Ληστές κοσμημάτων έκλεψαν έναν από τους σημαντικότερους θησαυρούς της Ευρώπης αξίας ενός δισ. ευρώ

Ληστές κοσμημάτων έκλεψαν έναν από τους σημαντικότερους θησαυρούς της Ευρώπης αξίας ενός δισ. ευρώ
epa08023826 (FILE) - Visitors tour the historical Gruene Gewoelbe (Green Vault) at the Dresden castle, Dresden, Germany, 13 September 2007 (reissued 25 November 2019). According to police, burglars have broken into the Green Vault museum. EPA/RALF HIRSCHBERGER GERMANY OUT
Κινηματογραφικές σκηνές διαδραματίστηκαν στην Δρέσδη καθώς δύο διαρρήκτες αφαίρεσαν πολύτιμους λίθους, κοσμήματα και ιστορικά αντικείμενα από το μουσείο "Πράσινος Θόλος", αφού πρώτα απενεργοποίησαν αριστοτεχνικά τα συστήματα ασφαλείας. Έφυγαν "κύριοι" με τις αρχές να τους αναζητούν.

Τουλάχιστον δύο διαρρήκτες κατάφεραν σήμερα λίγο πριν από τις 5 το πρωί (τοπική ώρα) να μπουν μέσα σ’ αυτό το μουσείο για να κλέψουν αυτά τα τρία σετ κοσμημάτων, που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα, και στη συνέχεια να διαφύγουν, ανέφεραν οι ερευνητές της αστυνομίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τα κοσμήματα περιλαμβάνονταν στα εκθέματα του μουσείου Grunes Gewolbe (Πράσινος Θόλος), το οποίο βρίσκεται μέσα σ’ ένα κάστρο της πόλης και φιλοξενεί μία από τις σημαντικότερες συλλογές θησαυρών στην Ευρώπη.

Στις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας δύο άνδρες φαίνονται να εισέρχονται στο μουσείο από ένα παράθυρο με κάγκελα. Στη συνέχεια σπάζουν τρεις προθήκες και αφαιρούν τα σετ των κοσμημάτων που βρίσκονταν μέσα σ’ αυτές.

Λίγο πριν από την κλοπή, πυρκαγιά είχε καταστρέψει κοντά στο μουσείο έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η λειτουργία του συστήματος συναγερμού. Οι ερευνητές αρνήθηκαν πάντως σ’ αυτό το στάδιο να συσχετίσουν τα δύο γεγονότα.

Οι ληστές διέφυγαν με πολυτελές αυτοκίνητο σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα, ενώ ο ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξονίας, Μάικλ Κρέσμερ, δήλωσε: «Όχι μόνο οι κρατικές μας συλλογές αλλά και εμείς οι κάτοικοι της Σαξονίας πέσαμε θύμα των ληστών».

Η διευθύντρια δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει κάποιο ποσό για τη ζημιά που υπέστη το μουσείο. «Δεν μπορούμε να τα περιορίσουμε (τα κλαπέντα κοσμήματα) σε μια αξία διότι δεν είναι προς πώληση», εξήγησε η Άκερμαν προσθέτοντας πάντως πως η ιστορική και πολιτιστική αξία των τριών κοσμημάτων είναι «ανεκτίμητη».

epa08023836 (FILE) - Precious gemstones are pictured at the historical Green Vault (Gruenes Gewoelbe) of the Dresden castle, Germany, 13 September 2007 (reissued 25 November 2019). According to police, burglars have broken into the Green Vault museum. EPA/RALF HIRSCHBERGER GERMANY OUT

Οι εκτιμιτές όμως υπολογίζουν πως ξ αξία των κλοπιμαίων αγγίζει το ένα δισ. ευρώ.

Κατασκευασμένο τον 16ο αιώνα, το μουσείο φημίζεται ότι διαθέτει μία από τις σημαντικότερες συλλογές παλαιών κοσμημάτων στην Ευρώπη.

Η συλλογή ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα από τον Αύγουστο τον Δυνατό, Εκλέκτορα της Σαξονίας και μετέπειτα Βασιλιά της Πολωνίας.

Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνεται ένα μεγέθους τραπεζιού γλυπτό ινδικής βασιλικής αυλής του 18ου αιώνα φτιαγμένο από χρυσό, ασήμι, σμάλτο, πολύτιμους λίθους και μαργαριτάρια.

Ένα άλλο είναι ένα χρυσό σερβίτσιο του καφέ φιλοτεχνημένο το 1701 από τον κοσμηματοποιό της αυλής Μέλχιορ Ντινγκλίνγκερ, διακοσμημένο με νωχελικά χερουβείμ.

Ένας από τους γνωστότερους θησαυρούς τoυ – το 41 καρατίων «Πράσινο Διαμάντι» της Δρέσδης- δεν βρισκόταν εκεί όταν έγινε η διάρρηξη επειδή ήταν δανεισμένο στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Ένα μέρος του μουσείου, το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα της Ευρώπης, είχε καταστραφεί στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου στη διάρκεια του συμμαχικού βομβαρδισμού της 13ης Φεβρουαρίου 1945 και στη συνέχεια ανοικοδομήθηκε.

Ο Κόκκινος Στρατός είχε πάρει στη Σοβιετική Ένωση ένα μέρος των έργων, τα οποία όμως επαναπατρίσθηκαν το 1958 στη Δρέσδη.