Εννέα Ελλήνες αγνοούμενοι από το Norman Atlantic – Και τρίτος Έλληνας νεκρός

Εννέα Ελλήνες αγνοούμενοι από το Norman Atlantic – Και τρίτος Έλληνας νεκρός

Επέστρεψαν στην Ελλάδα 130 ακόμη Έλληνες διασωθέντες της ναυτικής τραγωδίας - Συνεχίζονται οι έρευνες για τους δεκάδες αγνοούμενους.

Τελευταία ενημέρωση: 22:55 μ.μ. 

Τα στοιχεία εννέα Ελλήνων που επέβαιναν στο πλοίο Norman Atlantic και φέρονται ως αγνοούμενοι, ανακοίνωσε πριν από λίγο το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής. Τα ονόματα τους βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου του Λιμενικού.

Μετά από έντονο διάβημα που έγινε από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης, οι ιταλικές αρχές ανέφεραν επισήμως ότι ο αριθμός των νεκρών της ναυτικής τραγωδίας με το Norman Atlantic ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 10 άτομα, εκ των οποίων τρεις είναι οι Έλληνες που έχουν ταυτοποιηθεί, 4 οι ταυτοποιημένοι αλλοδαποί και 2 ακόμη μη ταυτοποιημένοι.

Συγκεκριμένα επιβεβαιώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη, η ταυτοποίηση της σορού ενός άνδρα που προκύπτει ότι πρόκειται για τον ελληνικής υπηκοότητας Νικόλαο Παράσχη, οδηγό βυτιοφόρου από τη Ζάκυνθο. Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον τρίτο νεκρό ‘Ελληνα του μοιραίου πλοίου Νorman Atlantic. Ο άτυχος άνδρας από το χωριό Γερακαρία, 58 ετών και πατέρας δύο παιδιών, σύμφωνα με συγγενικό του πρόσωπο, έδωσε σημεία ζωής για τελευταία φορά το βράδυ του Σαββάτου, όταν ταξίδευε με το «Norman Atlantic» από την Πάτρα προς την Ανγκόνα, μεταφέροντας λάδι. Έκτοτε δεν επικοινώνησε με κανέναν και δυστυχώς οι φόβοι της οικογένειας επαληθεύτηκαν.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι εντοπίστηκε 1 σορός αγνώστων λοιπών στοιχείων από διασωστικές δυνάμεις της Ιταλικής Ακτοφυλακής στη θάλασσα, η οποία λόγω αντίξοων συνθηκών δεν κατέστη εφικτό να περισυλλέγει.

Το αρχηγείο του λιμενικού διατηρεί επιφυλάξεις για τον ακριβή αριθμό των διασωθέντων, καθώς στα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν διαβιβάσει οι Ιταλικές Αρχές παρατηρούνται διπλοεγγραφές και αναγραμματισμοί στις καταγραφές των ονομάτων.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι έχουν απογίνει 98 επιβάτες του Norman Atlantic», δήλωσε νωρίτερα ο εισαγγελέας του Μπάρι Τζιουζέππε Βόλπε. Σύμφωνα με τον κ. Βόλπε, «τις τελευταίες ώρες έφτασαν στην Ελλάδα ογδόντα ναυαγοί με ένα ελικόπτερο και ένα εμπορικό πλοίο, αλλά δεν προκύπτει να υπάρχει κάποιο δεύτερο πλοίο, το οποίο να έχει επιβιβάσει διασωθέντες». Ο εισαγγελέας του Μπάρι προέβη στις νέες αυτές δηλώσεις μετά την άφιξη στο Μπρίντιζι του ελικοπτεροφόρου «Σαν Τζόρτζιο», χθες βράδυ, το οποίο μετέφερε 216 διασωθέντες, και του πλοίου«Aby Jeannette», το οποίο αγκυροβόλησε σήμερα το πρωί στον Τάραντα, με 38 ναυαγούς.

Εν τω μεταξύ έφθασαν το μεσημέρι στην Αθήνα οι 107 Έλληνες διασωθέντες που ταξίδεψαν με πτήση της Aegean από το Μπρίντεζι της Ιταλίας. Εν συνεχεία, στις 17.30 με πτήση της Αegean θα μεταφερθούν 22 από τους 107 διασωθέντες στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, θα προωθηθούν μέσω της εν λόγω αεροπορικής εταιρείας 2 άτομα στην Κέρκυρα, 2 στην Ρόδο, 1 στο Ηράκλειο και 1 στα Χανιά. Την ευθύνη του επαναπατρισμού τους είχε αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών και η πτήση πραγματοποιήθηκε δωρεάν με μέριμνα της Aegean.

Στις 20:45 απόψε απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Μπρίντιζι το αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέροντας 23 ακόμη διασωθέντες του Norman Atlantic.

Από τους 371 επιβάτες που έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί, οι 234 είναι Έλληνες, 54 Τούρκοι, 22 Αλβανοί, 22 Ιταλοί, 10 Ελβετοί και 9 Γάλλοι, καθώς και κάποιοι μεμονωμένοι υπήκοοι άλλων χωρών.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας στο Norman Atlantic στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά τα ξημερώματα της Κυριακής καθώς εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα, ανέρχεται στους 13 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και δύο Αλβανοί ναυτικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι ο τραγικός απολογισμός θα αυξηθεί, καθώς οι ιταλικές αρχές έχουν διαπιστώσει ήδη την παρουσία παράνομων μεταναστών μεταξύ των επιβατών και θεωρούν μη αξιόπιστη τη λίστα των επιβαινόντων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν θέσει πέντε ελικόπτερα στη διάθεση των αρμοδίων Αρχών για επιχειρήσεις έρευνας στην Αδριατική για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων του Norman Atlantic. Πρόκειται για 2 ελικόπτερα S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, 1 ΑB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας και 2 NH-90 του Στρατού Ξηράς.

Ξεκίνησε εν τω μεταξύ, σήμερα η διαδικασία διερεύνησης των αιτίων της τραγωδίας του «Norman Atlantic». Όλα τα μέλη του πληρώματος του πλοίου (συνολικά 22 άτομα), που μεταφέρθηκαν -μαζί με τους Έλληνες διασωθέντες επιβάτες- στο λιμάνι του Μπρίντιζι με το ιταλικό πολεμικό πλοίο «San Giorgio» καταθέτουν ήδη στις Αρχές του Μπάρι. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για σαφή προβλήματα κυρίως στον συντονισμό της επιχείρησης εκκένωσης του πλοίου, ιδίως τις πρώτες ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

Στην Ιταλία θα ρυμουλκηθεί το Norman Atlantic όταν το επιτρέψει ο καιρός
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πλοίο Norman Atlantic έχει δεθεί σε ρυμουλκό, αλλά η κακοκαιρία δεν επιτρέπει την προσέγγισή του στην Κάτω Ιταλία. Αυτό πρόκειται μάλλον να συμβεί μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών στην Αδριατική, όπου πνέουν άνεμοι έντασης 8 μποφόρ.

Όπως τόνισε μέλος πληρώματος ρυμουλκού πλοίου που βρίσκεται στο σημείο της τραγωδίας, το μοιραίο πλοίο έχει δεθεί ήδη από το ιταλικό ρυμουλκό με βοήθεια ειδική ομάδας που επιβιβάστηκε για λίγη ώρα στο πλοίο ενώ στην περιοχή παραμένουν και τα υπόλοιπα πέντε ρυμουλκά που θα συνδράμουν στην όλη επιχείρηση. Επίσης ειδικές ομάδες επιβιβάστηκαν για κάποιες ώρες στο πλοίο χωρίς να έχει δοθεί καμία επίσημη ενημέρωση από τις ιταλικές αρχές για την κατάσταση που υπάρχει μέσα σε αυτό και αν η φωτιά συνεχίζει να καίει λόγω των εύφλεκτων υλικών.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Ιταλική ακτοφυλακή φέρεται να έχει αποδεσμεύσει το μεγαλύτερο μέρος των πλοίων που βρίσκονταν για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή και παραμένει μόνο ένα ιταλικό πλοίο που ολοκλήρωσε κάποιες έρευνες και θα αποδεσμευθεί κι αυτό με τη σειρά του.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας που διερευνά την υπόθεση έχει ζητήσει το πλοίο να μεταφερθεί στο λιμάνι του Μπρίντιζι.

Τιμές για τα μέλη των σωστικών συνεργείων από το ΥΕΘΑ
Τα μέλη των σωστικών συνεργείων των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων στο επιβατηγό πλοίο Norman Atlantic θα τιμηθούν από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «σε ένδειξη αναγνώρισης του παραδείγματος που δημιουργεί η αφοσίωσή τους στο καθήκον» τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε χαιρετισμό του, στο πλαίσιο της εορταστικής εκδήλωσης για την Πρωτοχρονιά. Παράλληλα, ο υπουργός μετέφερε τη συμπαράσταση όλων προς τις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος και τις οικογένειες των αγνοουμένων. Ο κ. Δένδιας εξήρε την αποτελεσματικότητα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στο θέμα της διάσωσης των ναυαγών, παρά την αντιξοότητα των καιρικών συνθηκών. «Σε μία εποχή που η κοινωνία δοκιμάζεται, που η πατρίδα δοκιμάζεται, είναι απίστευτα σημαντικό να υπάρχουν γεγονότα που μέσα από την αντιξοότητα μάς κάνουν να είμαστε περήφανοι για το παράδειγμα που δημιουργούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.