδίο — από μητροπολιτικές περιοχές έως φτωχογειτονιές και αγροτικές κοινότητες.
Η διακονία του στη Τσικλάγιο δεν υπήρξε ανέφελη. Το 2024, η επισκοπή κατηγορήθηκε από θύματα για παράλειψη διερεύνησης καταγγελιών κακοποίησης. Η επισκοπή απάντησε αρνούμενη κατηγορηματικά τις κατηγορίες, τονίζοντας την πλήρη συνεργασία της με την εκκλησιαστική και πολιτική δικαιοσύνη.
Αναγνώριση από τον Πάπα Φραγκίσκο και άνοδος στο Βατικανό
Το 2020, ο Πρέβοστ διορίστηκε μέλος του Δικαστηρίου των Επισκόπων και το 2023 ο Πάπας Φραγκίσκος τον όρισε Προστάτη του Δικαστηρίου, θέση με τεράστια επιρροή, αφού είναι υπεύθυνη για τον διορισμό επισκόπων στον Λατινικό Τύπο της Εκκλησίας. Παράλληλα, ανέλαβε Πρόεδρος της Παπικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική.
Στην αρχική του συζήτηση με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο Πρέβοστ είχε πει:
«Όποια κι αν είναι η απόφασή σας, Άγιε Πατέρα, θα είμαι ευτυχής. Αν όμως με καλέσετε σε μια νέα αποστολή, θα την αποδεχθώ».
Αυτή η πνευματική υπακοή είχε τις ρίζες της στη νεότητά του. Ένας σοφός ηλικιωμένος ιερέας του είχε πει κάποτε: «Ως νέος, θα δυσκολευτείς με την αγαμία. Όμως αργότερα θα δεις πως η υπακοή είναι το πιο δύσκολο από όλα». Ο Πρέβοστ έκανε πράξη αυτή τη συμβουλή σε κάθε στάδιο της διακονίας του.
Ένας Πάπας ήπιος, προσγειωμένος, αλλά αποφασισμένος
Ο Ρόμπερτ Πρέβοστ είναι γνωστός για τον ήπιο χαρακτήρα του, την ευστροφία και την πνευματική του σταθερότητα. Είχε ηγηθεί μάλιστα μιας από τις πιο προοδευτικές μεταρρυθμίσεις του Πάπα Φραγκίσκου: την ένταξη τριών γυναικών στο εκλεκτορικό σώμα για την επιλογή επισκόπων.
Με τη διπλή του ταυτότητα —Αμερικανός και Λατινοαμερικανός— και τη βαθιά κατανόηση της Καθολικής Εκκλησίας στον Παγκόσμιο Νότο, φέρει μια νέα προσέγγιση στο παπικό αξίωμα: περισσότερο οικουμενική, περισσότερο συμπεριληπτική, περισσότερο ταπεινή.
Ο π. Μαρκ Φράνσις, παλιός συμμαθητής του στο Σικάγο, είχε πει χαρακτηριστικά: «Δεν είναι άνθρωπος των εντυπώσεων. Είναι ήρεμος, εξαιρετικά έξυπνος και βαθιά συμπονετικός».
Μάλιστα, λίγους μήνες μετά την ανακήρυξή του ως καρδινάλιου, ο Πρεβόστ είχε αστειευτεί σε συνέντευξή του: «Είμαι ερασιτέχνης τενίστας. Από τότε που έφυγα από το Περού δεν έχω βρει χρόνο να παίξω — ανυπομονώ να επιστρέψω στο γήπεδο». Αλλά τώρα, με τον θρόνο του Πέτρου στους ώμους του, είναι μάλλον απίθανο να προλάβει να τελειοποιήσει το backhand του.