Linkage Greece: Παρουσίαση του Mike Abrashoff και των αποτελεσμάτων της έρευνας «Συνεργασία Ηγεσίας Ιδιωτικού & Δημόσιου Τομέα: Υπάρχει Ελπίδα;»

Linkage Greece: Παρουσίαση του Mike Abrashoff και των αποτελεσμάτων της έρευνας «Συνεργασία Ηγεσίας Ιδιωτικού & Δημόσιου Τομέα: Υπάρχει Ελπίδα;»
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μία κατάμεστη αίθουσα, παρουσία άνω των 600 Διευθυντικών στελεχών ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Η Linkage Greece για έκτη χρονιά διοργάνωσε θεματική ομιλία με επίκεντρο την Ηγεσία, την Πέμπτη 4 Ιουλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με προσκεκλημένο τον καταξιωμένο ομιλητή σε θέματα ηγεσίας, Mike Abrashoff, πρώην Σύμβουλο του Υπουργού Εθνικής Αμύνης και πρώην Κυβερνήτη του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. Ο Αμερικάνος χαρισματικός ομιλητής, ταξίδεψε την κατάμεστη αίθουσα σ΄ ένα μοναδικό ταξίδι – σε χαρτογραφημένα από τον ίδιο νερά – με τίτλο:  «Its Your ship».

Πανοραμική άποψη της κατάμεστης αίθουσας
Πανοραμική άποψη της κατάμεστης αίθουσας

Πριν την έναρξη της ομιλίας, επιφανείς Έλληνες απηύθυναν το δικό τους «Declaration of Leadeship», ο Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και ο Θόδωρος Λιακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος στην Johnson & Johnson Ελλάς, οι οποίοι μοιράστηκαν προσωπικές τους στιγμές καταλήγοντας στη σημασία της Ηγεσίας και ιδιαίτερα της λήψης σωστών αποφάσεων κάτω από στιγμές έντονης πίεσης! Χαρακτηριστικά ο Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, τόνισε: «‘Ουδέν μορφώνει όσο το παράδειγμα, ουδέν επιβάλει όσο η ευπρέπεια’: πρέπει να σεβόμαστε τον συνεργάτη/ συνάδελφο μας και να ηγούμαστε δια του παραδείγματος.»

Επιπλέον, φέτος για τρίτη φορά η Linkage Greece βράβευσε τον Ηγέτη που ξεχώρισε την προηγούμενη χρονιά στον τομέα του Leadership. Έτσι, οι κκ. Δημήτρης Παπανικητόπουλος (Πρόεδρος Linkage Greece) και ο Αρτέμης Μυρόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος Linkage Greece) βράβευσαν ως «Leader Of The Year», τον Φίλιππο Ζαγοριανάκο (Senior Vice President Central & East Europe Leaseplan) για την ουσιαστική του συμμετοχή στην αναπτυξη της εταιρείας του στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, με βαση 6 χαρακτηριστικά Ηγεσίας: Όραμα, Αφοσίωση, Καινοτομία, Αισιοδοξία, Ακεραιότητα και Αποτελεσματικότητα.

(από αριστερά): Δημήτρης Παπανικητόπουλος (Πρόεδρος της Linkage Greece), Φίλιππος Ζαγοριανάκος (Senior Vice President Central & East Europe της Leaseplan), Mike Abrashoff, Αρτέμης Μυρόπουλος (Managing Director της Linkage Greece) κατά την διάρκεια της απομονής του βραβείου “Linkage Leader of the Year”
(από αριστερά): Δημήτρης Παπανικητόπουλος (Πρόεδρος της Linkage Greece), Φίλιππος Ζαγοριανάκος (Senior Vice President Central & East Europe της Leaseplan), Mike Abrashoff, Αρτέμης Μυρόπουλος (Managing Director της Linkage Greece) κατά την διάρκεια της απομονής του βραβείου “Linkage Leader of the Year”

Ο Πρόεδρος της Linkage Greece, Δημήτρης Παπανικητόπουλος, τόνισε στην ομιλία του ότι: «Ο Mike Abrashoff μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε για μια ακόμα φορά τη σημασία της Ηγεσίας! Απέδειξε λοιπόν ότι η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, φροντίδας και ο τρόπος με τον οποίο οι Ηγέτες κάνουμε τους Ανθρώπους μας να αισθανθούν, μας ξαναδίνει το δικαίωμα να ονειρευόμαστε και μας οδηγεί σε εξαιρετικά αποτελέσματα.»

