«Love Cyprus»: Πώς η Κύπρος κάνει δυναμικό comeback στον τουριστικό χάρτη

«Love Cyprus»: Πώς η Κύπρος κάνει δυναμικό comeback στον τουριστικό χάρτη
Οι επενδύσεις στην πανδημία, η θαλάσσια διασύνδεση έπειτα από 21 χρόνια με την Ελλάδα και η «ανάσταση» της Cyprus Airways.

Μέσα στην πανδημία, όταν οι περισσότερες αγορές κάθονταν με τα χέρια σταυρωμένα παρακολουθώντας τις παγκόσμιες υγειονομικές εξελίξεις, η Κύπρος εκμεταλλεύτηκε το χρόνο για να βελτιώσει το τουριστικό της προϊόν. Με νέα, ανανεωμένη, ταυτότητα και με motto «Love Cyprus» το Υπουργείο Τουρισμού της Κύπρου φιλοδοξεί να καταστήσει το νησί προορισμό στον οποίο ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα 365 μέρες τον χρόνο να βιώσει μοναδικές εμπειρίες.

«Ο ρόλος μας δεν είναι μόνο να φέρνουμε περισσότερους τουρίστες και έσοδα, αλλά να προσέχουμε και να διαχειριζόμαστε τον τουρισμό και ότι κάνουμε στο πεδίο αυτό προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποφασίσαμε ότι τα τουριστικά οφέλη πρέπει να διοχετεύονται σε όλο το νησί, στα ορεινά και την ύπαιθρο, και όχι μόνο στα παράλια» δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου, Σάββας Περδίος, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Υφυπουργείο Τουρισμού από κοινού με την Cyprus Airways.

Σάββας Περδίος, Υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου

Τα νέα τουριστικά trends

Αναφερόμενος στις νέες τάσεις που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, εστίασε την προσοχή του στα μικρότερου μεγέθους συνέδρια, στην ανάδυση του “αργού τουρισμού”, όπου ο ταξιδιώτης επιλέγει την χαλάρωση και την επαφή με τη φύση, ενώ μίλησε για αλλαγή στον τρόπο κρατήσεων που θα είναι στην πλειονότητά τους last minute.

Βασική προτεραιότητα είναι η Κύπρος να αυξήσει τις αφίξεις της κατά 40% την περίοδο του χειμώνα, ενώ σκοπεύει να κινηθεί στη λογική του ψηφιακά έξυπνου τουριστικού προορισμού λαμβάνοντας στρατηγικές αποφάσεις μέσα από την αξιοποίηση των ψηφιακών δεδομένων που αφήνουν οι τουρίστες. Παράλληλα, θα στηρίξει οικονομικά τις απομακρυσμένες περιοχές υιοθετώντας μια πιο δίκαιη πολιτική κατανομής των τουριστικών εσόδων.

Η παροχή αυθεντικών εμπειριών θα προκύψει μέσα από επισκέψιμα αγροκτήματα, την ανάδειξη της οικοτεχνίας – όπου οι ντόπιοι θα μπορούν να παρασκευάζουν παραδοσιακά αγαθά στα σπίτια τους και να τα πουλάνε απευθείας στους τουρίστες ή μέσω διαδικτύου – την προώθηση του camping και glamping, της δημιουργίας εργαστηρίων χειροτεχνίας και φυσικά της βελτίωσης υποδομών σε ειδικά ενδιαφέροντα.

«Πάνω από 4.000 βιωματικά εργαστήρια χειροτεχνίας και οίνου θα επιχορηγηθούν από το Υπουργείο με 1 εκατ. ευρώ. Είμαστε από τους ελάχιστους προορισμούς που εκπονούν ειδική μελέτη για την αειφορία διεθνώς, ενώ μέσα στην τελευταία διετία δημιουργήσαμε μια σειρά από ετικέτες ποιότητας καθώς ο πελάτης θέλει κάτι παραπάνω από μια απλή πιστοποίηση. Έχουμε 76 παραλίες με πιστοποίηση blue flag και βρισκόμαστε στην πρώτη θέση με τα καθαρότερα νερά της Ευρώπης. Παρακολουθώντας στενά τις παγκόσμιες τάσεις δημιουργήσαμε vegan friendly hotels και coffee shops. Θέλουμε να κατασκευάσουμε ένα μονοπάτι 500 χιλιομέτρων για τους λάτρεις της φύσης, ενώ  πέρυσι φτιάξαμε για πρώτη φορά πέντε χριστουγεννιάτικα χωριά, αποδεικνύοντας ότι η Κύπρος έχει να προσφέρει πράγματα και κατά τους χειμερινούς μήνες».

Υπενθύμισε ότι φέτος ανοίγει το μεγαλύτερο integrated καζίνο της Ευρώπης, ενώ σε επίπεδο βιωσιμότητας, το νησί της Αφροδίτης υιοθετεί πιο πράσινες πρακτικές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αντικατάσταση όλων των πλαστικών ξαπλώστρων με αντίστοιχες φτιαγμένες από ξύλο.

Ο κ. Περδίος χαρακτήρισε τη σχέση μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου ως πολύ σημαντική, τονίζοντας πως έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου προκειμένου να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι διμερείς εμπορικοί δεσμοί.

Επιστρέφει η θαλάσσια σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Παρόν στην εκδήλωση ήταν και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου, κ. Βασίλης Δημητριάδης, ο οποίος αποκάλυψε πως έπειτα από δύο δεκαετίες ενεργοποιείται η θαλάσσια τουριστική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου που είχε σταματήσει από το 2001.

«Μετά από 21 χρόνια η θαλάσσια επιβατική σύνδεση μεταξύ των δυο χωρών επιστρέφει. Από τις 19 Ιουνίου η Κύπρος προσφέρει εναλλακτική συνδεσιμότητα. Πρόκειται για μια κρατικά επιδοτημένη υπηρεσία από την Κύπρο, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, με τα εισιτήρια να ξεκινούν από 8 και να φτάνουν έως και τα 30 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης.

Βασίλης Δημητριάδης, Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου

Την ίδια ώρα, τα πτητικά σχέδιά της παρουσίασε η διοίκηση των κυπριακών αερογραμμών. Όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Μελάς Commercial Manager της bbt air, στρατηγικού συνεργάτη της Cyprus Airways, o κυπριακός αερομεταφορέας επιθυμεί να γίνει η προτιμητέα εταιρεία στην περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται.

Κωνσταντίνος Μελάς, Commercial Manager της bbt air

«Λειτουργούμε με ένα υβριδικό μοντέλο λειτουργίας, απασχολούμε  100 άτομα προσωπικό και η βάση μας είναι στη Λάρνακα. Τον Μάιο του  2020 δεχτήκαμε με ανακούφιση την κρατική ενίσχυση και από τον Απρίλιο του 2021 άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αρχές Ιουνίου έχει προγραμματιστεί να γίνει η προσθήκη τρίτου αεροσκάφους στον στόλο, ενώ στόχος μας παραμένει η ένταξη νέων προορισμών στο δίκτυο μας».

Ο κ. Μελάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το milestone των 885.000 επιβατών, ενώ όπως είπε η Cyprus Airways πετάει σε 8 ελληνικούς προορισμούς και 4 στη Μέση Ανατολή και εκτελεί σε εβδομαδιαία βάση 10 πτήσεις από Αθήνα.