Lufthansa: Κρατάει «μικρό καλάθι» για το 2015

Lufthansa: Κρατάει «μικρό καλάθι» για το 2015
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Νο 2 αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για το 2015 λόγω ύφεσης.

Φέτος η Lufthansa κατάφερε να απασχολήσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης όσο καμία άλλη αεροπορική εταιρεία. Η απόφαση των πιλότων της να προχωρήσουν σε αλλεπάλληλες στάσεις εργασίας καθώς και η κατακόρυφη πτώση της μετοχής της, ήταν βασικοί λόγοι για να την αναδείξουν ως πρωταγωνίστρια των αεροπορικών γεγονότων του 2014, δεδομένου ότι αποτελεί μια από τις ισχυρότερες εταιρείες του κλάδου.

Την ίδια ώρα οι μειωμένες προσδοκίες για παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, η αύξηση των δαπανών για συντάξεις στη Lufthansa , αλλά και οι αρνητικές εξελίξεις στον κλάδο των αερομεταφορών οδήγησαν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της δεύτερης μεγαλύτερης αεροπορικής στην Ευρώπη, κ. Carsten Spohr, να προβεί σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας. Πρόκειται δε για τη δεύτερη κατά σειρά αναθεώρηση που πραγματοποιεί από τον περασμένο Μάιο όταν ανέλαβε και επισήμως τα καθήκοντά του.

Τα χαμηλότερα κέρδη που θα εμφανίσει η Lufthansa το 2015 αποδίδονται κυρίως στην επίδραση της ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης στις τιμές των ναύλων και κατά συνέπεια στην αύξηση του ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της γερμανικής αεροπορικής που διατηρεί την έδρα της στην Κολωνία, τα λειτουργικά έσοδα για το 2015 θα κυμανθούν χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 2 περίπου δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη θα αυξηθούν σημαντικά σε σχέση με το 2014. Για το τρέχον έτος, η Lufthansa επανεκτίμησε το στόχο αύξησης των λειτουργικών κερδών σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Ομολογουμένως το 2014 δεν ήταν μια καλή χρονιά για την αεροπορική, η οποία είδε τα έσοδά της να συρρικνώνονται εξαιτίας του κύματος απεργιακών κινητοποιήσεων από πιλότους που απαιτούσαν τη διατήρηση των συνταξιοδοτικών αποζημιώσεων από την εταιρεία. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg τοποθετούν τα λειτουργικά κέρδη της Lufthansa για το τρέχον έτος στα 1,57 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως και η χρηματιστηριακή της εμφάνιση υπέστη πλήγμα καθώς οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 22% καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση στον Δείκτη Bloomberg για 6 αεροπορικές εταιρείες στην περιοχή EMEA. Σε ότι αφορά τις πωλήσεις του γ’ τριμήνου αυξήθηκαν κατά 1,9% στα 8,46 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 25% σε 561 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της η διοίκηση της εταιρείας υπολογίζει στα 170 εκατ. ευρώ τις απώλειες από τις στάσεις εργασίας των εργαζομένων της. Επιπρόσθετα, για το τρέχον έτος, οι δαπάνες καυσίμων υπολογίζονται σε περίπου 6,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα αρχικά προγνωστικά του Ιουλίου, καθώς η μεταβλητότητα των τιμών και τα μέτρα αντιστάθμισης δεν επιτρέπουν στην εταιρία να απολαμβάνει πλήρως τα οφέλη από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης η επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Lufthansa, Simone Menne, τόνισε πως για το εγγύς μέλλον η διοίκηση της αεροπορικής βλέπει μια οικονομική επιβράδυνση και συνεχείς μειώσεις στα έσοδα επιβατικής κίνησης, εν όψει του σκληρού ανταγωνισμού.

«Η Lufthansa εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πιέσεις στα έσοδα ανά εισιτήριο, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες περιοχές, ειδικά στη Β. Αμερική. Για το ερχόμενο έτος αναμένουμε σταθερά έσοδα, δεν περιμένουμε κάποια αύξηση».

Πρόσθεσε δε πως μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω το λειτουργικό αποτέλεσμα και να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες με τη μορφή δομικών αλλαγών που έχουν ήδη ξεκινήσει.