Λύση εδώ και τώρα ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Λύση εδώ και τώρα ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Μετανάστες και πρόσφυγες από εμπόλεμες χώρες, κυρίως τη Συρία, αποβιβάζονται στο λιμάνι του Πειραιά από το επιβατηγό Ελ. Βενιζέλος, Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015. Το πλοίο μετέφερε στον Πειραιά πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν αποβιβαστεί από φουσκωτές βάρκες στα παράλια των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, προερχόμενοι από τις ακτές της Τουρκίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Πίεση στην Ευρώπη να δώσει συνολικά μια λύση στο πρόβλημα χιλιάδων ανθρώπων από την UNCHR.

Η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει εγγυημένη μετεγκατάσταση των σύρων προσφύγων καθώς ένας αριθμός ρεκόρ από αυτούς φθάνουν στην ΠΓΔΜ και στην Ελλάδα λόγω της δυστυχίας στην πατρίδα τους και στις γειτονικές χώρες, δήλωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Ένας αριθμός-ρεκόρ 7.000 σύρων προσφύγων έφθασαν στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τη Δευτέρα, ενώ κάπου 30.000 βρίσκονται σε ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένων 20.000 στη Μυτιλήνη, ανέφερε.

“Επείγει ακόμη περισσότερο αυτή την εβδομάδα να διεξαχθεί συζήτηση στην Ευρώπη, καθώς πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και η λύση του δεν μπορεί να δοθεί μόνο από τη Γερμανία”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNCHR) Μελίσα Φλέμινγκ.

Η εκπρόσωπος χαιρέτισε τις χωριστές ανακοινώσεις που έκαναν χθες η Βρετανία και η Γαλλία για τη φιλοξενία ενός αριθμού σύρων προσφύγων, είπε όμως πως θα πρέπει να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Ελλάδα.

“Αυτά θα λειτουργήσουν μόνο αν υπάρξει ένα σύστημα εγγυημένης μετεγκατάστασης διά του οποίου οι ευρωπαϊκές χώρες θα λένε, ναι, θα πάρουμε τόσους [πρόσφυγες]. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι 200.000 – αυτός είναι ο αριθμός που πιστεύουμε ότι χρειάζεται μετεγκατάσταση σε ευρωπαϊκές χώρες”.