Το λόγο έλαβε ο Αρτέμης Μυρόπουλος, Managing Director Linkage Greece, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστρικά: «Οι Έλληνες managers του ιδιωτικού τομέα έχουν την τεχνογνωσία και την ικανότητα να στηρίξουν τη διοίκηση του Ελληνικού Δημοσίου με τις ιδιαιτερότητες και τις προκλήσεις που παρουσιάζει αυτός σήμερα. Αυτό όμως δεν είναι μια «εξυπηρέτηση» σε έναν «φτωχό συγγενή» του ιδιωτικού τομέα, είναι μια ευκαιρία καριέρας και πάνω από όλα είναι μια βαριά υποχρέωση να στήσουμε ένα εύρυθμο μοντέρνο κράτος για εμάς και τα παιδιά μας. Ο Michael Abrashoff μας απέδειξε ότι γίνεται να αλλάξουμε το σύμπαν χωρίς προαγωγές, απολύσεις, αυξήσεις η bonus, αλλά με φροντίδα, αναγνώριση και ανάπτυξη του κάθε εργαζομένου ξεχωριστά.»

H Ξένια Κούρτογλου (Founder & Managing Partner της Focus Bari) κατά την διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας της Focus Bari σε συνεργασία με τη Linkage: «Συνεργασία Ηγεσίας Ιδιωτικού & Δημοσίου Τομέα: Υπάρχει Eλπίδα;»
H Ξένια Κούρτογλου (Founder & Managing Partner της Focus Bari) κατά την διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας της Focus Bari σε συνεργασία με τη Linkage: «Συνεργασία Ηγεσίας Ιδιωτικού & Δημοσίου Τομέα: Υπάρχει Eλπίδα;»

Για πρώτη φορά σε ομιλία Ηγεσίας, παρουσίαστηκαν τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας της Focus Bari με τίτλο: «Συνεργασία Ηγεσίας Ιδιωτικού & Δημοσίου Τομέα: Υπάρχει ελπίδα;». Η Ξένια Κούρτογλου, Founder & Managing Partner, Focus Bari, δήλωσε χαρακτηριστά σχετικά με την ερευνα: «Ευχαριστώ θερμά τους 320 ηγέτες του Ιδιωτικού τομέα που συμμετείχαν στην έρευνά μας δίνοντας την πολύτιμη γνώμη τους με ειλικρίνεια και ενθουσιασμό.  Μέσα από τις συνεντεύξεις μας προσδιορίσαμε αφ’ ενός το ενδιαφέρον σημαντικών στελεχών να προσφέρουν στην πατρίδα με οπτική συλλογικότητας, ανάπτυξης και προόδου, και αφ’ ετέρου εντοπίσαμε τον βαθμό ωριμότητας για συνεργασία Ηγεσίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, κάτω από εύλογες προϋποθέσεις, που ουσιαστικά αποτελούν και τις κατευθυντήριες στρατηγικές γραμμές προς την επίτευξή της».

