Lockdown στη Γαλλία ανακοίνωσε ο Μακρόν

Lockdown στη Γαλλία ανακοίνωσε ο Μακρόν
epa08294499 A woman wearing a face mask passes by the Eiffel Tower, which closed as part of measures to contain the spread of coronavirus SARS-CoV-2 which causes the Covid-19 disease, in Paris, France, 14 March 2020. France will ban all gatherings of more than 100 people due to the coronavirus pandemic, French Prime Minister Philippe announced on 13 March 2020. President Macron announced the closing of schools, high schools and nurseries from 16 March 2020 on. Over 3,660 cases of COVID-19 infections and 79 deaths have been confirmed so far in France, reports state. EPA/IAN LANGSDON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Lockdown στη Γαλλία από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια διαγγέλματός τους προς τον γαλλικό λαό το βράδυ της Τετάρτης.

Lockdown στη Γαλλία από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια διαγγέλματός τους προς τον γαλλικό λαό το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας «η χώρα πρέπει να προστατεύσει την οικονομία της, αλλά μια στρατηγική ανοσίας της αγέλης θα οδηγήσει σε 400.000 θανάτους στη χώρα».

«Το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει εκτός εάν υπάρχει οικονομία που θα το υποστηρίζει. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ανθρώπινη ζωή. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα και να δεχτούμε ανοσία της αγέλης» ξεκαθάρισε.

Σε lockdown από την Παρασκευή

«Αφού συμβουλεύτηκα τους ειδικούς, συζήτησα με τους Ευρωπαίους εταίρους μου και αποφάσισα πως πρέπει να ξαναβρούμε το lockdown από την ερχόμενη Παρασκευή. Αντίθετα με το lockdown του Μαρτίου παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία, η εργασία σε γενικές γραμμές συνεχίζεται και τα γηροκομεία παραμένουν ανοιχτά στην επίσκεψη» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Επιστρέφει επίσης η αίτηση κατ’ εξαίρεση μετακίνηση την οποία πρέπει να συμπληρώνουν οι Γάλλοι προκειμένου να βγουν από το σπίτι.

Ακόμα, κλείνουν μπαρ και εστιατόρια από την Παρασκευή, με την θέση σε εφαρμογή του δεύτερου lockdown. Συνεχίζουν να λειτουργούν όμως, όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, εργοστάσια, δημόσιες υπηρεσίες και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

Πιο θανατηφόρο το δεύτερο κύμα

Η στρατηγική μας ήταν από το καλοκαίρι να «ζούμε με τον ιό» προσπαθώντας να περιορίσουμε την διάδοση του, σημείωσε, ωστόσο τόνισε πως εδώ και πολλές εβδομάδες είμαστε η χώρα που κάνει τα περισσότερα τεστ για τον φονικό ιό.

Ο ιός προελαύνει καθώς έρχεται ο χειμώνας και τα κρούσματα αυξάνονται. Είμαστε όλοι στην Ευρώπη έκπληκτοι από την επέλαση του ιού, σχολίασε.

«Το β’ κύμα θα είναι πιο ισχυρό και πιο θανατηφόρο από το πρώτο» σημείωσε.