Λύσανδρος Τσιλίδης (FedHATTA): «Η αγορά πρέπει να καταλάβει ότι η βιωσιμότητα δημιουργεί ένα νέο status στον κλάδο»
- 20/05/2025, 10:30
- SHARE

Με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης να ανάγεται σε ύψιστη προτεραιότητα για τα Κράτη και τις επιχειρήσεις, οι επενδύσεις στη βιωσιμότητα είναι μονόδρομος. Ένας από τους κλάδους που έχει στραφεί δυναμικά προς την αειφορία, επενδύοντας σε πρακτικές που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ενισχύουν την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη είναι αυτός του τουρισμού. Ενθαρρυντικό είναι δε το γεγονός ότι έχει αρχίσει να χτίζεται μια ισχυρή κουλτούρα βιώσιμου τουρισμού την οποία επικροτούν, πρωτίστως, οι ταξιδιώτες. Σύμφωνα με έρευνα του Statista.com, το 2024, πάνω από 80% των παγκόσμιων ταξιδιωτών αναγνώρισε την αξία των βιώσιμων ταξιδιών και δηλώνει διατεθειμένο να πληρώσει κάτι παραπάνω όταν γνωρίζει ότι μια υπηρεσία ή ένα προϊόν είναι φιλικό προς το περιβάλλον.
Εστιάζοντας στην Ελλάδα, με τον ΣΕΤΕ να θέτει τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο της στρατηγικής του, συνδέοντας τις δράσεις του με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ξενοδοχία, την εστίαση και γενικότερα στον κλάδο της φιλοξενίας υιοθετούν «πράσινες» πρακτικές, ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες, εγχώριους και μη, να κάνουν το ίδιο.
Πρωτοπόρα τα ελληνικά τουριστικά γραφεία
Την ίδια ώρα, μια σημαντική πρωτοβουλία ελήφθη από τις διοικήσεις της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FedHATTA) και τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA), η οποία αφορά τη σύσταση επιτροπής βιωσιμότητας, βάζοντας στο παιχνίδι και τα ταξιδιωτικά γραφεία. Η κίνηση αυτή γίνεται προκειμένου να διασφαλιστούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ομαλή μετάβαση του κλάδου σε μια νέα εποχή ανάπτυξης του Ελληνικού τουρισμού με επίκεντρο τις βιώσιμες πρακτικές.
«Ήμασταν οι πρώτοι με Ευρωπαϊκή Συνείδηση απέναντι σε θέματα βιωσιμότητας. Προσπαθούμε να αλλάξουμε σταδιακά τη νοοτροπία του κόσμου, διότι η αγορά, στο σύνολό της, δεν μπορεί να δεχτεί ότι μιλάμε για ένα νέο status στον χώρο, το οποίο θα είναι υποχρεωτικό, και πρέπει να κινηθούμε γρήγορα ώστε να είμαστε έτοιμοι και σωστά προετοιμασμένοι για την επόμενη δεκαετία» αναφέρει στο Fortune ο Πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης.
Όπως επισημαίνει, σήμερα πάνω από 100 ταξιδιωτικά γραφεία συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, όταν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως αυτή των ξενοδοχείων που ξεπερνούν τα 10.000 στη χώρα μας, ο αριθμός των ξενοδόχων είναι πολύ μικρότερος!
«Μέσα από την Επιτροπή θέλουμε να συμβάλλουμε στην ανάδειξη των παραγόντων που εμποδίζουν τα τουριστικά γραφεία να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές, να αναζητήσουμε τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν στη χώρα και θέτουν περιορισμούς στη μετάβαση αυτή, αλλά και να διερευνήσουμε τις ειδικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν ταξιδιωτικά γραφεία που προσπάθησαν να πιστοποιηθούν και δεν το κατάφεραν ακόμη, μέσα από τις καλές πρακτικές και την εμπειρία γραφείων που έλαβαν ήδη την πιστοποίηση TRAVELIFE ή βρίσκονται στην ενδιάμεση βαθμίδα Partner»
Προσθέτει πως μεταξύ των αρμοδιοτήτων της επιτροπής είναι σαφώς η ευαισθητοποίηση του κλάδου, αλλά και η αύξηση των πιστοποιήσεων βιωσιμότητας, με στόχο την αναβάθμιση των ταξιδιωτικών γραφείων και του προϊόντος που προσφέρουν στους επισκέπτες της χώρας.
