Lufthansa: «Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να φύγουμε από την Ελλάδα»

Lufthansa: «Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να φύγουμε από την Ελλάδα»

Ο Κωνσταντίνος Τζεβελέκος είναι ο πρώτος Έλληνας Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων που τοποθέτησε η Lufthansa για Ελλάδα και Κύπρο.

Σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία και με τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας να περνούν από χίλια κύματα , η Lufthansa επέλεξε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά τοποθετώντας για πρώτη φορά στα χρονικά της στη θέση του Γενικού Διευθυντή Πωλήσεων για την Ελλάδα και την Κύπρο έναν Έλληνα.

Ο Κωνσταντίνος Τζεβελέκος έπειτα από 25 χρόνια προϋπηρεσίας στον εθνικό αερομεταφορέα της Γερμανίας, έχοντας περάσει από σχεδόν όλα τα τμήματά του, κεφαλαιοποιεί την εμπειρία του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όπως αναφέρει στο fortunegreece.com ο κ. Τζεβελέκος η στελέχωση διευθυντικών θέσεων με ντόπιους είναι μια πρακτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια από τον Όμιλο Lufthansa και υιοθετήθηκε και στη χώρα μας. «Όλα αυτά τα χρόνια έχω εκπαιδευτεί και έχω αποκτήσει εμπειρία στην πλειονότητα των θεμάτων που καλούμαι πλέον να διαχειριστώ. Επίσης γνωρίζω πολύ καλά τους συναδέλφους μου και διατηρώ στενές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες μας – ταξιδιωτικούς πράκτορες, καθώς και τους εταίρους μας από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Παράλληλα, το Τμήμα Πωλήσεων, στο οποίο βρισκόμουν τα τελευταία έξι χρόνια, αποτελεί σημαντικό προπύργιο πριν από τη Γενική Διεύθυνση Πωλήσεων» αναφέρει ο ίδιος προσθέτοντας πως η επιλογή του είναι μια κίνηση που τον τιμά ιδιαίτερα.

Με το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον να μεταβάλλονται συνεχώς, η διοίκηση της Lufthansa εκτιμά ότι θα δούμε και άλλες αλλαγές τους επόμενους μήνες, ευελπιστεί όμως ότι μέσα από αυτό το φάσμα των εξελίξεων σύντομα η Ελλάδα θα περάσει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης.

«Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην αγορά των επιβατικών αερομεταφορών στη χώρα μας και μέσα από τις συνεργασίες και τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει με τους συνεργάτες μας μπορούμε να αντιδρούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά στην αλλαγή των τάσεων και να προσαρμόζουμε τη διεθνή στρατηγική του Ομίλου στην εγχώρια αγορά».

Αν υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη στον κλάδο των αερομεταφορών εξαιτίας της κρίσης, αυτή είναι ότι οι Έλληνες έγιναν περισσότερο προνοητικοί. Μολονότι έχει περιοριστεί σημαντικά η οικονομική τους δυνατότητα για ταξίδια στο εξωτερικό, οι Έλληνες επιβάτες έχουν προσαρμόσει τις συνήθειές τους στα νέα δεδομένα και προτιμούν να κλείνουν τα εισιτήρια τους αρκετά νωρίτερα από το ταξίδι τους, ώστε να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές.

Εξετάζονται νέες επενδύσεις στην Ελλάδα
Από επιχειρηματική άποψη η ελληνική αγορά αερομεταφορών παραμένει ελκυστική με πολλά περιθώρια ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον. Σε ότι αφορά τη Lufthansa, ήδη από φέτος ενίσχυσε την παρουσία της στο αεροπορικό σκηνικό της Ελλάδας αυξάνοντας τους θερινούς νησιωτικούς προορισμούς. Το πρόγραμμα δρομολογίων της Lufthansa για το καλοκαίρι του 2016 περιλαμβάνει για πρώτη φορά τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα – που επανέρχεται ύστερα από πολλές δεκαετίες – και το Ηράκλειο Κρήτης που εξυπηρετείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Επιπλέον αυξήθηκαν οι πτήσεις από την Αθήνα, ενώ η Eurowings ξεκίνησε τη φετινή άνοιξη νέο δρομολόγιο από το Ντίσελντορφ προς την πόλη της Καβάλας.

H Θεσσαλονίκη, η Ζάκυνθος, η Μύκονος, η Κως και η Ρόδος συμπεριλαμβάνονται επίσης στους προορισμούς που εξυπηρετούν οι αεροπορικές εταιρείες του Ομίλου Lufthansa.

«Αλλά δε σταματάμε εδώ. Για τον Όμιλο Lufthansa οι επενδύσεις στο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας αποτελούν στρατηγική απόφαση με μακροχρόνιο ορίζοντα. Σε αυτό τον άξονα κινούνται όλες οι αεροπορικές εταιρείες του Ομίλου που εξετάζουν επενδύσεις σε νέο στόλο και νέες επεκτάσεις των δικτύων τους με στόχο να γίνουν ακόμα πιο ελκυστικές και να προσφέρουν σε ταξιδιώτες απ´ όλον τον κόσμο περισσότερες επιλογές για διακοπές σε ελληνικούς προορισμούς».

«Δεν υπήρξε ποτέ σκέψη για αποχώρηση από την Ελληνική αγορά»
Το καλοκαίρι του 2015 αποτέλεσε ένα καλό μάθημα για αρκετές αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες λόγω της αιφνίδιας επιβολής των capital controls, «πέταξαν» την ελληνική αγορά εκτός του τουριστικού τους χάρτη. Πώς χειρίστηκε η διοίκηση της Lufthansa την κατάσταση; Υπήρξε σκέψη αποχώρησης; Ο Κωνσταντίνος Τζεβελέκος ξεκαθαρίζει πως για τον Όμιλο Lufthansa δεν υπήρξε ποτέ ουδεμία σκέψη για αποχώρηση από την Ελληνική αγορά. Τουναντίον, η πρώτη κίνηση της διοίκησης ήταν να τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο προσωρινής ρύθμισης των κρατήσεων μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα. «Για εκείνη την περίοδο, τα ταξιδιωτικά γραφεία που ήθελαν να εκδώσουν εισιτήριο από την Ελλάδα για το εξωτερικό έπρεπε να καταβάλλουν την αξία των εισιτηρίων με χρέωση πιστωτικής κάρτας μέσω BSP (Billing and Settlement System – το σύστημα που έχει ορίσει η ΙΑΤΑ και μέσω του οποίου γίνονται όλες οι χρεώσεις, πληρωμές και μεταβιβάσεις χρημάτων από τους πράκτορες προς τις εταιρείες) ή έναντι μετρητών στα εκδοτήρια της».

Το θέμα των capital controls δείχνει να έχει ξεπεραστεί, ωστόσο, νέα προβλήματα έρχονται στο προσκήνιο και απαιτούν δεξιοτεχνία και «πιλότους» που να αποφεύγουν τις κακοτοπιές. Η αυξημένη ροή προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά και η απόφαση της Βρετανίας για Brexit δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη μια πολυεθνική εταιρεία όπως η Lufthansa. Ο Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων για την Ελλάδα και την Κύπρο επιβεβαιώνει πως προορισμοί, όπως η Λέσβος, έχουν πληγεί σημαντικά από τις προσφυγικές ροές.

«Πάντως οι ανοδικοί ρυθμοί των αεροδρομίων της Κρήτης, τα Επτάνησα που κινούνται δυναμικά και οι παραδοσιακά δημοφιλείς Μύκονος και Σαντορίνη φαίνεται πώς θα καταφέρουν να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του προσφυγικού. Ειδικά για τους Γερμανούς, η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί κορυφαίο προορισμό διακοπών. Σε αυτό το πλαίσιο και οι κρατήσεις που αφορούν τον εισερχόμενο τουρισμό δεν έχουν επηρεαστεί».

