Λιανεμπόριο: Σε ετοιμότητα για τα «κλικ» της επανεκκίνησης

Λιανεμπόριο: Σε ετοιμότητα για τα «κλικ» της επανεκκίνησης
Κόσμος επισκέπτεται τα καταστήματα μέσα σε εμπορικό κέντρο στα Βόρεια Προάστια, μετά την άρση του lockdown, Δευτέρα 18 Μαΐου 2020. Αφού ολοκληρώθηκε το χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου σε δυο φάσεις, η τρίτη φάση, που αρχίζει σήμερα περιλαμβάνει το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων (mall), των εκπτωτικών χωριών αλλά και των εκπτωτικών καταστημάτων (outlet). Σχολεία, εμπορικά κέντρα, αρχαιολογικοί χώροι αλλά και μετακινήσεις από νομό σε νομό, φέρνει το σημερινό, τρίτο στάδιο επιστροφής στη «νέα κανονικότητα» που επέβαλε στις ζωές μας η πανδημία του κορονοϊού τους τελευταίους μήνες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αναμένονται επίσημες αποφάσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων από 18/1 - Οι προσδοκίες για τον τζίρο των εκπτώσεων ύψους 5 δισ. ευρώ και το ανάχωμα στην ύφεση.

Με το κόστος για την οικονομία να αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ για κάθε μήνα lockdown και με μία στις δύο επιχειρήσεις του λιανεμπορίου να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο λουκέτου αν δεν λειτουργήσει- ειδικά αυτή την περίοδο των εκπτώσεων, η επανεκκίνηση φαντάζει μονόδρομος, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να δίνουν μια «εύθραυστη» ελπίδα βελτίωσης.

Πάντως η αγορά “ζεσταίνει μηχανές”. Βρίσκεται στη γραμμή εκκίνησης μετά από σχεδόν δυόμιση μήνες lockdown περιμένοντας το σήμα από το επιτελείο της κυβέρνησης για άνοιγμα των καταστημάτων την Δευτέρα, στις 18 Ιανουαρίου. Αν και έχει δοθεί το μήνυμα, οι επίσημες ανακοινώσεις – μετά την οριστική απόφαση που αναμένεται να ληφθεί σήμερα σε συνάντηση του επιτελείου του υπουργείου Υγείας με τους επιστήμονες της ειδικής Επιτροπής- θα δώσουν τις κατευθύνσεις για το μοντέλο λειτουργίας των καταστημάτων του λιανεμπορίου στους διάφορους κλάδους.

Με βάση δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες το σχέδιο προβλέπει το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής και λειτουργία των καταστημάτων με το μοντέλο της παράδοσης εκτός ή click away, όπως ίσχυε πριν τις γιορτές. Ειδικά για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμηματοπωλεία προβλέπεται να λειτουργήσουν με ραντεβού και αγορά μέσα από το κατάστημα. Εξάλλου προϊόντα όπως τα ρούχα, τα παπούτσια και τα είδη χρυσοχοΐας απαιτούν δοκιμή και οι περιορισμοί αποτελούν αντικίνητρο για τους καταναλωτές. Είναι ενδεικτικό ότι το click away, αν και πρόσθεσε κάποιο τζίρο στις επιχειρήσεις ένδυσης μέσα στις γιορτές, δεν διευκόλυνε ιδιαίτερα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι πωλήσεις αυτές για κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου κυμάνθηκαν περίπου στο 5% του ετήσιου τζίρου τους. Επομένως η δυνατότητα που δίνει το click in shop, με την επίσκεψη του καταναλωτή στο κατάστημα, καλλιεργεί προσδοκίες για καλύτερες επιδόσεις πωλήσεων.

Ενόψει των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής των νέων μέτρων, για τον αριθμό των πελατών που θα επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα σε ένα κατάστημα και άλλες παραμέτρους του σχεδίου, οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες προκειμένου να απολυμάνουν τους χώρους, να τοποθετήσουν είδη προσωπικής υγιεινής, μάσκες και αντισηπτικά, ακόμη και να εγκαταστήσουν συστήματα απολύμανσης του αέρα.

Τελευταία ευκαιρία οι εκπτώσεις

Οι επιχειρηματίες μετρούν αντίστροφα για να ανοίξουν αυτή την περίοδο των εκπτώσεων διεκδικώντας μερίδιο σε μια πίτα περί τα 5 δισ. ευρώ έχοντας περιέλθει σε μια δεινή οικονομική κατάσταση μετά από εννέα εβδομάδες lockdown, με συσσωρευμένες υποχρεώσεις, ανοιχτά μέτωπα με προμηθευτές και τράπεζες αλλά και συσσωρευμένο στοκ στις αποθήκες τους, δεδομένου ότι οι παραγγελίες που έκαναν ενόψει της εορταστικής περιόδου έβαλαν πολλούς “μέσα” κατά το κοινώς λεγόμενο. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου για lockdown ενός μήνα και μετά άνοιγμα της αγοράς δεν τηρήθηκαν λόγω της έξαρσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι προμήθειες που έγιναν να αποτελούν για τα κλειστά καταστήματα αδιάθετο στοκ. Το άνοιγμα, με τα υβριδικά μοντέλα click away και click in shop, θα είναι κι ένα «κλικ του στοκ», που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποφορτίσουν τις αποθήκες τους από το στοκ εμπορευμάτων που κινδυνεύουν να απαξιωθούν. Παράγοντες της αγοράς μας μεταφέρουν μια κατάσταση που μοιάζει με «καζάνι που βράζει». Πολλοί επιχειρηματίες εμφανίζουν αδυναμία πληρωμής επιταγών και άλλων αξιογράφων λόγω της αναγκαστικής διακοπής λειτουργίας των καταστημάτων και η αναστολή πληρωμών κατά 75 ημέρες, μπορεί να δίνει κάποιες ανάσες στις πληττόμενες επιχειρήσεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιλύει το οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σε επιστολή του στην κυβέρνηση προτείνοντας τη δημιουργία προγράμματος παροχής εγγυήσεων του δημοσίου προς τις εμπορικές τράπεζες, ώστε αυτές με τη σειρά τους να προεξοφλούν τα αξιόγραφα που τους προσκομίζονται σε ποσοστό της τάξης του 80%.