Μ. Παϊδούση: «Στόχος μας να μεγαλώσει η σεζόν και να προστεθούν περισσότερες αεροπορικές-ακτοπλοϊκές συνδέσεις για τη Χίο»

Μ. Παϊδούση: «Στόχος μας να μεγαλώσει η σεζόν και να προστεθούν περισσότερες αεροπορικές-ακτοπλοϊκές συνδέσεις για τη Χίο»
Το άνοιγμα στις διεθνείς αγορές, οι Ελληνοαμερικάνοι ιδιοκτήτες, και το υπό κατασκευή αεροδρόμιο.

Γνωστή ως το νησί των Καπεταναίων, αλλά και της μαστίχας, η Χίος είναι ένας επίγειος Παράδεισος που τώρα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τουριστικά. Με περισσότερες από 90 παραλίες, από τις μαύρες βοτσαλωτές ακτές των Μαύρων Βόλιων μέχρι τις χρυσαφένιες αμμουδιές της Αγίας Δύναμης, το νησί προσφέρει επιλογές για κάθε γούστο, ενώ συνδυάζει δραστηριότητες σε θάλασσα και βουνό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου, το καλοκαίρι του 2024 σημειώθηκε αύξηση 35,88% στις αφίξεις επιβατών και 30,82% στις αφίξεις οχημάτων σε σύγκριση με το 2023, γεγονός που δείχνει ότι οι Έλληνες αναζητούν value for money προορισμούς στους οποίους θα αποφύγουν την πολυκοσμία και θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Επιπρόσθετα, η Χίος φημίζεται για την ιστορία της, καθώς επίσης και για την πλούσια γαστρονομική της κουλτούρα με τη μαστίχα, το μαστέλο, το ούζο, τον αριούσιο οίνο – ένα από τα αρχαιότερα κρασιά – και τα χερίσια ζυμαρικά να πρωτοστατούν.

Παράλληλα, οι τοπικοί φορείς συνεχίζουν να επενδύουν στο εγχώριο τουριστικό προϊόν, με έμφαση σε εναλλακτικές μορφές, όπως ο θρησκευτικός, ο γαστρονομικός και ο περιπατητικός τουρισμός, όπως επίσης και στη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών.

Οι Τούρκοι ψηφίζουν σταθερά Χίο

Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν σταθερά οι Τούρκοι, οι οποίοι επισκέπτονται το νησί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τη χρονιά που μας πέρασε οι αφίξεις από την Τουρκία μέσω της γραμμής Χίου-Τσεσμέ αυξήθηκαν κατά 23,52% για τους επιβάτες και 31,49% για τα οχήματα.

«Στόχος μας είναι να μεγαλώσει η σεζόν, η οποία ξεκινά τον Ιούνιο και ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο. Τις ημέρες του Πάσχα, η χώρα είχε 100% πληρότητα, ενώ περιοχές όπως το Βροντάδο και ο Κάλφας ήταν στο 80%. Βέβαια αρκετά ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει ακόμη, ενώ τα αεροπορικά – ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι ακριβά και σε πολλές περιπτώσεις οι ώρες δεν εξυπηρετούν» αναφέρει στο Fortune Greece η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου, Μίτση Παϊδούση – Αυγερινού.

Τονίζει πως έχουν ζητήσει από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και το αρμόδιο Υπουργείο να προστεθούν νέες γραμμές από τον Πειραιά, τον Βόλο και την Αλεξανδρούπολη προκειμένου να δοθούν κίνητρα σε μεγαλύτερο αριθμό τουριστών να επισκεφτεί το νησί.

Εκτός του πτητικού χάρτη των ξένων αεροπορικών

Σε επίπεδο αεροπορικών συνδέσεων, είναι περιορισμένες, με τους low cost αερομεταφορείς να έχουν την Χίο, το πέμπτο μεγαλύτερο σε μέγεθος ελληνικό νησί, εκτός του πτητικού τους χάρτη.