Συνεχίζει λέγοντας πως δεν περιμένει σοβαρές αλλαγές στην επιβατική ροή, λόγω Brexit, υπογραμμίζει ωστόσο πως όλα θα εξαρτηθούν και από τις διαπραγματεύσεις που θα κάνει η Βρετανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις νέες συμφωνίες που θα προκύψουν.

Άνισος ο αγώνας των αεροπορικών με την τρομοκρατία
Κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα για τον κλάδο είναι και αυτό της ασφάλειας. Αρκετά αεροδρόμια ανά τον κόσμο έχουν γίνει δέκτες τρομοκρατικών επιθέσεων με χιλιάδες τουρίστες να ακυρώνουν πτήσεις ή να μην πραγματοποιούν ταξίδια εξαιτίας των κινδύνων που ελλοχεύουν. Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Είναι σε θέση μια αεροπορική εταιρεία να εγγυηθεί την ασφάλεια των επιβατών της, όταν τα κρούσματα τρομοκρατίας αυξάνονται; Ο έλεγχος που γίνεται στα αεροδρόμια είναι ικανοποιητικός;

«Το να «εγγυηθεί» μια αεροπορική εταιρεία ή οποιοσδήποτε φορέας την απόλυτη ασφάλεια από επιθέσεις τρομοκρατίας είναι μάταιο. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε απόλυτη διασφάλιση ότι κανένας εν δυνάμει τρομοκράτης δε θα μπορεί με κανέναν τρόπο να παραβιάσει την ασφάλεια στα σημεία ελέγχου και να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα αεροσκάφος ή στο αεροδρόμιο. Δεδομένου ότι οι αεροπορικές μεταφορές εμπεριέχουν ένα ολόκληρο σύστημα πολλαπλών διασυνδέσεων, ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας πρέπει να παρέχεται σε κάθε κομβικό σημείο αυτού του συστήματος» απαντά ο κ. Τζεβελέκος.

Προσθέτει πως σε ότι αφορά τις αεροπορικές εταιρείες οι έλεγχοι σε επιβάτες και αποσκευές έχουν ενταθεί δραματικά, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι επιβάτες να ενοχλούνται από τους εξονυχιστικούς ελέγχους. Άλλα μέτρα όπως η ενίσχυση της θύρας του θαλάμου διακυβέρνησης, η τεχνική κατάρτιση των πληρωµάτων, η αναβάθμιση του ποιοτικού ελέγχου των µέτρων ασφάλειας, αλλά και τροποποιήσεις στα αεροπορικά δίκτυα σε γραµµές µε «ευαίσθητους» προορισµούς λειτουργούν σίγουρα ανατρεπτικά, αλλά σίγουρα όχι εγγυητικά. «Να θυμίσω ότι τελευταία είδαμε τρομοκρατικές επιθέσεις με drones. Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, τόσο οι τρομοκράτες θα εφευρίσκουν νέους τρόπους επιθέσεων και τόσο τα συστήματα ασφάλειας και προστασίας θα εξελίσσονται… σε αυτή τη μάχη πρέπει να «αναμένουμε το απρόσμενο» και να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι για αυτό. Υπάρχουν μέθοδοι, όπως η παρακολούθηση μέσω βίντεο και ειδικών προγραμμάτων, με τα οποία μπορούν ειδικοί να ξεχωρίσουν «ύποπτες» φυσιογνωμίες και κινήσεις, κάτι που εφαρμόζεται ήδη σε άλλα αεροδρόμια, αλλά τίθεται υπό ερωτηματικό από τους ειδικούς το κατά πόσο κάτι τέτοιο μπορεί να εφαρμοστεί στα αεροδρόμια της Ευρώπης».

