Λήγει αύριο η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Λήγει αύριο η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Τι ισχύει για όσους υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους - Ρεκόρ υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων.

Λήγει αύριο η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 5.450.000 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 5.700.000 δηλώσεων.

Σήμερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, εκτιμάται ότι θα υποβληθούν άλλες 100.000 φορολογικές δηλώσεις μέσω του TAXIS net. Έτσι, όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου, αύριο, τελευταία μέρα της προθεσμίας θα ολοκληρωθεί η κανονικά διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Στην περίπτωση που χάσετε την προθεσμία και κάνετε τη δήλωση εκπρόθεσμα, θα χάσετε τις εκπτώσεις από τις δαπάνες που εκπίπτουν (τόκοι στεγαστικών, ενοίκια κ.λπ.), ενώ θα πληρώσετε πρόσθετο φόρο ίσο με το 2,5% του εισοδήματός σας, επειδή θα χάσετε την έκπτωση των αποδείξεων. Επιπλέον, θα σας χρεώσουν με 1% επί του φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Αν πάλι η δήλωση είναι μηδενική ή προκύπτει επιστροφή φόρου και υποβληθεί εκπρόθεσμα, τότε επιβάλλεται ένα ελάχιστο πρόστιμο, το οποίο συνήθως περιορίζεται στα 39 ευρώ.

Ρεκόρ «σπάνε» εν τω μεταξύ οι τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής από την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις πρώτες ώρες που «άνοιξε» η υπηρεσία υποβλήθηκαν 18.000 δηλώσεις, ενώ το βράδυ της Παρασκευής (11/07) είχαν φτάσει αισίως τις 51.923.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί φέτος μέσα σε πέντε μέρες αντιστοιχούν περίπου στο 50% των αντίστοιχων δηλώσεων, που κατατέθηκαν πέρσι όλη την περίοδο.

Διαβάστε ακόμη:

Νέες αλλαγές στον φόρο ακινήτων