Λουκέτων… συνέχεια

Λουκέτων… συνέχεια
Λουκέτο σε βιτρίνα κλείστου καταστήματος, στο κέντρο της Αθήνας, Παρασκευή 07 Σεπτεμβρίου 2012. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/Φώτης Πλέγας Γ. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μόνο το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος έκλεισαν 5.669 επιχειρήσεις. 

Στα επτά χρόνια της οικονομικής ύφεσης, μετράμε μεταξύ άλλων και το κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων. Τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος δείχνουν κακό ξεκίνημα και για το 2017 καθώς μόνο το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος έκλεισαν 5.669 επιχειρήσεις, ενώ αυτές που άνοιξαν περιορίστηκαν στις 4.396.

Το γεγονός πως τα «λουκέτα» ήταν κατά 1.273 περισσότερα από τις συστάσεις εταιριών ή διαφορετικά το λεγόμενο αρνητικό ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών εταιριών στους καταλόγους του ΓΕΜΗ έχει ταρακουνίσει ακόμα περισσότερο όπως είναι φυσικό τον επιχειρηματικό κόσμο.

Αναλυτικότερα, η νομική μορφή εταιρίας που προτιμάται, σταθερά, περισσότερο είναι η ατομική. Το χρονικό διάστημα Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2017 ιδρύθηκαν 2.535 ατομικές εταιρίες. Ταυτόχρονα, όμως, έκλεισαν 4.016 εταιρίες της ίδιας νομικής μορφής – οι περισσότερες έβαλαν «λουκέτο» τον πρώτο μήνα του χρόνου (2.233 επιχειρήσεις).  Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (ΙΚΕ) διατηρεί θετικό ισοζύγιο κατά τους τελευταίους μήνες. Πιο συγκεκριμένα, οι γνωστές και ως «εταιρίες του ενός ευρώ» που άνοιξαν μέσα στον Ιανουάριο έφτασαν τις 497 με τα  «λουκέτα» των ΙΚΕ να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα (146 άθροισμα διμήνου).

Φόροι και ρευστότητα τα “αγκάθια” της αγοράς 

Για να μπορέσει να η αγορά να αντιστρέψει το κακό κλίμα, χρειάζεται άμεση επίλυση σε προβλήματα όπως είναι η δυσβάσταχτη φορολογία, η γραφειοκρατία,  η έλλειψη ρευστότητας και τα «κόκκινα» δάνεια. Η κυβέρνηση, ωστόσο, στην καλύτερη των περιπτώσεων ανταποκρίνεται με λύσεις που καλύπτουν ελάχιστους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού που λόγω κριτηρίων αφήνει εκτός «μηχανισμού» την πλειονότητα των επιχειρήσεων.