Λιγότερες ώρες εργασίας αλλά με ίδιο μισθό- Τι έδειξε το πείραμα της Ισλανδίας

Λιγότερες ώρες εργασίας αλλά με ίδιο μισθό- Τι έδειξε το πείραμα της Ισλανδίας
pexels

Τι έδειξε μελέτη σε 2.500 εργαζομένους στην Ισλανδία. Πόσο μειώθηκε το ωράριο και τι αποτελέσματα είχε και στην παραγωγικότητα αλλά και στην ποιότητα ζωής τους.

Σε δοκιμές μειωμένου ωραρίου προχώρησε η Ισλανδία, με τις έρευνες να δείχνουν ότι δεν υπήρχε απώλεια παραγωγικότητας των εργαζομένων ή πτώση του επιπέδου υπηρεσιών.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι είχαν λιγότερο άγχος και βελτιωμένη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, σύμφωνα με τους ερευνητές του think tank Autonomy με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ένωση για Βιώσιμη Δημοκρατία της Ισλανδίας.

Το μικρότερο ωράριο με παράλληλη διατήρηση παραγωγικότητας και επιπέδου υπηρεσιών επιτεύχθηκε με μικρότερες σε διάρκεια συσκέψεις ή με αντικατάσταση τους με emails, περικοπή μη απαραίτητων εργασιών καθώς και με επανακαθορισμό των βαρδιών.

Οι δοκιμές, που έγιναν το χρονικό διάστημα από το 2015 έως το 2019, μείωσαν το ωράριο σε 35 ώρες εργασίας την εβδομάδα από 40, χωρίς να υπάρξει μείωση μισθού. Συμμετείχαν περίπου 2.500 εργαζόμενοι- πάνω από το 1% του εργατικού δυναμικού της χώρας- ενώ τα αποτελέσματα έδειξαν ότι βελτιώθηκε σημαντικά η ποιότητα ζωής τους.

Από τότε, 86% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας είτε έχουν προχωρήσει σε μικρότερο ωράριο ή μπορούν να το διαπραγματευθούν.