Lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες από το πρωί της Τρίτης. Μόνο με SMS οι μετακινήσεις πολιτών

Lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες από το πρωί της Τρίτης. Μόνο με SMS οι μετακινήσεις πολιτών
Άνδρας φορώντας μάσκα περπατά σε δρόμο στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020. Μειωμένη η κίνηση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, μετά τα μέτρα της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Επτά είναι πλέον οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας εξαιτίας του ιού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι δύο περιοχές θα ζήσουν ξανά τους περιορισμούς της περασμένης άνοιξης με την εξαίρεση ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία.

Εφαρμογή τοπικού lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες από τις 6 πμ της Τρίτης και για 14 ημέρες, αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, απαγορεύονται επίσης εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία.

Οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 για έξι ενότητες μετακινήσεων, ενώ η βασική διαφορά σε σχέση με το γενικό lockdown της Άνοιξης είναι ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, με όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας αλλάζει και θα ισχύει από 9 το βράδυ μέχρι 5 το πρωί. Αυτές τις ώρες θα επιτρέπονται μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.

«Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και σε ορισμένους όμορους νομούς της είναι εξαιρετικά σοβαρή για τη δημόσια υγεία. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί την πόλη για την οποία είχε τεθεί ήδη σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές είναι υψηλό και επιβάλλει την ανάληψη πρόσθετης δράσης πριν δοκιμαστούν οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο Τρίτη το πρωί και για έναν μήνα τίθεται σε ισχύ το νέο γενικό σχέδιο για την ανάσχεση του νέου κύματος του ιού».

Στη συνέχεια, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι με βάση αυτό, πλέον «η χώρα χωρίζεται σε τρεις ζώνες:

– Στη ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι Νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο»

– Στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική, και πλέον

– Στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο «γκρι», δηλαδή από αύριο το πρωί οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών.

Σημειώνεται επίσης ότι από αύριο το πρωί, λόγω της αυξημένης επιβάρυνσης που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, η Μαγνησία περνάει από τη ζώνη επιτήρησης, στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο «κόκκινο».

«Οι περιπτώσεις της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, ακόμη και της Μαγνησίας, ας γίνουν παράδειγμα για όλους μας. Ιδίως για τις περιοχές που δεν είναι στο «κόκκινο», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ας τηρούμε όλοι τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα». Και προειδοποιούμε, χτυπώντας άλλη μια φορά την καμπάνα του κινδύνου: συμπεριφορές όπως αυτές που καταγράφηκαν στην Πάτρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι απαράδεκτες. Και μπορεί τέτοια μεμονωμένα περιστατικά από λίγους, να αναβαθμίσουν το επίπεδο κινδύνου, και συνεπώς και τα περιοριστικά μέτρα, σε βάρος των πολλών. Όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, έτσι και τώρα είναι στο χέρι μας να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Ας το κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση – όπως έγινε στην διαχείριση του πρώτου κύματος έτσι και τώρα – λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την ετοιμότητα του συστήματος υγείας απέναντι σε αυξημένες ανάγκες. Και στα μέτρα αυτά – όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες – περιλαμβάνεται η προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων».

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε επίσης ότι «Σε κάθε περίπτωση, όμως, συνεχίζονται κανονικά τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού). Όπως κανονικά γίνονται και οι έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις. Πάντοτε βέβαια με τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης.

Κλειστό το λιανεμπόριο

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες θα είναι κλειστό και το λιανεμπόριο ενώ σε ερώτηση αν αυτό το μοντέλο θα ακολουθηθεί και σε άλλες περιοχές απάντησε «μακάρι να μη χρειαστεί» και πως είναι στο χέρι όλων μας.

Ερωτηθείς μήπως δεν ήταν επαρκείς οι έλεγχοι για τα φαινόμενα συνωστισμού είπε ότι όλοι έχουμε βιώσει γενικότερη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων.

«Προειδοποιούσαμε ότι ο εχθρός είναι ο εφησυχασμός και όχι το άνοιγμα των συνόρων, τα σχολεία ή τα μέσα μεταφοράς. Ήταν ο εφησυχασμός και η συμμετοχή σε συναθροίσεις χωρίς μέτρα προστασίας», τόνισε.

Επιπλέον είπε ότι στις «κόκκινες» περιοχές στις εκκλησίες επιτρέπεται η συμμετοχή μέχρι εννέα ατόμων ενώ για άλλους χώρους, όπως οι πλατείες, το στοίχημα είναι να το κερδίσουμε ξανά όπως την άνοιξη και όλοι να αντιληφθούν ότι τα μέτρα είναι για την προστασία όλων και των ανθρώπων που αγαπούν.

Ειδικά για την Αττική είπε ότι εμφανίζει σταδιακή αύξηση κρουσμάτων αλλά όχι εκθετική όπως συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα. «Παρακολουθούμε κάθε μέρα τις εξελίξεις. Αν δούμε ότι πάει να δημιουργηθεί περαιτέρω πίεση, θα δράσουμε πάλι γρήγορα και προληπτικά πριν φτάσει το σύστημα υγείας να δοκιμαστεί», συμπλήρωσε.

Τζιτζικώστας: Αναγκαία αν και μας πονά όλους η απόφαση

Εξέλιξη που «μας πονά όλους, αλλά κρίθηκε αναγκαία από τους επιδημιολόγους για τη διαφύλαξη της υγείας όλων μας» χαρακτήρισε το lockdown που ανακοινώθηκε για τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Χρειάζεται άμεσα ένα Έκτακτο Σχέδιο Διάσωσης της οικονομίας μας για να βγούμε όρθιοι και από αυτή την κρίση. Αποδείξαμε στο παρελθόν ότι ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία. Ήρθε η στιγμή να το αποδείξουμε ξανά», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας. Διαβεβαίωσε, δε, ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει σταθερά να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και τις τοπικές επιχειρήσεις, όπως ακριβώς έκανε όλη την προηγούμενη περίοδο.