Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Εκλογικό… ραντεβού το 2023

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Εκλογικό… ραντεβού το 2023
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (Δ) μιλά από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (Α) στη σημερινή συζήτηση στην ώρα του πρωθυπουργού, στις επίκαιρες ερωτήσεις, Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Βλέπω ότι υπάρχει πανικός. Ηρεμήστε. Μπορώ να αποκαταστήσω την ηρεμία του ύπνου σας. Δεν θα γίνουν εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Η αντιπαράθεση στην Βουλή, του Κυριάκου Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έχει προκύψει από τον Covid-19 κυριαρχεί σήμερα στην πολιτική επικαιρότητα.

Στα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

Θωρακίσαμε αμέσως το σύστημα υγείας με 280 εκατ. ευρώ. Δώσαμε έκτακτο επίδομα, δώρο, αμοιβή σε όλους τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας. Αξιοποιήσαμε δωρεές, κάναμε 4300 προσλήψεις, Διπλασιάσαμε κλίνες εντατικής θεραπείας, ξεπεράσαμε τις 1000. Μας παραδώσατε 565, εσείς που πολυδιαφημίζατε το ΕΣΥ και το δήθεν ενδιαφέρον σας για αυτό, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: 850.000 επιχειρήσεις, 2 εκατ. εργαζόμενοι τέθηκαν συνολικά υπό την προστασία της Πολιτείας. Απαγορεύτηκαν οι απολύσεις και καθιερώθηκε αποζημίωση 800 ευρώ. Το κράτος κάλυψε ασφαλιστικές εισφορές. Νομοθετήσαμε μείωση του ενοικίου, μετατέθηκε η εξόφληση όλων των οφειλών, παρατάθηκαν τα επιδόματα ανεργίας.

Αναφερόμενος στις τράπεζες τόνισε: Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τον τρόπο που θα ανταποκριθούν στο ταμείο εγγυοδοσίας. Πιστεύω ότι από αυτό το πρόγραμμα ένα σημαντικό κεφάλαιο ρευστότητας θα κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή την οποία σπεύσατε να απαξιώσετε, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, είναι πρόγραμμα από το οποίο έχουν ωφεληθεί παραπάνω από 50.000 επιχειρήσεις. Θα ενισχυθεί. Κονδύλια που σήμερα επιλέγετε να αγνοείτε δόθηκαν την κατάλληλη στιγμή. Ούτε εμπροσθοβαρώς, ούτε οπισθοβαρώς. Δόθηκαν με το βάρος που απαιτεί η κάθε χρονική στιγμή, ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα και εφεδρείες την επόμενη στιγμή.

Η στήριξη προς επιχειρήσεις δεν έρχεται χωρίς ελέγχους, αλλά με τη συμμόρφωση στους νέους κανόνες, επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Πάνω από 88.000 έλεγχοι το τελευταίο τρίμηνο έχουν γίνει. Ο πρώτος μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και πελάτες. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, οι αναγκαίες αποστάσεις θα εποπτεύονται αυστηρά. Δείγμα σεβασμού και προστασίας των συνανθρώπων μας που εργάζονται.

Είχα τονίσει από την αρχή ότι το βάρος αυτής της κρίσης πρέπει να το επιμεριστούμε με τρόπο δίκαιο. Η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι ρεαλιστική στη βάση της και δυναμική στην εφαρμογή της. Να αντιστοιχεί με τις συνθήκες της πραγματικής οικονομίας. Αυτό επιχειρεί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση. Έχει ως κεντρική του προτεραιότητα να μη χαθούν πολλές θέσεις εργασίας, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Αντιπολιτεύεστε μια κυβέρνηση, η οποία υπάρχει μόνο στο φαντασιακό σας κόσμο. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που παρουσιάζετε στις ομιλίες σας πολύ απλά δεν υπάρχει, τόνισε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

