Louis Vuitton: Το αποτύπωμα της πανδημίας και η επόμενη μέρα

Louis Vuitton: Το αποτύπωμα της πανδημίας και η επόμενη μέρα
epa03928630 A picture made available on 29 October 2013 shows a Louis Vuitton store at Marina Bay Sands, Singapore, 16 October 2013. Singapore was named best place in the world to run a business for the eighth consecutive year by an annual World Bank report on 29 October 2013. Asian rival Hong Kong was named second, followed by New Zealand, the United States and Denmark. EPA/HOW HWEE YOUNG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το 62,5% των πωλήσεων "στοίχισε" η πανδημία - Παρά τις επιπτώσεις των lockdown η εταιρεία παρέμεινε κερδοφόρα.

Με πτώση πωλήσεων αλλά διατήρηση κερδοφόρας πορείας έκλεισε το 2020 για την Louis Vuitton στην Ελλάδα, όπου διατηρεί boutique στη Βουκουρεστίου, καθώς και δύο καταστήματα στη Μύκονο, στα Τρία Πηγάδια και στο Nammos Village.

Το υποχρεωτικό lockdown στέρησε σημαντικά έσοδα από τη δραστηριότητα του δημοφιλούς σήματος ειδών πολυτελείας, αλλά χάρης στην καλή διαχείριση των αποθεμάτων, τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, σε συνδυασμό με την ισχυρή κεφαλαιακή βάση και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα η εταιρεία κατάφερε να απορροφήσει τους κραδασμούς της κρίσης.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό της θυγατρικής του γαλλικού ομίλου, ο κύκλος εργασιών το 2020 ανήλθε σε 13,373 εκατ. ευρώ από 35,683 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας πτώση κατά 62,5%. Τα κέρδη προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκαν σε 2,639 εκατ. ευρώ από 12,142 εκατ. ευρώ αντίστοιχα ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της εταιρείας ανήλθαν σε 1,98 εκατ. ευρώ από 9,159 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Το μικτό αποτέλεσμα της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 6,785 εκατ. ευρώ το 2020 από 19,265 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση ενώ τα εμπορεύματα και λοιπά αποθέματα στο τέλος της χρήσης διαμορφώθηκαν σε 1,236 εκατ. ευρώ από 1,174 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η Louis Vuitton, που απασχολούσε στο τέλος του 2020 37 εργαζόμενους (από 52 το 2019) σημειώνει στην έκθεση που συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις 2020 ότι η περσινή χρονιά, αν και ξεκίνησε με θετικές προοπτικές στους τομείς που δραστηριοποιείται, με το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 εξελίχθηκε σε μια χρονιά αβεβαιότητας και οικονομικής ύφεσης.

Ωστόσο, σε αυτό το περιβάλλον η Louis Vuitton επιδεικνύει ανθεκτικότητα παραμένοντας σε κερδοφορία. Η διοίκηση της εταιρείας προβλέπει συνέχεια της κερδοφόρας πορείας σημειώνοντας την αύξηση των διαθέσιμων ταμειακών υπολοίπων, τα οποία της προσφέρουν ισχυρή ρευστότητα. Εκτιμά δε ότι καθώς προχωρά ο μαζικός εμβολιασμός, μειώνονται οι περιορισμοί στο λιανεμπόριο και ενισχύεται η τουριστική κίνηση ο κλάδος πολυτελών ειδών θα αυξάνει την οικονομική του δραστηριότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, κορυφαίος όμιλος προϊόντων πολυτελείας στον κόσμο, κατέγραψε έσοδα 44,7 δισ. ευρώ το 2020 έχοντας περιορίσει τις απώλειες σε 17%. Ο Bernard Arnault, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH επισήμανε την ανθεκτικότητα που επέδειξε ο όμιλος σε ένα οικονομικό περιβάλλον που διαταράχθηκε από τη σοβαρή κρίση υγείας η οποία οδήγησε στην αναστολή των διεθνών ταξιδιών και το κλείσιμο των καταστημάτων και των εργοστασίων του ομίλου στις περισσότερες χώρες για αρκετούς μήνες. Τα κέρδη από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 8,3 δισ. ευρώ το 2020 μειωμένα μόνο κατά 28% λόγω της επιστροφής στην ανάπτυξη από το β’ εξάμηνο, οπότε και σημειώθηκε αύξηση κατά 7%.