«Οι πτήσεις charter θα δώσουν μεγάλη ώθηση στο νησί. Αυτή τη στιγμή ακόμη και το αεροδρόμιό μας βρίσκεται υπό κατασκευή. Το τελευταίο διάστημα έχουμε αρχίσει να γινόμαστε περισσότερο εξωστρεφείς μέσα από τη συμμετοχή μας σε διεθνείς εκθέσεις. Πρόσφατα πήγαμε στο Μιλάνο και την Τσεχία και στα άμεσα σχέδιά μας είναι να κάνουμε άνοιγμα στην αγορά της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Ρουμανίας και της Κύπρου» επισημαίνει η κα Παϊδούση.

Σημειώνεται ότι η επένδυση για την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του αερολιμένα Χίου ανέρχεται σε 11,92 εκατ. ευρώ, ενώ η επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης έχει προϋπολογισμό 24,7 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την επέκταση και αναδιαρρύθμιση του τερματικού σταθμού, καθώς και τη βελτίωση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, η δεύτερη εργολαβία για την αναβάθμιση του πεδίου ελιγμών έχει λάβει παράταση έως το τέλος του 2026.

Στους παράγοντες που έχουν υποβοηθήσει την τουριστική ανάδειξη του νησιού συγκαταλέγονται το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού, αλλά και το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός Ελληνοαμερικάνων που ζουν μόνιμα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού έχει δικό του σπίτι και περνάει σχεδόν όλους τους καλοκαιρινούς μήνες στη Χίο.

«Η απάντηση στο ερώτημα του γιατί να επισκεφτεί κάποιος τη Χίο, είναι απλή. Διαθέτουμε πολλά όμορφα και διαφορετικά μεταξύ τους γραφικά χωριά, 96 παραλίες και φιλόξενο κόσμο. Είναι ένας τόπος για όλες τις εποχές του χρόνου και για όλες τις ηλικίες. Υπάρχουν σπήλαια, πολλές ιδιαίτερες μονές, όπως η Νέα Μονή, μονοπάτια για όσους αγαπούν την πεζοπορία, αρκετές οργανωμένες παραλίες που δεν χρεώνουν τις ξαπλώστρες, αλλά και ο Ανάβατος που θεωρείται ο ”Μυστράς του Αιγαίου”» επισημαίνει η κα Παϊδούση, προσθέτοντας πως για φέτος το καλοκαίρι η πληρότητα αγγίζει το 80%.

Εκτός από τους Τούρκους, οι οποίοι μένουν, κατά μέσο όρο στο νησί, 3-5 μέρες, καταγράφοντας ημερήσια κατά κεφαλήν δαπάνη κοντά στα 100 ευρώ, βάσει των προκρατήσεων, την Χίο επέλεξαν για τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές αρκετοί Άγγλοι, Ιταλοί, Γάλλοι, Γερμανοί, Ολλανδοί, Ελβετοί, Ισπανοί και Ισραηλινοί.

«Διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις για την τουριστική κίνηση με την πτώση του δολαρίου και της τουρκικής λίρας. Πιστεύω ότι θα δούμε τις επιπτώσεις στο σύνολο του ελληνικού τουριστικού προϊόντος» υπογραμμίζει.

Τέλος, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου σχολιάζει το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οποία έχει κάνει αισθητή την παρουσία της και στη Χίο. Αναγνωρίζει πως τα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και πως η επιβολή ελέγχων και αυστηρών φορολογικών μέτρων θα φέρουν διαφάνεια στην αγορά. «Στο νησί οι μόνιμοι κάτοικοι είναι κοντά στις 60.000. Αντίστοιχα ο αριθμός των κλινών σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα αγγίζει τις 5.000. Το θετικό είναι ότι γίνονται επενδύσεις στον κλάδο της ξενοδοχίας και σιγά σιγά αυξάνεται και ο αριθμός των 5αστερων ξενοδοχείων» καταλήγει η κα Παϊδούση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: