Λουκέτο και για την βρετανική Bookable Holidays

Λουκέτο και για την βρετανική Bookable Holidays

Αφήνει άκυρες τις κρατήσεις των πελατών της.

Αναμφίβολα η φετινή τουριστική σεζόν επιφύλαξε αρκετές εκπλήξεις στην τουριστική αγορά, αφού είδαμε αρκετές αεροπορικές να βάζουν λουκέτο, τουριστικά γραφεία να χρεοκοπούν, πτήσεις να ακυρώνονται και τουρίστες να υφίστανται ταλαιπωρία. Μπορεί λοιπόν η καλοκαιρινή σεζόν να έφτασε στο τέλος της και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να κάνουν απολογισμό αναφορικά με το πώς κινήθηκαν τα φετινά κέρδη, σχεδιάζοντας παράλληλα τη στρατηγική τους για την ερχόμενη τουριστική σεζόν, ωστόσο, φαίνεται πως το τοπίο παραμένει ακόμα θολό.

Την άποψη αυτή έρχεται να ενισχύσει η χρεωκοπία της Bookable Holidays, του βρετανικού online τουριστικού γραφείου, το οποίο εισήλθε σε διαχειριστικό έλεγχο, ενώ είχαν ήδη γίνει προκρατήσεις, και η οποία έρχεται να διαδεχθεί εκείνη του OTA On Holiday Group τον περασμένο Μάρτιο.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από επίσημα χείλη, αφού σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της CAA (Civil Aviation Authority), η Bookable Holidays έχει διακόψει τη λειτουργία της. Αναφορικά με τις προκρατήσεις που έχουν γίνει, ο ίδιος τόνισε πως η εταιρεία έχει έναν μικρό μόνο αριθμό πελατών της με προκρατήσεις, που είναι καλυμμένος με ATOL, τους οποίους η CAA θα εξυπηρετήσει με εναλλακτικό τουριστικό πράκτορα.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία καταμέτρησης των πελατών που βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό. Όλοι όσοι διαθέτουν πιστοποιητικά ATOL θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις διακοπές τους και να επιστρέψουν σπίτι» τόνισε ο εκπρόσωπος της CAA.

Το βρετανικό online τουριστικό γραφείο είχε βάση στο Aldermaston της Νότιας Αγγλίας και ειδικευόταν στην παροχή ταξιδιωτικών πακέτων για διακοπές αναψυχής στην Ευρώπη.

Είχε στην κατοχή του τις εμπορικές επωνυμίες bookableholidays.com και bookableholidays.co.uk και μετακινούσε σε ετήσια βάση περίπου 5.500 επιβάτες. Οι υπόλοιπες κρατήσεις αφορούσαν μόνο σε διαμονή ή σε κρατήσεις που πραγματοποίησε η εταιρεία ως εκπρόσωπος άλλων τουριστικών πρακτόρων. Η Bookable Holidays είχε παρουσία και στην ελληνική αγορά αφού μέσω του γραφείου της διακινούσε τουρίστες στην Αθήνα και τα ελληνικά νησιά (Κέρκυρα, Κρήτη, Κεφαλονιά, Κως, Ρόδος, Σαντορίνη) με all-inclusive πακέτα.

Σε περίπτωση που πελάτες της βρετανικής εταιρείες βρίσκονται ακόμα σε διακοπές και διαπιστώσουν ακύρωση της ξενοδοχειακής τους κράτησης υποχρεούνται να επικοινωνήσουν με την ABTA (Assosiation of British Tourist Agents) εάν η κράτηση αφορά μόνο το ξενοδοχείο ή την βρετανική CAA εάν συμπεριλαμβάνει και την πτήση. Οι εκτιμήσεις της ABTA κάνουν πάντως λόγο για 960 άτομα τα οποία έχουν κάνει προκρατήσεις στο πρακτορείο.

Προς διευκόλυνσή τους στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η ABTA αναφέρει πως εάν κάποιος τουρίστας έχει κλείσει το ξενοδοχείο, βίλα, διαμέρισμα ή το στούντιό του μέσω της Bookable Holidays, καλείται να ελέγξει άμεσα τα έγγραφά του. Διευκρινίζεται δε πως η διαμονή ενδέχεται να παρασχεθεί από κάποιον άλλο πάροχο, για τον οποίο η Bookable Holidays δρούσε ως πράκτορας. «Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε κατευθείαν με αυτόν τον πάροχο, για να διαπιστώσετε εάν έχουν λάβει την κράτησή σας. Εάν δεν έχει πραγματοποιηθεί κράτηση, συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα μας. Εάν έχετε κάνει κράτηση ξενοδοχείου, βίλας, διαμέρισματος ή στούντιο απευθείας από την Bookable Holidays, πιθανόν η κράτηση αυτή να μην υφίσταται».