Λιγνάδης: Στην ανακρίτρια σήμερα για να ζητήσει προθεσμία

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενώπιον του ανακριτή αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο Δημήτρης Λιγνάδης, με σκοπό να ζητήσει αυτοπροσώπως την μετάθεση της προγραμματισμένης απολογίας του για αύριο, Πέμπτη.

Ενώπιον του ανακριτή αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο Δημήτρης Λιγνάδης, με σκοπό να ζητήσει αυτοπροσώπως την μετάθεση της προγραμματισμένης απολογίας του για αύριο, Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο γνωστός σκηνοθέτης κρατείται στην ΓΑΔΑ, ενώ για σήμερα, Τετάρτη είναι προγραμματισμένο να οδηγηθεί στο γραφείο της 19ης Τακτικής Ανακρίτριας, με τον συνήγορό του, Αλέξη Κούγια που ανέλαβε την υπεράσπιση του, προκειμένου να ζητήσει προθεσμία μίας ημέρας για την απολογία του, ώστε να ενημερωθεί για τη δικογραφία και να συγκροτήσει με τον νεοδιορισθέντα συνήγορο του, την υπερασπιστική του άμυνα.

Έτσι, είναι πιθανό, αντί για σήμερα, η απολογία να δοθεί την Πέμπτη, οπότε λήγει και το όριο των πέντε ημερών από την σύλληψη, για την έκδοση απόφασης ως προς την περαιτέρω ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου.

Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, που παραμένει πλέον μόνος στην υπεράσπιση του καλλιτέχνη, αφού τη Δευτέρα αργά το βράδυ ο αρχικά διορισθείς συνήγορος, κ. Νίκος Γεωργουλέας ανακοίνωσε ότι λύθηκε η συνεργασία του με τον κατηγορούμενο, φαίνεται να υποστηρίζει πως πίσω από την υπόθεση του εντολέα του κρύβεται πολιτική σκοπιμότητα, ενώ χαρακτήρισε σε γραπτή του δήλωση χθες «χοντροκομμένα ψέματα από αναξιόπιστες προσωπικότητες» όσα περιγράφονται στις δύο μηνύσεις που έφεραν ενώπιον της Δικαιοσύνης τον εντολέα του Δημήτρη Λιγνάδη.

Χθες, Τρίτη, μάλιστα, προηγήθηκε και ένας «πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ του κ. Κούγια και του κ. Βλάχου, συνηγόρου του ενός από τα θύματα. Οι δηλώσεις του κ. Κούγια για «επαγγελματίες ομοφυλόφιλους» και «αναξιόπιστες προσωπικότητες» προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Βλάχου, ο οποίος προανήγγειλε νέες αποκαλύψεις για τον Δ. Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή.

Ο Αλέξης Κούγιας έκανε λόγο για «χοντροκομμένα ψέματα», ενώ μίλησε για «δυσάρεστη έκπληξη» όσον αφορά στη δικογραφία της υπόθεσης. Μάλιστα, δήλωσε πως πίσω από την υπόθεση κρύβονται πολιτικά κίνητρα.

«Θέλω να καταστήσω γνωστό σε όλους ότι αυτή η υπόθεση με αυτή τη νομική βαρβαρότητα εις βάρος Έλληνα πολίτη έχει στόχο την κυρία Μενδώνη, η οποία είναι η μόνη αρμόδια υπουργός για την απεμπλοκή της τεράστιας επενδύσεως στο Ελληνικό, ώστε να ξεπεραστούν οι σκόπελοι των δήθεν αρχαιολογικών ευρημάτων και να ολοκληρωθεί επιτέλους αυτή η τεράστια επένδυση» δήλωνε το πρωί της Τρίτης, ενώ στη συνέχεια έδωσε στη δημοσιότητα γραπτή δήλωσή του για τη δικογραφία την οποία χαρακτήρισε ως «τηλεγράφημα».

Η δήλωση Κούγια αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

«Πριν από λίγη ώρα έλαβα στα χέρια μου τα αντίγραφα της δικογραφίας, η οποία σχηματίστηκε από την Εισαγγελία Αθηνών εις βάρος του κορυφαίου ηθοποιού, σκηνοθέτη και πρώην διευθυντού του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδος, κυρίου Δημήτρη Λιγνάδη.

Ανέμενα ότι το περιεχόμενο της δικογραφίας θα είχε αποδεικτικά στοιχεία που θα δικαιολογούσαν την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή εις βάρος του, καθώς και της εκδόσεως εντάλματος συλλήψεως, διαδικαστική πράξη, η οποία προβλέπεται για ακραίες περιπτώσεις, όταν οι Εισαγγελείς και οι Δικαστές πιθανολογούν δύο προϋποθέσεις:

1) η πρώτη είναι ο δράστης να κατηγορείται για μία παράνομη συμπεριφορά που γίνεται τώρα και

2) η δεύτερη να πιθανολογείται σφόδρα είτε η εξαφάνισή του είτε η αναχώρησή του στο εξωτερικό.

