Λιγότερο γυμνό, περισσότερες πωλήσεις: η νέα στρατηγική του Playboy

Λιγότερο γυμνό, περισσότερες πωλήσεις: η νέα στρατηγική του Playboy

Η θρυλική φίρμα σχεδιάζει να συνεχίζει να ευημερεί στην ψηφιακή εποχή απαρνούμενη το ίδιο το συστατικό που την έκανε διάσημη.

Το περιοδικό Playboy χάνει λεφτά εδώ και μια δεκαετία. Πολλοί έσπευσαν να του γράψουν τον επικήδειο και να χαρακτηρίσουν όλο το οικοδόμημα ως dead brand walking. Ο Chief Content Officer Jimmy Jellinek έδωσε, μέσω του CNN Money, την απάντησή του: «μπορούν να πάνε να γ…..».

Το γυμνό όπως το παρουσίασε ο ιδρυτής Hugh Hefner πριν από 62 χρόνια μπορεί να ήταν κάτι επαναστατικό και ο κόσμος ήταν πρόθυμος να πληρώσει για να το δει. Όμως σήμερα αυτό δεν ισχύει. «Σήμερα οι άντρες τα έχουν δει όλα. Είναι ένα κλικ του ποντικιού μακριά από οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς», λέει ο Scott Flanders, CEO της Playboy Enterprises.

Σχέδιο της εταιρείας είναι να ενταχθεί πλήρως στην ψηφιακή εποχή, μείον το γυμνό. Πρόσφατα διέθεσε μια εφαρμογή για mobile συσκευές η οποία είναι κατάλληλη ακόμα και για ανηλίκους. Οι κυρίες είναι ντυμένες. Κανονικά.

«Τετραπλασιάσαμε την κίνηση», λέει o Flanders. «Και διαπιστώνουμε πως σε αυτό το περιεχόμενο, αν δείξεις γυμνό μπορεί και να μειώσεις το κοινό σου».

Ωστόσο, το περιοδικό δεν θα έχει την παραμικρή αλλαγή. Παρότι σημειώνει ζημιές, θα μείνει όπως το ξέρουμε, με τα ίδια εξώφυλλα και τα ελάχιστα έως καθόλου ρούχα για τις κοπέλες που το κοσμούν. Και αυτό επειδή παίζει το ρόλο του «πρεσβευτή» του brand, αυτό χωρίς το οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν όλα τα άλλα. «Ένα t-shirt δεν έχει DNA, ένα σετ εσώρουχα δεν έχει DNA, εκτός αν καταφέρεις να του δώσεις εσύ ένα τέτοιο νόημα», σημειώνει ο Jimmy Jellinek, «και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την ύπαρξη του περιοδικού».

Οι πωλήσεις τον επιβεβαιώνουν. Οι πωλήσεις ρούχων και αξεσουάρ με το λογότυπο τις φίρμας ξεπέρασαν πέρσι τα $500 εκατ., υπολογίζεται ότι το λαγουδάκι με το παπιγιόν αξίζει πάνω από $1 δισ., ενώ τα προϊόντα του κυκλοφορούν σε 180 χώρες και το περιοδικό κυκλοφορεί σε 24 γλώσσες

Σύμφωνα με τον Flanders, το γυμνό έχει πάψει πια να είναι ο θεμέλιος λίθος του brand. «Είναι περισσότερο θέμα lifestyle και διασκέδασης. Θα έλεγα πως εμείς είμαστε η ασπιρίνη στους πονοκεφάλους του σύγχρονου άντρα».