Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα – Το μεγάλο στοίχημα είναι η παραγωγικότητα
- 27/05/2025, 11:44
- SHARE

Σε μια περίοδο έντονης γεωοικονομικής αβεβαιότητας, με αιχμή τον αιφνιδιαστικό εμπορικό αναπροσανατολισμό των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ευρωζώνη.
Τρεις βασικές απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εντοπίζει η νέα Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΕΚΤ, όπως περιγράφει ο Αντιπρόεδρος της Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στα «Νέα».
Ωστόσο, παρά την αβεβαιότητα, η Ελλάδα ξεχωρίζει ως ένα από τα θετικά παραδείγματα, με σημαντική πρόοδο σε πολλαπλά μέτωπα. Όπως δηλώνει ο ντε Γκίντος, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα χάρη στη σταθερή και φθηνή καταθετική τους βάση, ενώ η ελληνική οικονομία καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης ταχύτερους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Τρεις βασικοί κίνδυνοι για την Ευρώπη
Ο ντε Γκίντος περιγράφει μια εικόνα αυξανόμενης αστάθειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι βασικοί κίνδυνοι, σύμφωνα με την ΕΚΤ, είναι:
Πρώτον, οι υπερτιμημένες αγορές. Τα υψηλά επίπεδα αποτιμήσεων σε συνδυασμό με τη χαμηλή πρόβλεψη ύφεσης ενδέχεται να οδηγήσουν σε απότομες και χαοτικές διορθώσεις.
Δεύτερον, η επιβράδυνση της ανάπτυξης. Η αυξημένη αβεβαιότητα επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση και τις επενδύσεις, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των προβλέψεων για το 2025 και 2026.
Τρίτον, οι αυξανόμενες δημοσιονομικές πιέσεις. Οι αμυντικές δαπάνες αυξάνονται, τη στιγμή που η ανάπτυξη είναι υποτονική, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους ορισμένων κρατών.
Η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, με την επαναφορά δασμών και τον κίνδυνο εμπορικών πολέμων, επιτείνει το κλίμα αστάθειας. Αν η Κίνα ανακατευθύνει τις εξαγωγές της προς την Ευρώπη, ο ντε Γκίντος προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις για την ήπειρο μπορεί να είναι σοβαρές.
Ελλάδα: Παράδειγμα ανθεκτικότητας – αλλά εγκυμονούν κίνδυνοι
Μιλώντας ειδικά για την Ελλάδα, ο ντε Γκίντος υπογράμμισε πως οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές: μια ισχυρή και σταθερή καταθετική βάση. Αυτό προσφέρει φθηνή και προβλέψιμη χρηματοδότηση, γεγονός που ενισχύει την κερδοφορία τους και μειώνει την εξάρτηση από τις αγορές.
«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα χάρη στις σταθερές καταθέσεις τους. Αυτό τις καθιστά πιο ανθεκτικές σε σχέση με άλλες που βασίζονται στην αγορά», σημειώνει ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.
Παράλληλα, η ελληνική οικονομία δείχνει αξιοσημείωτη δυναμική. Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, η ανάπτυξη είναι ισχυρότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ντε Γκίντος, η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας.
«Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια πρόοδο από την κρίση χρέους. Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι να επενδύσει σε εκπαίδευση, καινοτομία και υποδομές. Αυτά είναι τα κλειδιά για βιώσιμη αύξηση των μισθών και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου», υπογραμμίζει.
Η εποπτεία των τραπεζών και οι «σκιώδεις» κίνδυνοι
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο ντε Γκίντος αναφέρθηκε στο ταχέως αναπτυσσόμενο – αλλά λιγότερο εποπτευόμενο – μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα (non-bank financial sector), εκφράζοντας ανησυχίες για τα hedge funds, λόγω ρευστότητας και υπερβολικής μόχλευσης.
Όσον αφορά τις μικρομεσαίες ευρωπαϊκές τράπεζες, τόνισε ότι η ΕΚΤ εργάζεται για την απλοποίηση των κανονισμών, χωρίς όμως να τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Με άλλα λόγια, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα θετικό σημείο καμπής, με υγιές τραπεζικό σύστημα και ενισχυμένη οικονομική εικόνα. Όμως, το μέλλον θα κριθεί από την ικανότητα της χώρας να μετατρέψει τη σημερινή δυναμική σε μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη. Η αύξηση της παραγωγικότητας, μέσω στρατηγικών επενδύσεων σε ανθρώπινο κεφάλαιο και υποδομές, είναι το κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός.