Lockdown και επιχειρήσεις: Η μάχη για το τελευταίο μίλι

Lockdown και επιχειρήσεις: Η μάχη για το τελευταίο μίλι
Γυναίκα φορώντας μάσκα προστασίας εξέρχεται από Super Market με ελεγχόμενη πρόσβαση Αθήνα, Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020. Κλειστά παραμένουν λόγω του κορονοϊού μετά από απόφαση της κυβέρνησης, μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια με εξαίρεση τα μαγαζιά που έχουν άδεια για delivery και take away. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αντιμέτωπες με μεγάλες προκλήσεις στη λειτουργία τους είναι οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου. Πώς προσπαθούν να αντέξουν το δεύτερο lockdown.

Πέννυ Κούτρα

Καλύτερα προετοιμασμένες – σε σχέση με το γενικό απαγορευτικό της άνοιξης- αλλά εξίσου αντιμέτωπες με μεγάλες προκλήσεις στη λειτουργία τους είναι οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου αλλά και εκείνες των διανομών φέτος το χειμώνα.

Ήδη ηλεκτρονικά καταστήματα μεγάλων οργανισμών όπως η Jumbo αλλά και η αλυσίδα επίπλων Jysk, ανακοίνωσαν την αδυναμία τους να δεχτούν νέες παραγγελίες, ειδοποιώντας για καθυστερήσεις στην παράδοση όσων ήδη έχουν υποδεχθεί, καταδεικνύοντας τις δυσκολίες διαχείρισης. Σύμφωνα με στοιχεία από την αγορά ταχυμεταφορών, η αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες διανομών έχει μέχρι στιγμής ανέλθει στο 45% έναντι του Νοεμβρίου 2019, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω δεδομένου ότι μόλις άνοιξε η έντονα εκπτωτική περίοδος της Black Friday, της Cyber Monday, ενώ έπεται και η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων, χωρίς ενδείξεις για το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων. Είναι χαρακτηριστικό δε πως τον Απρίλιο του 2020, οπότε και καταγράφηκαν σοβαρές δυσκολίες στις παραδόσεις παραγγελιών, η αύξηση της ζήτησης ταχυμεταφορικών υπηρεσιών ήταν κατά 30% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πριν την εκδήλωση της πανδημίας, η αγορά ταχυμεταφορών διεκπεραίωνε κατά μέσο όρο 315.000 αποστολές ανά εργάσιμη ημέρα ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός ξεπερνά τις 500.000 ανά ημέρα, κυρίως λόγω αύξησης των ηλεκτρονικών αγορών, που προστέθηκαν στις συνήθεις διανομές εγγράφων και δεμάτων. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ομίλου Quest, και διευθύνοντα σύμβουλο τόσο της μητρικής εταιρείας όσο και της ταχυμεταφορικής ACS, πλέον η αγορά διανομών κατά 50% αφορά σε παραδόσεις προς τον τελικό καταναλωτή.

Κατά τον ίδιο η εμπειρία του πρώτου lockdown αφενός επηρέασε δραστικά την καταναλωτική συμπεριφορά, διατηρώντας υψηλούς όγκους αγορών από τα ψηφιακά κανάλια ακόμη και όταν το λιανεμπόριο επαναλειτούργησε, και αφετέρου επέσπευσε επενδύσεις.

Τόσο το λιανεμπόριο όσο και οι εταιρείες διανομής μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα δαπάνησαν κεφάλαια για οργάνωση των αποθηκών και την υιοθέτηση νέων τεχνολογικών εργαλείων αλλά και για επιπλέον προσωπικό. Δεδομένου ότι απαιτείται ωστόσο περίπου ένας μήνας εκπαίδευσης για να είναι σε θέση να αναλάβει καθήκοντα ένας νεοεισερχόμενος εργαζόμενος στον χώρο των ταχυμεταφορών, οι έκτακτες προσλήψεις της τελευταίας περιόδου αναμένεται να αποδώσουν σε βάθος χρόνου.

Η ACS – η οποία κατά τεκμήριο κατέχει ηγετικό μερίδιο αγοράς- προχωρά αυτό το διάστημα σε νέες έκτακτες προσλήψεις, ενώ επένδυσε 1 εκατ.ευρώ τους τελευταίους μήνες για την ενίσχυση των υποδομών της. Από το ξέσπασμα της πανδημίας έχει αυξήσει την αποτελεσματικότητα της, εκτελώντας σε ημερήσια βάση 160.000 διανομές, από 120.000-110.000 που διεκπεραίωνε προ πανδημίας. Αντιστοίχως η ΕΛΤΑ Courier έχει διπλασιάσει τη δυνατότητα διανομής σε 100.000 πακέτα από 50.000 πριν εκδηλωθεί η πανδημία, έχει ανοίξει τρία νέα κέντρα διαλογής, διανομής και αποθήκευσης μεγάλων αντικειμένων και έχει θέσει σε λειτουργία πέντε νέα καταστήματα. Aντιστοίχως η efood.gr ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα την πρόθεση της να ενισχύσει το στόλο της και το δυναμικό της, αναζητώντας να προσλάβει 500 νέους διανομείς.

