Λοιμωξιολόγοι: Να μπει στο «κόκκινο» η Αττική- Σήμερα οι αποφάσεις για λύκεια, click away και απαγόρευση κυκλοφορίας

Λοιμωξιολόγοι: Να μπει στο «κόκκινο» η Αττική- Σήμερα οι αποφάσεις για λύκεια, click away και απαγόρευση κυκλοφορίας
Ένας άνδρας περπατά στο έρημο από κόσμο Μοναστηράκι, Αθήνα Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020. Τα κομμωτήρια εξαιρούνται για σήμερα και αύριο από τα μέτρα περιορισμού της ελεύθερης μετακίνησης και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που τίθενται σε αναστολή. Καθολικό lockdown έχει τεθεί από σήμερα και για τρεις εβδομάδες σε ισχύ ως μέτρο περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σκληρότερο lockdown στην Αττική, η εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Να χαρακτηριστεί «κόκκινη» η περιφέρεια Αττικής, εκτός από τα νησιά του Αργοσαρωνικού, εισηγήθηκε επισήμως η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων στην χθεσινή συνεδρίαση. Αυτό σημαίνει ότι αναμένονται να ληφθούν νέα, πιο αυστηρά μέτρα.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας το πρωί στο Mega επισήμανε δε, ότι η Αττική βρίσκεται στα επίπεδα που ήταν η Θεσσαλονίκη στις 20 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, με βάση τα μέχρι τώρα ισχύοντα μέτρα, στις περιοχές που κρίνονται «κόκκινες» από τη Δευτέρα δεν θα ανοίξουν τα Λύκεια και τα Γυμνάσια, ενώ επανέρχεται σε λειτουργία το click away.

Στις «κόκκινες» περιοχές επίσης υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ως τις 5 το πρωί ενώ απαγορεύονται και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν σήμερα.

Διευκρινίζεται ότι ανοιχτά θα παραμείνουν δημοτικά σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Υπενθυμίζεται ότι από τα 716 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες, τα 313 εντοπίστηκαν στην Αττική. Οι περισσότερες νέες μολύνσεις καταγράφηκαν στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (71), ενώ περισσότερα από 50 κρούσματα εντοπίστηκαν στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, τον Δυτικό Τομέα Αθηνών και τον Πειραιά.

Αναλυτικά οι περιφερειακές ενότητες στις οποίες εντοπίστηκαν τα 313 κρούσματα της Αττικής: Ανατολική Αττική 39, Βόρειος Τομέας Αθηνών 52, Δυτική Αττική 13, Δυτικός Τομέας Αθηνών 53, Κεντρικός Τομέας Αθηνών 71, Νήσων 1, Νότιος Τομέας Αθηνών 28, Πειραιάς 56.

Σύψας: Στο «τραπέζι» η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6μμ στην Αττική

Στην περίπτωση που η Αττική «μπει στο κόκκινο» όπως εισηγήθηκε η υποεπιτροπή λοιμωξιολόγων, τότε αυτό μπορεί να μεταθέσει την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα, σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Νίκο Σύψα.

Το μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό, μιλώντας στο OPEN ανέφερε ότι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5π.μ της επόμενης ημέρας (προς το παρόν η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9μμ).

Παράλληλα, στην περίπτωση που η περιφέρεια Αττικής, εκτός των νησιών του Αργοσαρωνικού, μπει στο «κόκκινο», στο λιανεμπόριο θα επανέλθει η μέθοδος του click away.

Επισήμανε πως δεν έχουν ξεφύγει ακόμη τα πράγματα στην Αττική, κάτι που θέλουν να προλάβουν οι ειδικοί και η κυβέρνηση. Γι’ αυτό συζητούν από τώρα πιο σκληρά μέτρα.

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως η αύξηση των νοσηλειών και των ασθενών στις ΜΕΘ, η οποία και έχει ξεπεράσει το 60%, είναι οι δύο δείκτες που ανησυχούν τους ειδικούς.

Σχολιάζοντας το άνοιγμα Λυκείων και Γυμνασίων, σημείωσε πως προτείνεται το άνοιγμα μόνο της Γ’ Λυκείου, παρόλο που στο παρελθόν είχε αποκλείσει μια τέτοια πιθανότητα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Ο κ. Σύψας δήλωσε πως σήμερα η επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει για τις «κόκκινες» περιοχές. Μετά την εισήγησή τους αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.