Θα επιμείνω στη γλώσσα της αλήθειας. Η ευημερία της χώρας προφανώς πληγώθηκε από το πέρασμα του ιού. Φέτος θα έχουμε ύφεση και αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: Επιμένετε να ισχυρίζεστε ότι η εικόνα που έχουν οι πολίτες για την κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα των Μέσων Ενημέρωσης. Πεταμένα λεφτά ήταν οι διαφημίσεις των ΔΕΚΟ που βάζατε εσείς. Μπουκώσαμε και τον ξένο τύπο σε λεφτά; Όλοι αυτοί που μιλάνε με καλά λόγια για τη χώρα μας, είναι και αυτοί χρηματοδοτούμενοι από την ελληνική κυβέρνηση; Όχι κ. Τσίπρα, βλέπουν την πραγματικότητα. Όσο καλύτερα αντιμετωπίζει κανείς την υγειονομική κρίση τόσο ενισχύεται η εικόνα της χώρας, και τόσο πιο γρήγορη θα είναι η επάνοδος στην ανάκαμψη.

Ο κορωνοϊός μπορεί να ανέκοψε προσωρινά την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν έπληξε όμως τις βάσεις της, εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στις επενδύσεις, είπε: Με ρωτήσατε να αναφέρω επενδύσεις επί δικών μας ημερών. θα αναφέρω 4 επενδύσεις που έγιναν μέσα στην πανδημία. Δύο ελληνικές startups εξαγοράστηκαν για πολύ σημαντικά ποσά, δεκάδες εκατομμύρια. Η προβληματική Forthnet εξαγοράστηκε από σημαντικό κεφάλαιο του εξωτερικού. Αυτές οι επενδύσεις έγιναν τους τελευταίους δύο μήνες εντός της πανδημίας, όταν ελάχιστοι έκαναν επενδύσεις.

Μας ασκούσατε κριτική ότι είμαστε απόντες από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ότι δεν ζητούμε μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα , ότι δεν ενδιαφερόμαστε να πάρουμε εγγυήσεις και όχι δάνεια. Και έγινε αυτό που ζητούσαμε. Ήρθε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα 750 δισ. ευρώ το οποίο στηρίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και όχι δανεικά. Όλα αυτά που κατηγορούσατε την κυβέρνηση ότι δεν θα μπορούσε να πετύχει, έγιναν από αυτή την κυβέρνηση. Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμα. Απαιτείται η έγκριση του Συμβουλίου και θα έχουμε δύσκολη διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση το ποσό αυτό δεν θα το σπαταλήσει, θα το επενδύσει για να χρηματοδοτήσει τη μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

Οι νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας

Τέσσερις ακόμα νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

* Πρώτον, η ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ενισχύεται με ακόμη 190 εκατομμύρια. Έτσι, μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα καλύπτει το 60% των εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζόμενους του προγράμματος. Και, αν χρειαστεί, το μέτρο θα επεκταθεί. Στόχος, να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης με τους εργοδότες να τις κρατούν οπωσδήποτε ενεργές.

* Δεύτερον, θεσπίζονται ευνοϊκοί όροι για την εξόφληση εκκρεμών φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Οι οφειλές Μαρτίου-Σεπτεμβρίου, που έχουν ανασταλεί, θα αποτελέσουν ξεχωριστό σύνολο, που θα αποπληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου. Και, μάλιστα, από το 2021. Στόχος, να ελαφρυνθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

* Τρίτον, αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Έτσι, τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να εκπληρώνουν τις φετινές υποχρεώσεις τους σε 8 μηνιαίες αντί των 3 διμηνιαίων δόσεων. Οι εταιρείες σε 8 αντί των 6 μηνιαίων. Και οι ιδιοκτήτες σε 6 αντί των 5. Στόχος και πάλι, να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.

* Και, τέταρτον, επιβραβεύονται οι συνεπείς φορολογούμενοι: Όσοι αποπληρώσουν εφάπαξ τις φετινές υποχρεώσεις, θα έχουν άμεση έκπτωση φόρου σε ποσοστό 2%. Στόχος, προφανώς να πληρώσουν λιγότερο φόρο όλοι οι υπόχρεοι. Αλλά και να εξασφαλιστεί η ομαλή και έγκαιρη ροή εσόδων στα δημόσια ταμεία.