Αντίστοιχες προετοιμασίες για τη λειτουργία υπό το νέο καθεστώς που επιβάλλει η πανδημία έκανε και το λιανεμπόριο. Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει όλες οι επενδύσεις και οι σχεδιασμοί των μεγάλων αλυσίδων αφορούν εξάλλου τη λειτουργία τόσο των αποθηκών και των εσωτερικών διαδικασιών, όσο και το «τελευταίο μίλι» δηλαδή την παράδοση των προϊόντων στον τελικό καταναλωτή εγκαίρως. Κάποιοι αξιοποιούν τον ιδιόκτητο στόλο (Κωτσόβολος, Πλαίσιο) και άλλοι επεκτείνουν και αναβαθμίζουν τις συνεργασίες με τις εταιρείες μεταφορών, όπως ο όμιλος Public. Σύμφωνα δε με παράγοντες της αγοράς, η επίδοση παράδοσης κατά τη φετινή χρονιά , αποτελεί μεγάλο στοιχείο του ανταγωνισμού, με κερδισμένους εκείνους που διαθέτουν την ευελιξία ελέγχου των παραδόσεων με δικό τους στόλο.

Με ταχύτερους ρυθμούς αναγκάστηκαν να τρέξουν και τα σούπερ μάρκετ, ο κλάδος εκείνος που κατά το 2020 εισήλθε απότομα στις online πωλήσεις. Εκτός από επενδύσεις στην ηλεκτρονική τους παρουσία, τα σούπερ μάρκετς αναζήτησαν και πέτυχαν συνέργειες με ηλεκτρονικές πλατφόρμες παραγγελιοληψίας και διανομής μόλις μέσα σε διάστημα 6 μηνών. Η αδυναμία εξυπηρέτησης του όγκου των παραγγελιών και των κατ’οίκον παραδόσεων φάνηκε πολύ νωρίς την περασμένη άνοιξη, πιέζοντας για νέες στρατηγικές εκ μέρους των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα πέρα από την αξιοποίηση των ιδιόκτητων στόλων και των ταχυμεταφορικών εταιριών να στραφούν και στις πλατφόρμες ηλεκτρονικής παραγγελίας.

Το άνοιγμα σε συνεργασίες με εταιρίες διανομής πραγματοποίησε πρώτη η αλυσίδα Σκλαβενίτης, η οποία ανακοίνωσε κατά το πρώτο lockdown τη συνεργασία της με την πλατφόρμα της e-food.gr, αφενός για την πραγματοποίηση παραγγελιών αλλά και για τη διανομή τους στον πελάτη. Η υπηρεσία εξυπηρετεί ήδη τους πελάτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλο, Ασπρόπυργο, ενώ κοινός στόχος των δύο πλευρών είναι η επέκταση της συνεργασίας και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Λίγο πριν το δεύτερο σκληρό lockdown εγκαινιάστηκε επίσης η συνεργασία της Box της Cosmote με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Μασούτης και Κρητικός, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να παραγγέλνουν τα προϊόντα των συγκεκριμένων αλυσίδων σε περισσότερες από 50 πόλεις της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι η Box απορρόφησε προσφάτως το πελατολόγιο και τις συνεργασίες του Skroutz food, της υπηρεσίας διανομής που είχε δημιουργήσει η ομώνυμη πλατφόρμα σύγκρισης τιμών. Έτσι, απέκτησε την κρίσιμη μάζα για την περαιτέρω διείσδυση της στην αγορά διανομής.

Τέλος, η ΑΒ Βασιλόπουλος ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τoν όμιλο Μούχαλη και συγκεκριμένα το delivery.gr, το οποίο ανέλαβε την παράδοση παραγγελιών κατ’αρχάς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με στόχο επέκτασης και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η συνεργασία αφορά στην διανομή 2.500 βασικών κωδικών και παράδοση μέσα σε ένα δίωρο.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Μούχαλη που ελέγχει το δίκτυο Kioskys αλλά δραστηριοποιείται και στο χονδρεμπόριο, εισήλθε στην αγορά διανομής και ηλεκτρονικού εμπορίου μόλις τον Ιούλιο του 2019. Κατ΄αρχάς εξαγόρασε την Delivery.gr που δραστηριοποιείται στο χώρο της ηλεκτρονικής παραγγελίας σε σημεία εστίασης μέσω της χρήσης τηλεφωνικών και on line υπηρεσιών, τον Νοέμβριο του 2019 είχε επίσης εξαγοράσει την πλατφόρμα e-table.gr, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κρατήσεων εστιατορίων.

Πηγή: news247.gr