Louis Group: Ο δυνατός «παίκτης» στην τουριστική αγορά της Μεσογείου

Louis Group: Ο δυνατός «παίκτης» στην τουριστική αγορά της Μεσογείου

Η ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου Louis, η άνοδος της κρουαζιέρας και τα νέα δρομολόγια, επιβεβαιώνουν τις αντοχές του ελληνικού τουρισμού.

Εννέα νέους προορισμούς θα εντάξει στο πρόγραμμά της η Louis Cruises από το 2014 μιας και η φετινή χρονιά επιφύλαξε για την κρουαζιέρα άνοδο της τάξης του 25%. «Θα  εντάξουμε στον παγκόσμιο χάρτη κρουαζιέρας ελληνικούς προορισμούς στους οποίους δεν πήγαινε κάνεις πριν και θα ανοίξουμε την αγορά», αναφέρει χαρακτηριστικά η Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ομίλου Louis για την Ελλάδα, Φρόσω Ζαρουλέα, σχολιάζοντας το νέο εγχείρημα της επιχείρησης.

Για 78 χρόνια το όνομα του ελληνοκυπριακού ομίλου Louis είναι συνδεδεμένο με την κρουαζιέρα, τον ξενοδοχειακό κλάδο και τον τουρισμό εν γένει. Δεν είναι τυχαίο που ο Λούης Λοίζου, ιδρυτής του ομίλου, θεωρείται ο πατέρας του κυπριακού τουρισμού. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς ομίλους στην περιοχή της Μεσογείου με 19 ξενοδοχειακές μονάδες και πέντε κρουαζιερόπλοια, δύο από τα οποία φεύγουν από τον Πειραιά και το Λαύριο- στην ουσία είναι η μόνη επιχείρηση που κάνει homeporting-, δύο είναι ναυλωμένα στην TUI -με προσωπικό και πλοίο που ανήκει στον όμιλο Louis-, κι ένα κρουαζιερόπλοιο φεύγει από την Κύπρο.

Ο όμιλος έχει κάθε λόγο να χαμογελά αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι φέτος η κρουαζιέρα κατέγραψε άνοδο 25%, μια αύξηση που υποδηλώνει και την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος για τη χώρα μας. Η κα Ζαρουλέα χαρακτήρισε την προπέρσινη χρονιά ως καταστροφική για τον κλάδο. Από τη στιγμή όμως που αποκαταστάθηκε η εικόνα και η αξιοπιστία της χώρας ανέκαμψε και ο προορισμός Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη: Τρία εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα μόνο τον Σεπτέμβριο

Βασικοί πελάτες της Louis Cruises είναι η Βόρεια και η Λατινική Αμερική και η Ευρώπη. Ελλάδα και Τουρκία στηρίζουν με τη σειρά τους την εταιρεία αποτελώντας το 20% των επιβατών. Το εννεάμηνο έκλεισε για τον όμιλο με κέρδη ενισχυμένα κατά 40,3% τα οποία άγγιξαν τα 51,2 εκατομμύρια ευρώ από 36,5 εκατομμύρια ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Σε ότι αφορά τον ξενοδοχειακό κλάδο η Louis Hotels εμφάνισε κέρδη επί των πωλήσεων της τάξης του 38,5%. Τα μηνύματα είναι πολύ θετικά και για το 2014. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι προκρατήσεις οι οποίες κινούνται ανοδικά κατά 20%. Πιο καθαρή εικόνα όμως θα υπάρχει από τον Ιανουάριο και μετά.

«Προβάλλουμε με κάθε τρόπο την ελληνικότητά μας. Ιστορία, κουζίνα, πολιτισμός είναι τα θέματα στα οποία επικεντρωνόμαστε. Όσοι ταξιδεύουν μαζί μας παίρνουν μια γεύση της πραγματικής Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας γίνονται διαλέξεις ελληνικής ιστορίας, μαθήματα γευσιγνωσίας και άλλες δραστηριότητες που φέρνουν τους τουρίστες πιο κοντά με την ελληνική κουλτούρα». Αυτή είναι η στρατηγική που ακολουθείται εδώ και χρόνια από την οικογένεια Λούη, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οποίας έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι τα μικρότερου μεγέθους κρουαζιερόπλοια που διαθέτει είναι περισσότερο ευέλικτα και πάνε σε σημεία που άλλα κρουαζιερόπλοια δεν μπορούν.

Διαβάστε ακόμη: Το λιµάνι που κέρδισε το στοίχηµα της κρουαζιέρας

Κάνοντας μια σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, η κα Ζαρουλέα εκφράζει την άποψη ότι οι Έλληνες δεν είναι εκπαιδευμένοι με τον όρο κρουαζιέρα. Αν και πρόκειται για έναν τρόπο διακοπών στον οποίο τα έχεις όλα πληρωμένα κι επισκέπτεσαι διαφορετικούς προορισμούς, στα μάτια των Ελλήνων μένουν ακόμη πολλά να αποσαφηνιστούν για να αλλάξει η λανθασμένη εικόνα που έχουν. Ο μέσος όρος ηλικίας έχει πλέον αλλάξει και οι φοιτητικές κρουαζιέρες θεωρούνται must. Τα τελευταία χρόνια επισκέπτονται την Ελλάδα πολλοί φοιτητές από την Αμερική που θέλουν να δουν από κοντά τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία.

Η θέση της κ. Ζαρουλέα απέναντι στη σχέση κράτους και φορέων που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα είναι πως για να υπάρξουν σημαντικά κρατικά οφέλη από τον εν λόγω κλάδο, κυβέρνηση και αρμόδιο Υπουργείο πρέπει να δουν με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να προσελκύσουν όχι κρουαζιερόπλοια γενικά κι αυθαίρετα, αλλά κρουαζιερόπλοια που θα ξεκινούν τα ταξίδια τους από την Ελλάδα προκειμένου να εισρέει και ρευστό στη χώρα.

Παράλληλα, έχουν ζητήσει να δημιουργηθεί διεύθυνση κρουαζιέρας, αλλά η διαρκής αλλαγή των υπουργών Ναυτιλίας παγώνει συνεχώς το θέμα. Φλέγοντα ζητήματα εξακολουθούν και παραμένουν τόσο η βίζα, όσο και η επιμήκυνση του ωραρίου των αρχαιολογικών χώρων. Αν θέλουμε να λέμε ότι βασικός πυλώνας ανάπτυξης στη χώρα είναι ο τουρισμός, ίσως οι ιθύνοντες θα πρέπει να ξανασκεφτούν τα ποσά που δαπανούν οι ίδιοι στον συγκεκριμένο κλάδο και οι ομόλογοί τους σε χώρες του εξωτερικού που κερδίζουν σημαντικό μερίδιο αγοράς. Δεν αρκούν μόνο ο ήλιος και η θάλασσα.