Δεν πρέπει να πάθεις για να μάθεις
«Δεν πρέπει να πάθεις για να μάθεις. Θυμηθείτε το θέμα της αστικής επαγγελματικής ευθύνης. Όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πολλοί γελούσαν. Όταν όμως έγινε η στραβή και επιχειρήσεις έπεσαν έξω, εκεί φάνηκε ποιος ήταν οργανωμένος και ποιος όχι, για να διαχειριστεί μια κατάσταση κρίσης».
Η Επιτροπή για τη Βιωσιμότητα, αποτελείται από επαγγελματίες με μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη του κλάδου προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίοι κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, συνέταξαν τον οδικό χάρτη για το μελλοντικό της έργο. «Σε μια κατεξοχήν τουριστική χώρα όπως η Ελλάδα, εφόσον γνωρίζουμε τις εξελίξεις στον παγκόσμιο τουρισμό και τις νέες κατευθύνσεις που κρίνονται αναγκαίες για ένα μέλλον βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μένουμε αδρανείς. Η βιωσιμότητα αποτελεί πλέον στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ και τη χώρα μας. Ως εκ τούτου, ο τουρισμός –και ιδιαίτερα ο οργανωμένος τουρισμός- δεν μπορεί να μείνει πίσω».
Επί της ουσίας, δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα της βιωσιμότητας πέφτει στο τραπέζι. Ήδη από το 2010 FedHATTA και HATTA, καταβάλλουν συστηματικές προσπάθειες ώστε να ενσωματώσουν τις αειφόρες πρακτικές στον κλάδο των Ελληνικών τουριστικών γραφείων, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά έργα με σχετικό αντικείμενο (EOS CODE, CSR Tour, SUSTOUR) και αναπτύσσοντας συνεργασίες με το σύστημα εκπαίδευσης και πιστοποίησης για τη βιωσιμότητα στον τουρισμό TRAVELIFE.
Το παράδειγμα της Ασίας και της Σκανδιναβίας
Σίγουρα οι κινήσεις αυτές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, δεδομένου ότι ο χρόνος κυλάει αντίστροφα, είναι αναγκαίο ως χώρα να ανεβάσουμε ταχύτητα και να υπάρξει μια καθολική εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων και υλοποίηση στοχευμένων επενδύσεων. Ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση αποτελούν η Ασία και η περιοχή του Ειρηνικού, όπου σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το διάστημα, μεταξύ 2018 και 2024, προσέλκυσαν πάνω από 640 πράσινα έργα στον τουρισμό, συνολικής αξίας 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ισοδυναμούν με περισσότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων κεφαλαιουχικών δαπανών σε επενδύσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό.
Στην Ευρώπη την πρωτοκαθεδρία διατηρούν με διαφορά οι Σκανδιναβοί, όμως περιβαλλοντικά ευσυνείδητοι σε τουριστικό επίπεδο είναι οι Ολλανδοί, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Άγγλοι και οι Ελβετοί.
«Οι Σκανδιναβοί όπου υπάρχει διαδρομή μέχρι και δύο ώρες επιλέγουν ως μέσο μετακίνησης το τρένο και όχι το αεροπλάνο. Επιπρόσθετα, τόσο στις Σκανδιναβικές χώρες, όσο και στην Κεντρική Ευρώπη έχουν καταργηθεί οι πτήσεις διάρκειας από 15 έως 20 λεπτών. Στην Ελλάδα αυτό δεν μπορεί να γίνει, διότι οι πτήσεις 35 λεπτών, π.χ. για τα νησιά, γίνονται πάνω από τη θάλασσα και όχι από τη στεριά» καταλήγει ο κ. Τσιλίδης.