Αλ. Τσίπρας (Πρωτολογία): «Πολύ πριν έρθει η πανδημία ρίξατε το καράβι σε ξέρες»

Να απαντήσει σε όλους αυτούς που βλέπουν με «αγωνία» το μέλλον, ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει με «ανύπαρκτα σάιτ και εφημερίδες», στα οποία διοχετεύει «χρήματα του ελληνικού λαού», κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του επί της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».

Στην πρωτολογία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «κατόρθωμα» της κυβέρνησης, αναφερόμενος σε πρόσφατα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2019 «πολύ πριν έρθει ο κορονοϊός», η ελληνική οικονομία παρουσίασε ύφεση 0,7%. «Παραλάβατε τον Ιούλιο μια οικονομία που έτρεχε με 2,8%, που είχε ανορθωθεί από τα συντρίμμια και τα ερείπια δικών σας παλαιότερων επιλογών, που μας οδήγησαν στα μνημόνια και ήταν για 12 συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς», ανέφερε, ενώ άφησε αιχμές για την κρατική χρηματοδότηση σε «ανύπαρκτα σάιτ και εφημερίδες».

Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση πως παρ’ όλο που κέρδισε τις εκλογές λέγοντας πως με 2% – 2,5% η «ανάπτυξη σέρνεται», πέτυχε το «πρωτοφανές», μέσα σε τέσσερις μήνες να «βυθίσει τη χώρα σε ύφεση». «Αυτό δεν είναι κορονοϊός, είναι επίτευγμα δικό σας και του κ. Σταϊκούρα και του οικονομικού επιτελείου», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως είναι οι «ίδιοι άνθρωποι» που το έχουν ξανακάνει τα προηγούμενα χρόνια και «το ξέρουν καλά».

Όσον αφορά τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2020, τόνισε πως η ύφεση έφτασε στο -1,6% παρόλο που το lockdown έγινε το τελευταίο δεκαήμερο, υποστηρίζοντας ότι τελικά «ο κορονοϊός μάλλον βόλεψε» την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της στην οικονομία. «Το κρίσιμο ερώτημα είναι, όμως, γιατί συνέβη αυτό, γιατί τα κάνατε θάλασσα», ρώτησε σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση παρουσιαζόταν ως κυβέρνηση «αρίστων» και «τεχνοκρατών» και έταζε «επενδυτική έκρηξη» και «μπουλντόζες στο Ελληνικό», ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναφέρει μία «σοβαρή επένδυση», πέρα από αυτές που είχαν ήδη δρομολογηθεί.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στο δικό του ερώτημα γιατί συνέβη αυτό, επισήμανε πως η κυβέρνηση «δεν θέλησε να αξιοποιήσει την αξιοπιστία» που κέρδισε η χώρα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως είπε, ήταν αυτή που έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια, επανέφερε την ανάπτυξη, ρύθμισε το χρέος, άφησε 37 δισ. στα ταμεία. Στη συνέχεια μίλησε για μία σειρά ελαφρύνσεων που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση ως αναπτυξιακά μέτρα, τα οποία καταργήθηκαν επί ΝΔ. Ακόμη, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε τον δημοσιονομικό χώρο που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ για «φιλοαναπτυξιακές πολιτικές» αλλά προκειμένου να μειώσει τη φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων και τα μερίσματα, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία του κόσμου να μην έχει χρήματα να καταναλώσει και να πληγεί σημαντικά η αγορά κατά τη διάρκεια των φετινών γιορτών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι το περιέκοψε κατά 600 εκατ. σε σχέση με το 2018, μεταθέτοντας χρονικά πολλά μεγάλα έργα υποδομής, με εξασφαλισμένους όρους και χρονοδιαγράμματα.

«Πώς να έχουμε ανάπτυξη;», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε ότι ακόμα και τις τράπεζες άφησε «ανεξέλεγκτες» η κυβέρνηση, καθώς ο συνολικός δανεισμός μειώθηκε κατά 9,4% σε ετήσια βάση.