Baggage tracking και τη χρήση WiFi κατά τη διάρκεια της πτήσης
Αξιοποιώντας εξελιγμένες εφαρμογές η Lufthansa προσφέρει στο ταξιδιωτικό κοινό λύσεις και προτάσεις που διευκολύνουν και απλοποιούν τις διαδικασίες και κάνουν ακόμα πιο ευχάριστη την ταξιδιωτική εμπειρία. Έχει μάλιστα ξεκινήσει ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018 και αφορά τη διάθεση ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο εντός των αεροσκαφών μικρών και μεσαίων αποστάσεων. Η εν λόγω υπηρεσία ήδη παρέχεται σε περισσότερα από 100 αεροσκάφη διηπειρωτικών πτήσεων που έχουν εξοπλιστεί με ευρυζωνικό ασύρματο διαδίκτυο μέσω της πλατφόρμας Flynet. Με ένα παρόμοιο προϊόν θα εξοπλιστεί και ο στόλος των A319, A320 και A321. Έτσι οι επιβάτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη θα μπορούν να παραμένουν συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης. Η νέα υπηρεσία αναμένεται να εγκαινιαστεί φέτος τον Οκτώβριο.

Στις καινοτομίες της Lufthansa έρχεται να προστεθεί και το Baggage Tracking, μια πρωτοποριακή ψηφιακή υπηρεσία, η οποία μέσω της Lufthansa App και του mobile boarding pass δίνει στους επιβάτες τη δυνατότητα να παρακολουθούν κάθε στιγμή που βρίσκονται οι αποσκευές τους. Η συγκεκριμένη υπηρεσία αρχικά θα είναι διαθέσιμη στη Φρανκφούρτη, το Μόναχο, τη Στουτγάρδη, και το Μιλάνο, και στη συνέχεια σταδιακά θα προσφέρεται και σε άλλα αεροδρόμια. Στις εξαιρετικές περιπτώσεις που οι αποσκευές δεν έρχονται όλες με την ίδια πτήση, ο επιβάτης λαμβάνει μια ειδοποίηση και μπορεί γρήγορα και εύκολα να στείλει μια εντολή προώθησης, ώστε να τις παραλάβει αργότερα στο σπίτι ή στον τόπο διαμονής του.

Σε Λατινική Αμερική, Αφρική, Ασία και Ειρηνικό στρέφονται οι αεροπορικές
Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η αεροπορική διασύνδεση αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια και κατά συνέπεια η επιβατική κίνηση θα συνεχίσουν να καταγράφουν μεγαλύτερα νούμερα. Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε σημαντικές επενδύσεις σε νέα αεροσκάφη και ανθρώπινο δυναμικό από τις υπάρχουσες αεροπορικές εταιρείες, αλλά και νέους παίκτες να εισέρχονται στον κλάδο. «Εκτός από τις ώριμες αγορές όπως η Ευρώπη και η Β. Αμερική, που προσωπικά θεωρώ ότι έχουν ακόμα περιθώρια ανάπτυξης, αναμένουμε εντυπωσιακή αύξηση των μεγεθών του κλάδου και της διεθνούς ροής κίνησης από τις αναδυόμενες αγορές της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας και του Ειρηνικού» επισημαίνει ο κ. Τζεβελέκος.

Η αειφόρος ανάπτυξη θα παραμείνει στο επίκεντρο των ερευνών και θα συνεχιστεί η τάση προς μεγαλύτερα αεροσκάφη νέας γενιάς με προηγμένη τεχνολογία μείωσης κατανάλωσης καυσίμων και θορύβου. Τέλος, θα δούμε ακόμα μεγαλύτερη ψηφιοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους επιβάτες, ενώ νέες τάσεις θα επικρατήσουν και στα συστήματα κρατήσεων με πιο «προσωποποιημένες υπηρεσίες» που θα επιτρέπουν στον επιβάτη να προσαρμόζει το κόστος του ταξιδιού του ακριβώς στις ανάγκες τους.