LinkedIn: Προσαρμοστείτε για να επιβιώσετε

LinkedIn: Προσαρμοστείτε για να επιβιώσετε

Στις μέρες δεν επιβιώνει απλώς ο πιο ικανός, αλλά ο πιο ευέλικτος. Δείτε τα βήματα που θα θωρακίσουν το μέλλον της καριέρας σας.

Ψάχνετε ευκαιρίες εργασίας και βλέπετε τη δουλειά των ονείρων σας στην άλλη άκρη του κόσμου. Έχετε όλες τις προϋποθέσεις για μια θέση, αλλά είναι σε τομέα εντελώς άγνωστο σε εσάς και διστάζετε. Ανοίγει μια θέση στην εταιρεία σας και τη θέλετε, αλλά δεν έχετε χρόνο να μιλήσετε στους αρμόδιους.

Οι περισσότεροι έχουμε βρεθεί σε παρόμοια θέση. Τις περισσότερες φορές δεν κάναμε τίποτα, το μετανιώσαμε και υποσχεθήκαμε στον εαυτό μας να κάνουμε κάτι «την επόμενη φορά». Όμως αυτό είναι λάθος αφού οι ικανότητες και το ταλέντο μας πρέπει να βρίσκουν χώρο έκφρασης εκεί όπου θα έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Οι αποφάσεις που λαμβάνει ο καθένας από εμάς δημιουργούν μια γενικότερη τάση. Το LinkedIn και η PriceWaterhouseCoopers διενήργησαν έρευνα με τίτλο Adapt to Survive παίρνοντας στοιχεία και γνώμες από τα 277 εκατ. μέλη του πρώτου και τις 2.600 εταιρείες της δεύτερης.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα σε σχέση με τις ευκαιρίες και την προθυμία των υπαλλήλων να μετακινηθούν. Στην Ολλανδία είναι και εύκολο και διαδεδομένο. Στην Ινδία και την Κίνα καθόλου.

Στις 11 χώρες όπου η έρευνα κατέδειξε πως οι μετακινήσεις και οι ευκαιρίες είναι κοινός τόπος, η παραγωγικότητα είναι υψηλότερη. Επιπλέον, οι εταιρείες εκεί είναι πιο πρόθυμες να προσλάβουν ανθρώπους που δείχνουν προσαρμοστικότητα και να τους εκπαιδεύσουν στο νέο περιβάλλον.

Τα πέντε βήματα που πρέπει να κάνετε

– Βρείτε ποιες ειδικότητες θα είναι περιζήτητες στον τομέα σας τα επόμενα χρόνια και επενδύστε χρόνο και χρήμα για να τις τελειοποιήσετε.

– Μην φοβηθείτε να μετακινηθείτε σε άλλη χώρα -ακόμα και λιγότερο ανεπτυγμένη από τη δική σας- προκειμένου να ενισχύσετε τα skills σας, να κάνετε πιο «διεθνές» το βιογραφικό σας και να διευρύνετε το δίκτυο των επαφών σας.

– Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο online επαγγελματικό προφίλ σας. Το 90% των υποψήφιων εργοδοτών λαμβάνει υπόψη του την παρουσία σας στο LinkedIn.

– Η προσαρμοστικότητα είναι η μεγαλύτερη αρετή. Αυτή θα σας βοηθήσει να μετακινηθείτε όχι μόνο μεταξύ θέσεων, αλλά και μεταξύ τομέων, ακόμα και σε πιθανή αλλαγή καριέρας. Χώρες όπως η Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία και ο Καναδάς προσφέρουν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για re-skill και μετακίνηση.

– Επιλέξτε προσεκτικά τον εργοδότη σας. Δείτε αν ανταμείβει την προσαρμοστικότητα, αν προσφέρει ευκαιρίες επανεκπαίδευσης και αν εκτιμά όσους έχουν φιλοδοξίες πέρα από τη θέση τους.

Δείτε το γράφημα του LinkedIn: