LIVE: Στο Ευρωοκοινοβούλιο στο Στρασβούργο ο Αλέξης Τσίπρας
- 08/07/2015, 11:23
- SHARE

Συζήτηση για την Ελλάδα με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού.
Στις 10. 45 ώρα Ελλάδας έφθασε στο ΕΚ στο Στρασβούργο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σούλτς υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό κατά την άφιξή του έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου.
Κατά την άφιξή του στο ημικύκλιο, όρθιοι πολλοί ευρωβουλευτές τον υποδέχθηκαν, ταυτόχρονα με ένα σμήνος φωτογράφων.
«Είναι τιμή για μένα να μιλώ στο ναό της Δημοκρατίας της Ευρώπης, σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να μιλώ στους αιρετούς εκπροσώπους των λαών της Ευρώπης, σε μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μου την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας ανοίγοντας την ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο.
«Βρίσκομαι εδώ λίγες μόλις μέρες μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού για μια βιώσιμη και έντιμη λύση», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής είπε πως ο ελληνικός λαός έκανε μια γενναία επιλογή μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης. Είπε ακόμη ότι η επιλογή του ελληνικού λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης. «Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη το κοινό μας ευρωπαϊκό οικοδόμημα ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Όλες οι πλευρές της διαπραγμάτευσης έχουν ευθύνη για την πορεία των συζητήσεων, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Σημείωσε ότι στη φάση αυτή δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, τονίζοντας ότι πλέον είναι δυνατό ακόμη και το χειρότερο δυνατό σενάριο όπου θα χάσουν όλοι.
«Η ανικανότητά μας να συμφωνήσουμε μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία της Ελλάδας, σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και σε σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τους Έλληνες. Έχουμε τέσσερις μέρες για να βρούμε μια συμφωνία», υπογράμμισε.
Τόνισε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις από ένα Grexit για την Ευρώπη, και γεωπολιτικά. «Αν έχει κανείς την αυταπάτη ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες, είναι αφελής», συμπλήρωσε.
Είμαστε συνυπεύθυνοι για την κρίση και πρέπει όλοι να βρούμε μια λύση, κατέληξε ο κ. Τουσκ.
Η απάντηση στην ελληνική κρίση δεν είναι να μην κάνουμε τίποτα αλλά να εμβαθύνουμε την ΟΝΕ να την καταστήσουμε πιο δυνατή, τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.