L’Oréal: Όταν η ομορφιά έχει κοινωνικό αποτύπωμα
- 14/05/2025, 18:01
- SHARE

«Είναι μια ευκαιρία για να μοιραστούμε όλα όσα κάνουμε. Πάμε σε μια λογική που επικεντρώνεται περισσότερο στην εμπειρία. Δημιουργήσαμε τρεις ξεχωριστούς χώρους, πάνω στους βασικούς πυλώνες ανάπτυξής μας που αφορούν την καινοτομία, το περιβάλλον και την κοινωνία» ανέφερε η Δήμητρα Πετρίδη, Corporate Affairs & Engagement Director στη L’Oréal Hellas.
Την εκδήλωση άνοιξε η Alessandra Delfini, Country Managing Director L’Oréal Hellas, υπογραμμίζοντας ότι σε έναν αβέβαιο και διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, οι επιχειρήσεις οφείλουν να κάνουν τα πράγματα ξεκάθαρα ως προς το τι είναι, καθώς επίσης και τις αξίες που πρεσβεύουν και υπερασπίζονται. Το μεγαλύτερο δε στοίχημα για την L’Oréal έγκειται, όπως είπε, στο πώς ο κλάδος της ομορφιάς μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου.
«Από μόνοι μας δεν μπορούμε να φέρουμε μεγάλες αλλαγές. Σημασία έχει το οικοσύστημα, το οποίο αποτελείται από προμηθευτές, Media, θεσμούς, φοιτητές καθώς τους ίδιους τους καταναλωτές. Φέτος γιορτάζουμε 116 χρόνια δραστηριοποίησης με την έρευνα και την καινοτομία να βρίσκονται στον πυρήνα μας. Αρκεί να σας πω ότι το 2024 περί τα 1,3 δισ. ευρώ από τα έσοδα μας πήγαν στην έρευνα και την ανάπτυξη» επεσήμανε η κα Delfini.
Πρόσθεσε πως από τους 90.000 εργαζόμενους που απασχολεί παγκοσμίως ο όμιλος το 68% του εργατικού δυναμικού είναι γυναίκες εκ των οποίων το 57% κατέχουν διευθυντικές θέσεις.
«Ορθή διαχείριση πόρων και κυκλική οικονομία είναι στοιχεία στα οποία επενδύουμε, όπου είναι εφικτό. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε κοιτώντας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Θέλουμε να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και είμαστε περήφανοι για το Sustainable Innovation Acceleration Program, μια επένδυση 100.000 ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια», κατέληξε.
Για τη βιωσιμότητα στο marketing μίλησε η Νερίνα Κομιώτη, Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ). Υπενθύμισε ότι όλα αυτά τα χρόνια το μάρκετινγκ έχει συνδεθεί με την υπερκατανάλωση και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, ωστόσο, αναγνώρισε ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει αυτό́ το κομμάτι. Είναι κάτι που το απαιτούν άλλωστε οι καιροί, αλλά και οι ίδιοι οι καταναλωτές.
Η βιωσιμότητα χάνει έδαφος
«Θέλουμε πια ό,τι κάνουμε, να γίνεται με έναν τρόπο πιο βιώσιμο και αποτελεσματικό. Να αξιοποιούνται σωστά τα χρήματα που επενδύονται από τα Media και να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή απέναντι στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), αλλά και στα προφίλ των influencers με τους οποίους συνεργάζονται τα brands».
Παραδέχτηκε ότι οι εταιρείες έρχονται αντιμέτωπες με μια δύσκολη άσκηση, δεδομένου ότι στις τελευταίες έρευνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, δυστυχώς η βιωσιμότητα υποχωρεί από τις πρώτες θέσεις διότι δεν φέρει άμεσα οικονομικά αποτελέσματα. «Πολύ συχνά οι καταναλωτές, ενώ δηλώνουν ότι προκρίνουν τα προϊόντα με θετικό οικολογικό αποτύπωμα και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν παραπάνω, στην πράξη δεν αγοράζουν τα πράσινα προϊόντα τα οποία τελικά και δεν έπεισαν για τον σκοπό τους και ήταν και ακριβότερα. Υπάρχει μια αδυναμία ταύτισης του καταναλωτή με το προϊόν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται από την πλευρά των επιχειρήσεων, εκούσια ή ακούσια, greenwashing. Παρά τις δυσκολίες, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι το 2024 μεγάλο μέρος της ανάπτυξης ήρθε από την πράσινη οικονομία, γεγονός που δείχνει ότι δουλεύει στην πράξη».
Κατέληξε λέγοντας πως το μάρκετινγκ μπορεί να είναι και δύναμη καλού, αλλά και δύναμη για την παραγωγή κέρδους.
Τον λόγο πήρε η Αγγελική Κοσμοπούλου, Ιδρύτρια του Storymentor. Η ίδια ανέφερε ότι πλέον οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να πουλάνε μόνο προϊόντα και υπηρεσίες και ότι για να συνδεθούν με το κοινό, το οποίο είναι “ψαγμένο” και απαιτητικό, χρειάζεται βάθος, κάτι που έρχεται μέσα από δουλειά και προγράμματα.
«Θα πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι ο κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη σε ιδρύματα και ΜΚΟ και περιμένει από τις εταιρείες να κάνουν πράγματα. Η γνώμη μου είναι ότι με “πυροσβεστικά” και πρόσκαιρα μέτρα δεν μπορείς να έχεις ουσιαστικό αποτύπωμα. Απαιτείται στρατηγική και συνέπεια».