Με δυσάρεστη έκπληξή μου διαπίστωσα ότι η δικογραφία δεν περιέχει τίποτα από αυτά, που έχω συνηθίσει σχεδόν πέντε δεκαετίες να διαπιστώνω ότι υπάρχουν, όταν ενεργοποιούνται διαδικασίες, όπως αυτές που ενεργοποιήθηκαν αστραπιαίως εις βάρος του κυρίου Λιγνάδη.

Στη δικογραφία υπάρχουν δύο μηνύσεις γραμμένες από δικηγόρους. Ο ένας μηνυτής ζει μόνιμα στη Σουηδία και ο άλλος δηλώνει ότι ήταν μοντέλο, οι οποίοι μάλιστα στην ουσία δεν περιγράφουν τίποτα εις βάρος του κυρίου Λιγνάδη και μόλις διαβάσεις αυτά που περιγράφουν, αντιλαμβάνεσαι ότι είναι χοντροκομμένα ψέματα από αναξιόπιστες προσωπικότητες.

Όσον αφορά τους δήθεν μάρτυρες που δήθεν επιβεβαιώνουν γεγονότα, πρόκειται για «επαγγελματίες» ομοφυλόφιλους, οι οποίοι ως επάγγελμα έχουν την επ’ αμοιβή συνύπαρξή τους με αντίστοιχους ομοφυλόφιλους, και μία κυρία 40 ετών, η οποία ομολογεί ότι ήταν αθεράπευτα ερωτευμένη και είχε σεξουαλική σχέση με τον κύριο Λιγνάδη, ενώ ήταν δεσμευμένη, και της οποίας η προσωπικότητα είναι γνωστή στο χώρο του θεάτρου, λεπτομέρειες της οποίας θα αναδείξουμε με το απολογητικό μας υπόμνημα και όσα θα απολογηθούμε στην κυρία Ανακριτή.
Σημειωτέον ότι όλοι οι δήθεν παθόντες και δήθεν βιασθέντες που καταθέτουν πριν την οιαδήποτε πράξη, την οποία δήθεν ονομάζουν βιασμό, είχαν δήθεν ερωτικές σχέσεις με τον κύριο Λιγνάδη επί μακρό χρονικό διάστημα.

Εκπλήσσομαι πώς με αυτό το προανακριτικό και ανακριτικό υλικό παραβιάσθηκε τόσο ακραία το τεκμήριο αθωότητας εις βάρος του δυστυχούς σήμερα εντολέως μου, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του, χωρίς να κληθεί να δώσει εξηγήσεις στον κύριο Εισαγγελέα και εξεδόθη ένταλμα συλλήψεως χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις και με μία εντελώς παράνομη διαδικασία.

Είμαι σχεδόν πέντε δεκαετίες συνήγορος υπερασπίσεως, γνωρίζω ότι δυστυχώς πολλές φορές κατασκευάζονται με σκοπιμότητα ποινικές υποθέσεις, που τις περισσότερες φορές είναι το μέσο επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων (υπόθεση του αείμνηστου Βρέντζου τρεις ημέρες πριν τις εκλογές του 2004, υπόθεση Ριχάρδου παραμονές εκλογών του 2019 κ.ά.) και θέλω να καταστήσω γνωστό σε όλους ότι αυτή η υπόθεση με αυτή τη νομική βαρβαρότητα εις βάρος Έλληνα πολίτη έχει στόχο την κυρία Μενδώνη, η οποία είναι η μόνη αρμόδια Υπουργός για την απεμπλοκή της τεράστιας επενδύσεως στο Ελληνικό, ώστε να ξεπεραστούν οι σκόπελοι των δήθεν αρχαιολογικών ευρημάτων και να ολοκληρωθεί επιτέλους αυτή η τεράστια επένδυση.

Αυτονόητο είναι ότι αποδέχομαι την εντολή του κυρίου Δημήτρη Λιγνάδη να είμαι συνήγορός του και εύχομαι η κυρία 19η Τακτική Ανακριτής και η κυρία ή ο κύριος Εισαγγελέας που θα γνωμοδοτήσει, να έχουν το σθένος να αντέξουν σε αυτή την πρωτοφανή, απάνθρωπη και κόντρα στις συνθήκες της δίκαιης δίκης επίθεση εις βάρος του εντολέως μου και να μη γίνουν υποχείρια ταπεινών πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Αύριο θα παρουσιαστούμε με τον κύριο Λιγνάδη στις 12 το μεσημέρι ενώπιον της κυρίας Ανακριτού και θα ζητήσω αναβολή της απολογίας του για την Πέμπτη 25.2.2021, ώστε να μου δοθεί ο χρόνος μαζί με τους συνεργάτες μου να προετοιμάσουμε ένα επαρκές απολογητικό υπόμνημα.

