Λογιστικό σκάνδαλο αλά Ένρον συγκλονίζει την Κίνα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις κινεζικές μετοχές έχει κλονιστεί  καθώς ένας από τους μεγαλύτερους ελεγκτικούς οίκους της χώρας «παραφούσκωνε» την αξία των εταιρειών του κατά δισεκατομμύρια δολλάρια.

Ένα λογιστικό σκάνδαλο συγκλονίζει την εταιρική Κίνα, ξυπνώντας μνήμες από την κατάρρευση της αμερικανικής εταιρίας Arthur Andersen, καθώς δεκάδες κινεζικές εταιρείες αναγκάζονται να σταματήσουν τις εργασίες δημόσιας εγγραφής τους.

Οι Ruihua Certified Public Accountants, μια από τις μεγαλύτερες λογιστικές εταιρίες της Κίνας, ερευνήθηκαν από τη ρυθμιστική αρχή των χρεογράφων της χώρας στις αρχές του μήνα, αφότου εντόπισε πως μια εισηγμένη εταιρεία στην οποία διενήργησε έλεγχο, είχει «φουσκώσει» τα κέρδη της κατά περίπου Rmb12bn ($ 1.74δις) για τέσσερα χρόνια.

Η έρευνα έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου διακοπή των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης κεφαλαίων για τις κινεζικές εταιρείες, με περισσότερους από 50 πελάτες της Ruihua να έχουν «παγώσει» την αρχική δημόσια προσφορά τους και την συλλογή ιδιωτικών κεφαλαίων, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ρυθμιστική Αρχή της Κίνας έχει αναστείλει τις εγκρίσεις δημοσίων προσφορών για τουλάχιστον είκοσι πελάτες της Ruihua. Πολλές καταχωρίσεις στον νέο χρηματιστηριακό δείκτη Star Market της Κίνας έχουν επίσης καθυστερήσει.

Η κατάσταση, την οποία τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν το «περιστατικό Ruihua», θυμίζει την κατάρρευση της αμερικανικής λογιστικής εταιρείας Arthur Andersen, μιας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, μέχρι την πτώχευση του ενεργειακού ομίλου Enron το 2001, που οδήγησε στη κατάρρευση της.

Μια σειρά σκανδάλων με ελεγκτικές εταιρείες την χρονιά που διανύουμε έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις κινεζικές μετοχές σε μια εποχή που οι παγκόσμιοι επενδυτές αυξάνουν το μερίδιο τους στην κινεζική αγορά μέσω του δείκτη αναδυόμενων αγορών MSCI.

Τρανό παράδειγμα, ο κινεζικός γίγαντας της φαρμακοβιομηχανίας Kangmei Pharmaceutical παραδέχτηκε τον Μάιο πως «παραφούσκωσε» τα μετρητά αποθεματικά του περισσότερο από τέσσερα δισ. δολάρια.