«Με δυο λόγια, ρίξατε ξανά το καράβι σε ξέρα. Η αποτυχία σας στην οικονομία προηγείται του κορωνοϊού», υπογράμμισε και στη συνέχεια μίλησε για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την κριτική προς την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι τα 24 δισ., τα οποία υποστηρίζει πως έχει ρίξει στην πραγματική οικονομία, δεν υπάρχουν, αναλύοντας πως είναι μόλις 8,5 δισ. τα μέτρα που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες και ακόμα 3,2 δισ. σε αναστολές πληρωμών και 2 δισ. επιστρεπτέα προκαταβολή.

Τα υπόλοιπα 10 δισ., είπε, είναι «η αναμενόμενη πρόσθετη επίδραση», αφήνοντας και πάλι αιχμές ότι «διάφοροι δευτεροκλασάτοι παρουσιαστές της τηλεόρασης που έχουν μπλογκ» προβάλλουν αυτές τις θέσεις με αντάλλαγμα «χρήματα του ελληνικού λαού». Ο κ. Τσίπρας ζήτησε, επίσης, από τον πρωθυπουργό τη δημοσιοποίηση της λίστας με τα «λεφτά που έχει δώσει ο κ. Πέτσας στους κουμπάρους και στους παρακούμπαρους», προσθέτοντας πως κάποτε η κριτική της αντιπολίτευσης αφορούσε χρήματα που πήγαιναν σε καναλάρχες, αλλά όπως τόνισε, «τουλάχιστον οι καναλάρχες έχουν εργαζόμενους». «Αυτοί οι περίεργοι τύποι που παίρνουν αφειδώς κρατικό χρήμα για να σας λιβανίζουν στα πρωτοσέλιδά τους, ότι είστε ο Μεσσίας, ότι είστε ο Μωυσής», σημείωσε καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση έχει καταργήσει ακόμα και «τη διαφάνεια«, μία μεταρρύθμιση «θεσμική, προοδευτική για τη λογοδοσία και την ενίσχυση της δημοκρατίας».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιηθεί μέρος από το μαξιλάρι των 37 δισ. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε το ερώτημά του προς την κυβέρνηση γιατί αφού υπάρχουν οι πόροι, χωρίς τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν στηρίζει άμεσα τις επιχειρήσεις και επιλέγει το «βλέποντας και κάνοντας», καθώς τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο «θα είναι αργά». «Είναι βαθιά νεοφιλελεύθερες επιλογές», σχολίασε και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για προτάσεις που βρίσκονται χρόνια στα «κιτάπια» του ΣΕΒ και κάνοντας «ευκαιρία την κρίση» η κυβέρνηση τα εφαρμόζει.

Ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε πως «δεν αποκλείεται να δούμε δράματα», καθώς -όπως είπε- πολλές επιχειρήσεις αποκλείονται από τα μέτρα της κυβέρνησης, γιατί ως «φίλτρο» μεταξύ αυτών και της πολιτείας έχουν μπει οι τράπεζες με κριτήρια εποχής «ομαλότητας» και όχι «κρίσης», ενώ κατηγόρησε τις τράπεζες ότι παραμένουν μη προσβάσιμες για όσους έχουν ανάγκη και διοχετεύουν ρευστότητα μόνο στο «πελατειακό τους φιλέτο».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τους «ευαίσθητους τομείς», τον τουρισμό, την εστίαση, τον πολιτισμό και τις μεταφορές, σημειώνοντας αρχικά πως η ανακοίνωση της κυβέρνησης για ενίσχυση στον κοινωνικό τουρισμό ύψους 30 εκατ. είναι «σταγόνα στον ωκεανό», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει 600-700 εκατ. Απαντώντας σε σχόλια από την αίθουσα πως «δεν υπάρχουν λεφτά», επισήμανε ότι στα δημόσια ταμεία δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα αλλά οι καρποί από τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση και την αρμόδια υπουργό πως αντιμετώπισαν τους εργαζόμενους «χωρίς σεβασμό», καθώς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους, ούτε στο ελάχιστο».

Στο τομέα της γεωργίας, κάλεσε, επίσης, τον πρωθυπουργό να επισκεφτεί τους ελαιοπαραγωγούς για να ακούσει τα παράπονά τους, ενώ αναφέρθηκε και στους εποχικούς εργαζόμενους, φέρνοντας ως παράδειγμα τους ξεναγούς που έχουν μηδενικά εισοδήματα φέτος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα εισόδημα έκτακτης ανάγκης, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να σχεδιάσει ένα «σοβαρό δίχτυ προστασίας» για όλους αυτούς που επλήγησαν αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως είναι οι δικηγόροι και οι μηχανικοί, οι ασφαλιστικές δαπάνες των οποίων τρέχουν και «βρίσκονται σε απόγνωση».

«Σας ζητώ σήμερα να προσπαθήσετε να απαντήσετε σε αυτούς του ανθρώπους, όχι σε μένα, που με πολύ μεγάλη αγωνία βλέπουν την πραγματικότητα να γίνεται ολοένα και χειρότερη και σεις να θριαμβολογείτε, να πανηγυρίζετε με τα διάφορα σάιτ και εφημερίδες που σας λιβανίζουν, αλλά στην πράξη να δίνετε πολύ λίγα, πολύ αργά. Είναι ανεπαρκή τα μέτρα που έχετε δώσει και δεν καταλαβαίνουμε και γιατί», υπογράμμισε και κατέληξε: «Δεν υπάρχει δικαιολογία και η μόνη απάντηση είναι ότι έχετε αποφασίσει να αντιμετωπίσετε την κρίση ως ευκαιρία για μια μεγάλη και βαθιά αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας και της αγοράς εν γένει».

Κ. Μητσοτάκης (Δευτερολογία): Η κυβέρνηση έχει κάνει την προσέλκυση επενδύσεων κεντρική επιλογή

Να ξεκινήσω με το ζήτημα των μικροπιστώσεων. Πράγματι, η κυβέρνηση παρέλαβε από εσάς σχέδιο νόμου το οποίο επικαιροποιούμε και καταθέτουμε προς ψήφιση. εξαιρετικά σημαντικό να λειτουργήσει αυτός ο θεσμός υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τόνισε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, στη δευτερολογία του σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

Σχετικά με τις επενδύσεις, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει την προσέλκυση επενδύσεων κεντρική επιλογή και εξήγησε: Το πρώτο μας μέλημα ήταν, είναι και θα είναι η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία καλά πληρωμένων θέσεων εργασίας. Αναφέρθηκα σε κάποιες επενδύσεις. Αν θέλετε μεγάλες, έχω άλλες τόσες. Τουλάχιστον 500 εκατ. επενδύθηκαν το Σεπτέμβριο του 2019 σε 5 ελληνικά ξενοδοχεία. Μεγάλοι κολοσσοί που επιλέγουν να επενδύσουν στη χώρα, γιατί βλέπουν ένα εξαιρετικό εργατικό δυναμικό και μια κυβέρνηση η οποία βελτιώνει ραγδαία το επιχειρηματικό περιβάλλον. Η χώρα τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία. Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε: Βγάζετε μιζέρια, στεναχώρια, ενόχληση γι’ αυτό που έχει γίνει.

Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: 4,5 χρόνια κυβερνήσατε και ό,τι καλό κάνει η κυβέρνηση λέτε ότι «θέλαμε να το κάνουμε, αλλά δεν το κάναμε». Ο λόγος για τον οποίον το 4ο τρίμηνο του 2018 ήταν ένα καλό 4ο τρίμηνο ήταν γιατί επιλέξατε να δώσετε ένα κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα του 2018. Τι έγινε το 2019; Το ποσό αυτό το μοιράσατε τον Μάιο, μπας και διασώσετε τη διαφαινόμενη ήττα. Έλειπαν τα χρήματα το 4ο τρίμηνο. Να θυμόμαστε τη μεγάλη ευκολία με την οποία επιχειρήσατε να εξαγοράσετε συνειδήσεις. Σε έναν μήνα καταγράψατε τέσσερις εκλογικές ήττες και βρεθήκατε στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Αυτή η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Παρουσιάσατε τραγική κατάσταση στην οικονομία. Έχετε καταλάβει ότι ο πλανήτης περνάει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του ’30; Ποιος είπε ότι σήμερα η κατάσταση στην οικονομία είναι πολύ καλή; Η κρίση είναι παγκόσμια. Αφορά όλους και όλοι θα κριθούμε απολογιστικά. Όλοι κρινόμαστε από τις πολιτικές μας, τόνισε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

Και κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας στον κ. Τσίπρα: Κλείνω με μια αναφορά στον εφιάλτη σας. Δίνετε την εντύπωση ότι ξυπνάτε κάθιδρος και λέτε εκλογές. Ηρεμήστε κ. Τσίπρα. Δεν θα γίνουν εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας. Η χώρα δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση εκλογές. Ο κεντρικός πυρήνας της κεντρικής πολιτικής δεν έχει αλλάξει. Κάποιες επιμέρους προσαρμογές θα γίνουν. Ευχόμαστε να μπορούμε να έχουμε σημαντικά κεφάλαια από το ταμείο ανάκαμψης. Μπορείτε να κάνετε τις διακοπές σας άνετα και να δώσουμε όλοι μαζί εκλογικό ραντεβού το 2023.

Αλ. Τσίπρας (Δευτερολογία): Να στηρίξετε την οικονομία, να μην ξαναβρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να δούμε όσα καταφέραμε σε πέντε χρόνια να χάνονται σε πέντε μήνες

Να αλλάξει στρατηγική, έστω και την ύστατη στιγμή, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη δευτερολογία του επί της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», στην «Ώρα του Πρωθυπουργού». «Να στηρίξετε την οικονομία, τις επιχειρήσεις, την εργασία, για να μην ξαναβρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να δούμε όσα καταφέραμε σε πέντε χρόνια να χάνονται σε πέντε μήνες», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «παρουσίασε μια εικόνα που δεν αντιστοιχεί στην εικόνα που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων» και σχολίασε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να αποδομήσει τα στοιχεία και τους αριθμούς παραπέμποντας σε άλλους δείκτες, όπως τον δείκτη αισιοδοξίας pmi, κάτι που τον κατηγόρησε ότι κάνει για να πει ότι η κυβέρνηση τα πήγε εξαιρετικά καλά το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκ νέου από τον πρωθυπουργό να φέρει στη Βουλή τα στοιχεία για το πόσα χρήματα δόθηκαν, σε ποια ΜΜΕ και με ποια κριτήρια, καθώς, όπως είπε, «είναι δημόσιο χρήμα, δεν είναι δικά σας λεφτά». Όπως πρόσθεσε, μη δημοσιοποιώντας αυτά τα στοιχεία «καταργείτε τη Διαύγεια», έναν νόμο που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί κατάκτηση. «Όσο κι αν προσπαθείτε να κρύψετε την πραγματικότητα πίσω από ΜΜΕ που διαμορφώνουν μια επίπλαστη εικόνα δεν αρκεί γιατί η πραγματικότητα είναι πεισματάρα», υπογράμμισε.

Να αλλάξει στρατηγική έστω και την ύστατη στιγμή, ζήτησε κατά τη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από τον πρωθυπουργό. «Να στηρίξετε την οικονομία, τις επιχειρήσεις, την εργασία, για να μην ξαναβρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να δούμε όσα καταφέραμε σε πέντε χρόνια να χάνονται σε πέντε μήνες», τόνισε.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «παρουσίασε μια εικόνα που δεν αντιστοιχεί στην εικόνα που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων» και σχολίασε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να αποδομήσει τα στοιχεία και τους αριθμούς, παραπέμποντας σε άλλα στοιχεία και άλλους δείκτες, όπως τον δείκτη αισιοδοξίας pmi ή τον παράγοντα της αξιοπιστίας που «έχτισε η προηγούμενη κυβέρνηση» και που δίνει πρόσβαση της χώρας στις αγορές. Κάτι που τον κατηγόρησε ότι κάνει, για να πει ότι η κυβέρνηση τα πήγε εξαιρετικά καλά το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και το πρώτο του 2020.

