Λουξ: Light αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη το νέο στοίχημα

Λουξ: Light αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη το νέο στοίχημα

Η νέα προϊοντική κατηγορία, το «φέσι» του Μαρινόπουλου και το άνοιγμα σε νέες αγορές.

Στην νέα σειρά προϊόντων plus n’ light, η παραγωγή των οποίων έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο, καθώς και στις νέες συνεργασίες με Coffee Island και Lidl που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του νέου έτους, αναφέρθηκε η διοίκηση της Λουξ σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Λουξ, Γιάννης Μαρλαφέκας, η καινοτομία της νέας προϊοντικής κατηγορίας έγκειται στο ότι πρόκειται για τα πρώτα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και χρωστικές ουσίες, που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και 60% λιγότερες θερμίδες. «Απευθυνόμαστε στον καταναλωτή που θέλει να απολαύσει ένα ολιγοθερμιδικό αναψυκτικό χωρίς τύψεις. Ήδη συμπληρώσαμε το α’ εξάμηνο τοποθέτησης στην αγορά και είναι ενδιαφέροντα τα πρώτα δείγματα γραφής. Χρειάζεται όμως χρόνος».

Η σειρά λουξ plus n’ light έχει κάνει ντεμπούτο με τρεις γεύσεις: πορτοκαλάδα , λεμονάδα και cola, ενώ υπάρχουν έτοιμες και άλλες γεύσεις που θα μπουν σταδιακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ. «Είναι παγκόσμιος ο χαρακτήρας της καινοτομίας μας. Είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε σημαντικά μερίδια αγοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αντίστοιχο προϊόν στο portfolio των μεγάλων πολυεθνικών».

Πτώση 12,5% στον κλάδο του αναψυκτικού
Ο Γιάννης Μαρλαφέκας επιχειρώντας να δώσει την εικόνα που επικρατεί στον κλάδο του αναψυκτικού και δη στα «light flavors», τονίζει πως τα ποσοστά κατανάλωσης στην εν λόγω κατηγορία παραμένουν χαμηλά, κινούμενα μεταξύ 2%-3%, αφενός επειδή ο καταναλωτής δεν έχει αρκετές επιλογές, αφετέρου εξαιτίας της απουσίας σωστής εκπαίδευσης. Ωστόσο, στην κατηγορία cola τα ποσοστά στα λάιτ προϊόντα ανέρχονται στο 30%. «Συνολικά η πτώση στον κλάδο αγγίζει το 12,5%. Η Λουξ, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, έχει πετύχει αύξηση μεριδίων αγοράς, χρόνο με το χρόνο. Στο all flavors το ποσοστό μας ανέρχεται στο 27%, ενώ συνολικά κατέχουμε το 9,5% – 10% της ελληνικής αγοράς, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση».

«Φέσι» 400.000 ευρώ από την Μαρινόπουλος
Ερωτηθείς αναφορά με το πώς θα επηρεάσει η αποχώρηση της PepsiCo την οικογενειακή επιχείρηση από την Πάτρα, ο κ. Μαρλαφέκας απάντησε πως μια τέτοια κίνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από τη στιγμή που δημιουργείται ευνοϊκότερο κλίμα. Παράλληλα, σχολίασε τις εξελίξεις με τον Μαρινόπουλο, ξεκαθαρίζοντας πως η διοίκηση της Λουξ έχει προβεί σε κινήσεις προκειμένου να διεκδικήσει το «φέσι» των 400.000 ευρώ που της άφησε η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ. «Από τον Απρίλιο αναληφθήκαμε σαν εταιρεία ότι το σχήμα που ήθελαν να μας παρουσιάσουν θα κατέληγε σε μια λογική “κουρέματος”. Η στάση μας ήταν αρνητική από την πρώτη στιγμή. Μέχρι και την τελευταία προσπάθεια που έγινε, είχαμε δηλώσει και επίσημα την αντίθεσή μας και ακολουθήσαμε τη νομική οδό για να κατοχυρωθούμε. Σίγουρα και εμείς θα υποστούμε “κούρεμα”, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποδεχτούμε την υφιστάμενη κατάσταση. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τα χρήματα που μας οφείλουν».

Πρόσθεσε δε πως η περίπτωση Μαρινόπουλου και η αναδιανομή της πίτας στο λιανεμπόριο θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο πόλεμο τιμών, ενώ παραδέχτηκε πως οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ ήδη ζητούν από τις εταιρείες τροφίμων και ποτών καλύτερες τιμές και προσφορές. «Εδώ και χρόνια έχουμε υιοθετήσει ένα συγκεκριμένο πλάνο εμπορικής πολιτικής. Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως στην τοποθέτηση νέων προϊόντων, θα αλλάξουμε την πολιτική μας. Στόχος μας είναι να χαράξουμε την νέα γενιά αναψυκτικών όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε. Η επένδυση στην κατηγορία των light προϊόντων ήταν συνειδητή απόφαση. Ίσως και η κατηγορία εμφιαλωμένου νερού να έχει να μας προσφέρει κάτι στο μέλλον».
Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά το «φέσι» των 400.000 ευρώ, το 9μηνο έκλεισε για τη λουξ συν 7,5%, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι ο τζίρος θα διαμορφωθεί στο συν 5% όπως κινήθηκε και πέρυσι, ενώ δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές μεταβολές σε επίπεδο κερδοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 η λουξ εμφάνισε τζίρο 30 εκατ. ευρώ και 3,3 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων.

«Είμαστε μια εταιρεία που πασχίζει για τον εξωστρεφή προσανατολισμό της»
Από την πλευρά του, ο Πλάτων Μαρλαφέκας, Διευθυντής Marketing & Εξαγωγών της Λουξ Μαρλαφέκας, μίλησε για την γεωγραφική επέκταση της εταιρείας που πλέον έχει παρουσία σε 22 χώρες, υπογραμμίζοντας ότι οι εξαγωγές – που αντιπροσωπεύουν το 5% του τζίρου – το 2015 έκλεισαν με + 135%, ενώ φέτος η άνοδος αγγίζει το 65%. «Ξεκινάμε σε χαμηλή βάση διότι ενδυναμώνουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα. Σε ότι αφορά τις εξαγωγές, η Ν. Κορέα αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά. Πρόσφατα ξεκίνησε η Σουηδία και η Ν. Ρωσία. Επενδύουμε πολύ στο να φτιάξουμε την εικόνα μας έτσι ώστε να πάμε να χτυπήσουμε στρατηγικά την πόρτα σε αναπτυγμένες αγορές όπως η γερμανική, πείθοντάς τες ότι πρόκειται για ένα προϊόν που δεν έχουν. Η Αγγλία επίσης, είναι από τις πρώτες αγορές που θα έχουν πρόβλημα με τη ζάχαρη και εμείς θα είμαστε εκεί».
Επιπρόσθετα, τα προϊόντα λουξ φτάνουν μέχρι και την Αμερική, αφού βρίσκονται τοποθετημένα στα ράφια γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο Τέξας, ενώ στρατηγικές κινήσεις γίνονται εκ νέου στην Ασία. «Στην Κίνα είχαμε ξεκινήσει τη δραστηριότητά μας, αλλά σταματήσαμε διότι δεν προχώρησε η συνεργασία με τον εκεί συνεργάτη. Πρόσφατα στείλαμε νέα δείγματα και αναμένουμε feedback» καταλήγει ο Πλάτων Μαρλαφέκας.