Με εκτίμηση και σεβασμό,

Αλέξης Κούγιας».

Ο κ. Κούγιας, μάλιστα, συνέδεσε την υπόθεση με την επένδυση στο Ελληνικό, λέγοντας πως στόχος των καταγγελιών είναι η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε πως, εφόσον ο εντολέας του το δεχθεί, θα προχωρήσει σε μήνυση κατά της κυρίας Μενδώνη για τους χαρακτηρισμούς περί «επικίνδυνου ανθρώπου» που είπε σε συνέντευξη Τύπου για τον Λιγνάδη.

Η δήλωση του Αλέξη Κούγια έφερε την αντίδραση του κ. Βλάχου, ο οποίος έκανε λόγο για «απελπισία και ένδεια υπερασπιστικών επιχειρημάτων».

«Ο ισχυρισμός ότι ο εντολέας μου, Σουηδός πολίτης, έχει πολιτικά κίνητρα προσβάλλει τη νοημοσύνη και τη Δικαιοσύνη που ενήργησε με αποφασιστικότητα για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, ενώ επιχειρεί να τρομοκρατήσει να αποθαρρύνει θύματα και μάρτυρες.

Η απελπισία και η ένδεια υπερασπιστικών επιχειρημάτων δεν πρέπει να αποτελέσει λόγο για να δηλητηριαστεί περαιτέρω ο Έλληνας πολίτης που παρακολουθεί με τρόμο και απέχθεια όσα, δυστυχώς, συνέβησαν και αποκαλύπτονται καθημερινά. Δεν προσφέρεται ο ανθρώπινος πόνος και το σιωπηλό τραύμα αυτών των ανθρώπων για κομματική εκμετάλλευση.

Το δημοκρατικό και λειτουργικό πολιτικό μας σύστημα οφείλει να αποδείξει ότι δεν επιδέχεται κανενός είδους σκοπιμότητες και άμεσους ή εμμέσους εκβιασμούς από κατηγορούμενος για βαρύτατα εγκλήματα, και να μην παρασυρθεί σε ανούσιες αντιπαραθέσεις με αφορμή μια κοινωνική και ποινική υπόθεση στην πλάτη κακοποιημένων παιδιών», ανέφερε ο κ. Βλάχος.

Ο κ. Βλάχος ανέφερε πως ο κατηγορούμενος ήταν «περιστοιχισμένος από συγκεκριμένο κύκλο παιδιών» και τα «χρησιμοποιούσε και σκηνοθετούσε ακόμη και στις μεταξύ τους σχέσεις».

«Δε σκηνοθετούσε μόνο στο θέατρο, αλλά και αυτούς που πλησίαζε. Έδινε συγκεκριμένους ρόλους στη ζωή τους», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέροντας μάλιστα πως ορισμένα από αυτά τα παιδιά ήθελαν να αυτοκτονήσουν.

«Υπήρχε η μέθοδος της προσέγγισης, της προσέλκυσης, της κατάκτησης. Ακολουθούσε το στάδιο της ψυχαγωγικής χειραγώγησης. Πρόκειται για παιδιά που δεν είχαν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, δεν είχαν διαμορφωθεί ως προς τη σεξουαλικότητα τους, δεν είχαν ισορροπήσει μέσα στο κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον. Το τρίτο και τελευταίο στάδιο ήταν αυτό της σωματικής κακοποίησης. Είναι ένα μοτίβο δράσης που προκύπτει από τα περισσότερα παιδιά, με τα οποία έχω μιλήσει», αναφέρει επίσης ο δικηγόρος που υποστήριξε ότι ο Λιγνάδης είχε «ισχυρό ένστικτο» στην επιλογή των θυμάτων του.

Όπως τόνισε, μάλιστα, υπάρχουν κι άλλα παιδιά που τα έχει προσεγγίσει και έχουν ήδη καταθέσει, προαναγγέλλοντας ότι υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα που είναι διατεθειμένα να μιλήσουν.

«Όσο προχωράει η ιστορία, όλο και περισσότερα άτομα αισθάνονται την ανάγκη να προσφέρουν κι αυτοί τη δική τους μαρτυρία στα συμβάντα για όσα έχουν ακούσει από θύματα ιστορίες για κακοποιήσεις που έχουν υποστεί», είπε ο κ. Βλάχος, που ζήτησε διαφύλαξη της ανωνυμίας τους μέχρι να φτάσει η μαρτυρία τους στο ακροατήριο.