Προειδοποίησε τον πρωθυπουργό να μη λαμβάνει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη μόνο αυτό το στοιχείο, φέρνοντας το παράδειγμα της προηγούμενης κυβέρνησης της Αργεντινής, όπου, είπε, στην αρχή πανηγύριζαν οι αγορές, όμως σε λιγότερο από έναν χρόνο έφερε ύφεση «όπως κι εσείς και όλοι αυτοί που πανηγύριζαν τον έδιωξαν ξανά εκτός αγορών». Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να απαντήσει για την ουσία, που είναι ότι «μια χώρα μπαίνει επισήμως σε ύφεση όταν είναι για δύο συνεχόμενα τρίμηνα σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης». Τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να εμφανίσει μια άλλη εικόνα, χρησιμοποιώντας τα «περιβόητα greek statistics» στα οποία «είναι συνηθισμένη η παράταξη σας». Κατέθεσε διάγραμμα που δείχνει την πορεία του ΑΕΠ σε όρους όγκου με ημερολογιακή διόρθωση από το 2010 ως το 2020, αναφέροντας ότι δείχνει τεράστια κοιλιά το ’10-’15, αναπτυξιακή πορεία από το δεύτερο-τρίτο τρίμηνο του ’16 και τώρα ξανά κατηφορική καμπύλη.

«Ποιους δείκτες θέλετε να πάρουμε, πέραν της αίσθησης που έχει ο καθένας από εσάς όταν βγαίνει στην αγορά, όταν μιλά με επιχειρηματίες, ότι η οικονομία έχει μπει σε βαθιά τροχιά ύφεσης πριν από τον κορονοϊό; Να δούμε τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής που έπεσε 2,2% έναντι αύξησης 2,7% που ήταν το 2019; Να δούμε τις εξαγωγές και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές;».

Τον κατηγόρησε ότι παρουσίασε μια «ψεύτικη εικόνα» και με τους αναπτυξιακούς δείκτες και σε σχέση με την ανεργία ότι μειώθηκε τον Μάρτιο, «ενώ η ΕΡΓΑΝΗ κατέγραψε το χειρότερο πεντάμηνο Ιανουάριο-Μάιο, με 260.000 λιγότερες θέσεις σε σχέση με πέρυσι». Απαντώντας σε σχετική αναφορά του κ. Μητσοτάκη, είπε ότι η σοσιαλδημοκρατία στη Γερμανία στήριξε με κρατική επιδότηση τις ασφαλιστικές εισφορές, όμως δεν οδήγησε σε de facto μείωση μισθού κατά 20%.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι στα συμπεράσματα του Eurogroup του Μαρτίου γίνεται αναφορά σε πλεόνασμα το 2021 και πως από την εμπειρία της διακυβέρνησης του για το τι κάνουν οι θεσμοί, αυτό σημαίνει ότι έβαλαν μια «φύτρα» ώστε να λένε στην κυβέρνηση ότι δεσμεύτηκε για πλεόνασμα το 2021. Επιπλέον είπε, ότι τα συμπεράσματα του Eurogroup δεσμεύουν την κυβέρνηση για άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1η Αυγούστου. Σημείωσε ότι η επαναφορά σε πλεονάσματα όταν η κυβέρνηση προβλέπει 4,7% έλλειμμα, σημαίνει ότι «αργά ή γρήγορα θα βρεθείτε σε μια διαπραγμάτευση εν μέσω βαθιάς ύφεσης για το πόσο μεγάλο θα είναι το ποσοστό του ΑΕΠ των δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας που θα ξαναφέρετε, τον Απρίλιο του ’21, όταν θα συζητάτε για μεσοπρόθεσμο ή το Δεκέμβριο του ’20 όταν θα συζητάτε τον προϋπολογισμό». «Αυτή είναι η εικόνα, γιατί την ωραιοποιείτε;», συνέχισε, σχολιάζοντας: «Εκτός αν έχετε σκοπό να δραπετεύσετε, να πάτε σε εκλογές πριν να έρθουν τα μαντάτα για λουκέτα, ύφεση και ανεργία». «Πηγαίνετε να δείτε τι έχετε να πάθετε», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε εκ νέου από τον πρωθυπουργό να φέρει στη Βουλή τα στοιχεία για το πόσα χρήματα δόθηκαν σε ποια ΜΜΕ και με ποια κριτήρια, καθώς «είναι δημόσιο χρήμα, δεν είναι δικά σας λεφτά». Πρόσθεσε ότι μη δημοσιοποιώντας αυτά τα στοιχεία «καταργείτε τη Διαύγεια», έναν νόμο που, όπως είπε, αποτελεί κατάκτηση. «Όσο κι αν προσπαθείτε να κρύψετε την πραγματικότητα πίσω από ΜΜΕ που διαμορφώνουν μια επίπλαστη εικόνα, δεν αρκεί γιατί η πραγματικότητα είναι πεισματάρα».