Σύνοψη έρευνας Focus Bari:

«Συνεργασία Ηγεσίας Ιδιωτικού & Δημοσίου Τομέα: Υπάρχει ελπίδα;»

Η έρευνα ενέπνευσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς τη συμπλήρωσαν 320 υψηλόβαθμα στελέχη/ηγέτες του ιδιωτικού τομέα, αποκαλύπτοντας την στάση και διάθεσή τους πάνω σε πιθανή συνεργασία τους με Δημόσιους φορείς, εντοπίζοντας την μεγάλη ανάγκη για αλλαγή οπτικής, κουλτούρας και πλαισίου λειτουργίας με αποφασιστικότητα, συνέπεια και συνέχεια εκ μέρους του Δημοσίου, προκειμένου να αξιοποιηθούν η εμπειρία, οι γνώσεις και ικανότητές τους στην υπηρεσία της πατρίδας μας.  Οι συμμετέχοντες δήλωσαν πως η ευθύνη για την εκκίνηση μιας τέτοιας συνεργασίας αφορά κυρίως τον Δημόσιο χώρο, ενώ φαίνεται ότι η επιφυλακτικότητα των στελεχών του Ιδιωτικού τομέα για να απασχοληθούν στον Δημόσιο θα μπορούσε να μειωθεί, εφ’ όσον υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις στην πράξη.  Αυτό που επίσης είναι σημαντικό να τονισθεί είναι πως σε μεγάλο βαθμό, διαφαίνεται η αίσθηση πως έχει φτάσει πλέον η στιγμή να αλλάξει πραγματικά ο τρόπος διοίκησης της χώρας μας προκειμένου να μπούμε το γρηγορότερο δυνατό σε τροχιά προόδου και ανάπτυξης, και πως υπάρχουν ικανότατα στελέχη του Ιδιωτικού τομέα που θα ήθελαν να συνεισφέρουν με αφοσίωση σ’ αυτή την προσπάθεια.

Ο Mike Abrashoff σε ηλικία 36 ετών, ήταν ο νεότερος Αξιωματικός στον Στόλο του Ειρηνικού, Κυβερνήτης σε ένα πλοίο με πλήρωμα χαμηλού ηθικού, υψηλής εναλλαγής προσωπικού σε θέσεις εργασίας και άσχημες αξιολογήσεις απόδοσης. Όντας υπεύθυνος του καταδρομικού USS Benfold, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που πίστευαν πως το πλοίο μπορούσε να βελτιωθεί, όμως σε λιγότερο από ένα χρόνο το πλοίο ήταν #1 σε απόδοση – με το ίδιο πλήρωμα.

Στην 2ωρη ομιλία του, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:

