Μ. Παγώνη: Θα μπει ηλικιακό όριο για το εμβόλιο της AstraZeneca- Προς το παρόν διαχειρίσιμη η κατάσταση στις ΜΕΘ

Μ. Παγώνη: Θα μπει ηλικιακό όριο για το εμβόλιο της AstraZeneca- Προς το παρόν διαχειρίσιμη η κατάσταση στις ΜΕΘ
Νοσηλεύτρια ετοιμάζει το εμβόλιο για την Ευσταθία Καμπισιούλη νοσηλεύτρια της ΜΕΘ που θα εμβολιαστεί πρώτη κατά του Covid-19 στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020. Σε πέντε νοσοκομεία ξεκινάει ο εμβολιασμός για τον ιό Sars Cov- 2. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Πάνω από το 90% των υγειονομικών έχει εμβολιαστεί στα νοσοκομεία της Αθήνας», δήλωσε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνας Παγώνη, για τις πληροφορίες που θέλουν τους υγειονομικούς να αποφεύγουν τον εμβολιασμό.

Καταγγέλλοντας όσα ακούγονται και προειδοποιώντας για «πόλεμο», η κ. Παγώνη τόνισε ότι από το σύνολο των περισσότερων από 97.000 υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία, έχουν εμβολιαστεί έως τις 15 Ιανουαρίου 75.000. «Από που προκύπτει ότι εμβολιάστηκε μόνο το 50% του προσωπικού», διερωτήθηκε σε έντονο ύφος η κ. Παγώνη, ενώ όπως είπε στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής τα ποσοστά εμβολιασμού είναι υψηλά όπως στον Ευαγγελισμό που φτάνει το 92% και το Σωτηρία 94%.

Θα μπει ηλικιακό όριο για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η Ελλάδα θα ακολουθήσει τις υπόλοιπες χώρες που έχουν «μπλοκάρει» το εμβόλιο της AstraZeneca για τους πολίτες άνω των 65 ετών.

Αυτό γνωστοποίησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη. Όπως είπε, στη χώρα μας θα μπει επίσης ηλικιακό όριο για το εμβόλιο της AstraZeneca, χωρίς, ωστόσο, να μιλήσει για συγκεκριμένη ηλικία στην οποία θα τεθεί το όριο.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνίας, η Σουηδίας, η Ιταλίας αποφάσισαν να μην χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca στους πολίτες άνω των 65 ετών, ενώ το Βέλγιο μείωσε και άλλο το ηλικιακό όριο θέτοντάς το στα 55 έτη.

Προς το παρόν διαχειρίσιμη η κατάσταση στις ΜΕΘ

Μιλώντας για την αύξηση των κρουσμάτων, επιβεβαίωσε ότι είναι δύσκολη η κατάσταση και επισήμανε ότι χρειάζεται ψυχραιμία αλλά και προσοχή. Όπως είπε, υπάρχει μια σταδιακή αύξηση στα κρούσματα αλλά και στις νοσηλείες. Εξήγησε παράλληλα, ότι στα νοσοκομεία της Αττικής οι ΜΕΘ είναι κατειλημμένες σε ποσοστό 67%, ενώ στο 56% είναι στην υπόλοιπη χώρα. «Προς το παρόν είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση», υπογράμμισε.

Όχι σε αυστηρό lockdown

«Όχι σε αυστηρότερο lockdown ο κόσμος δεν μπορεί», απάντησε η κ. Παγώνη λέγοντας ότι υπάρχει κόπωση ύστερα από έναν χρόνο. Κατά τη γνώμη της πρέπει να υπάρχει αυστηρότερος έλεγχος των μετακινήσεων, αποσυμφόρηση των ΜΜΜ και περισσότερα τεστ για τον έλεγχο της διασποράς και των ασυμπτωματικών. Παράλληλα, πρέπει αν γίνεται καλύτερη ιχνηλάτηση των επαφών.