Αναφορικά με τον ΦΠΑ, ζήτησε από την κυβέρνηση να κατεβάσει εκτάκτως στο 6% τον ΦΠΑ για την εστίαση και σε μόνιμη βάση την προκαταβολή φόρου στο 50%.

Ως προς το μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για δυνατότητα οι αναστολές του 2020 να πάνε στο 2021, είπε πως θεωρεί ότι είναι θετικό «γιατί πράγματι δεν έχουν λεφτόδεντρα οι επιχειρήσεις και δεν μπορούν να δώσουν τα χρήματα όταν δεν έχουν εισπράξεις». Όμως, ρώτησε, πώς θα καλυφθεί το τεράστιο πρόβλημα των επιταγών, «θα κάτσετε επιτέλους με τους τραπεζίτες να ζητήσετε να πάρουν κι αυτοί ένα μέρος της ευθύνης;», τον ρώτησε. Ρώτησε επίσης, τι θα γίνει με τα ενοίκια, ενώ για το μέτρο έκπτωσης φόρου 2% για όσους πληρώνουν εφάπαξ που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως όποια έκπτωση κι αν μπει, καλή είναι, όμως ωφελεί μόνο όποιον έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει εφάπαξ κι όχι τον επιχειρηματία που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Για τις επενδύσεις σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι ενώ η ΝΔ έλεγε προεκλογικά ότι «έρχονται μπουλντόζες», το αποτέλεσμα της «επενδυτικής έκρηξης» είναι η πώληση δυο start-up.

Επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη ότι με αφορμή την πανδημία «προσπάθησε να μας πει ότι είναι και σοσιαλδημοκράτης», ενώ «έχει ακραία πολιτική εις βάρος των συμφερόντων της εργασίας» και ενώ η παράταξη του έχει συγκεκριμένη ιστορία με το δημόσιο σύστημα Υγείας και τώρα «προσπαθεί να οικειοποιηθεί μια πολιτική που δεν της ανήκει ιδεολογικά». «Είναι δύσκολο να δημιουργήσετε την εικόνα ότι αγαπήσατε το ΕΣΥ, ενώ στον προϋπολογισμό μάς λέγατε ότι θα ανατριχιάζουμε οι αριστεροί όταν φέρετε το νομοσχέδιο για τις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στα νοσοκομεία», σχολίασε.

Είπε μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση δεν έχει φέρει μια βιώσιμη ανάπτυξη και πως ο ΣΥΡΙΖΑ «έβαλε τις βάσεις όχι μόνο για να βγει η χώρα από τα μνημόνια και να ρυθμιστεί το χρέος, αλλά και για ένα νέο αναπτυξιακό παραγωγικό μοντέλο» που βασίζεται στη στήριξη της εργασίας.