  • Όταν κάποιος με ρωτά τι να κάνει, του απαντώ με ερώτηση: ‘εσύ τι θα έκανες αν ήταν δικό σου το πλοίο;’ Αυτό οδηγεί τους ανθρώπους μας να πάρουν την ευθύνη και το αποτέλεσμα που φέρνουν είναι τέλειο.
  • Προκαλούμε τη διαδικασία: μη μένουμε στο να ρωτάμε πως το κάνουμε τώρα, αλλά αναζητούμε τρόπους για να το κάνουμε διαφορετικά ώστε να φέρουμε καλύτερο αποτέλεσμα.
  • Να μην αποδεχόμαστε τα πράγματα ως έχουν. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους ανθρώπους μας να μας χαρακτηρίζει η περιέργεια.
  • Ξέρω ότι ο ρόλος μου ως ηγέτη δεν είναι να με συμπαθούν όλοι. Ο στόχος μου είναι να τους έχω όλους καλά. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να αλλάξουμε, πρέπει να μάθουμε να ακούμε τους ανθρώπους μας.
  • Πρέπει να πετύχουμε την αριστεία χωρίς στοιχεία αλαζονείας. Ανεξάρτητα του βαθμού ιεραρχίας μας, σεβόμαστε τους ανθρώπους μας και είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε τις απόψεις τους. Σημαντικό χαρακτηριστικό του Ηγέτη είναι η Ταπεινότητα.
  • Η αριστεία δεν έρχεται από μόνη της. Πρέπει να πηγαίνουμε κοντά στους ανθρώπους μας και να τους ακούμε.
  • Αναζητάμε ιδέες από τους ανθρώπους μας. Επιλέγουμε τις καλύτερες ιδέες και τις επικοινωνούμε ώστε να τις γνωρίζουν όλοι, να ευθυγραμμιστούν με αυτές και να τις ακολουθήσουν.
  • Στόχος μου ως Ηγέτης ήταν οι άνθρωποι μου να περνάνε καλά, να μην είναι απαισιόδοξοι αλλά αισιόδοξοι. Αυτό βοήθησε στην αύξηση της ομαδικότητας και στην ανάπτυξη του συναισθήματος της συντροφικότητας
  • Η ανατροφοδότηση είναι πολύ σημαντική. Ένας λόγος που μπορεί κάποιος να θέλει να φύγει από το πλοίο/ από την εταιρεία είναι όταν κάποιος απορρίπτει τη δουλειά μας χωρίς να μας εξηγήσει τον λόγο που το κάνει και χωρίς να μας πει τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα.
  • Όλοι ως Ηγέτες πρέπει να αναρωτηθούμε: ‘είμαστε ο Καπετάνιος που θέλουν να έχουν οι άνθρωποι μας;’ Μην κατηγορούμε τους άλλους για κάτι που δεν πήγε καλά, ας ξεκινήσουμε πρώτα από τον εαυτό μας.
  • Είμαστε όλοι Ηγέτες, είμαστε όλοι Καπετάνιοι του δικού μας πλοίου. Ας σκεφτούμε ποια είναι η δική μας ιστορία και πως θα την κάνουμε καλύτερη. Ας σκεφτούμε την κληρονομιά που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Θέλουμε να φύγουμε έχοντας οι άλλοι δάκρυα στα μάτια (leave with tears) ή με διάθεση πανηγυρισμών για την αποχώρηση μας (leave with cheers);
(από αριστερά): Σταμάτης Τσαπραλής (Partner της Linkage Greece), Mike Abrashoff, Ξένια Κούρτογλου (Founder & Managing Partner της Focus Bari), Αρτέμης Μυρόπουλος (Managing Director της Linkage Greece), Δημήτρης Παπανικητόπουλος (Πρόεδρος της Linkage Greece)
(από αριστερά): Σταμάτης Τσαπραλής (Partner της Linkage Greece), Mike Abrashoff, Ξένια Κούρτογλου (Founder & Managing Partner της Focus Bari), Αρτέμης Μυρόπουλος (Managing Director της Linkage Greece), Δημήτρης Παπανικητόπουλος (Πρόεδρος της Linkage Greece)

Τέλος, ο κος Θόδωρος Λιακοπουλος Managing Director Medical Devices Greece/Cyprus, JOHNSON & JOHNSON, δήλωσε: «Σε αυτήν την γεμάτη έμπνευση ομιλία του Mike Abrassoff, αναδείχτηκε η ανάγκη να αφήσουμε πίσω τις δικαιολογίες για την αποτυχία και να προχωρήσουμε μπροστά φτιάχνοντας μια νέα εταιρική κουλτούρα που θα μας οδηγήσει στα θετικά αποτελέσματα που όλοι επιθυμούμε!!! Είναι η μόνη λύση για να βαλουμε το καράβι της Ελληνικής οικονομίας σε ήρεμα νερά και την πορεία των εταιριών μας σε ανοδική τροχιά.»

Τα τελευταία χρόνια, η Linkage Greece διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία και θερμή ανταπόκριση το θεσμό των Summer Sessions, τα οποία αποτελούν μαθήματα Ηγεσίας με Ομιλητές διεθνούς κύρους. Μπροστά σε συνολικά 4.000 Στελέχη επιχειρήσεων, δεκάδες ηγετικές ομάδες μεγάλων ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών, ο επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος στις Άνδεις Nando Parrado, οι προπονητές Zeljko Obradovic & Δημήτρης Ιτούδης, ο πρώην αστροναύτης της NASA Dr. Scott Parazynski, ο Guru της καινοτομίας Stephen Shapiro  και η θρύλος της Wall Street Carla Harris, είναι μερικοί μόνο από τους Ομιλητές που έχουν φιλοξενηθεί από την Linkage Greece.