MAC 2019: Η ACS δεν σταματά να επενδύει στις νέες τεχνολογίες, με επίκεντρο τον πελάτη

Δείτε γιατί η ACS βρίσκεται στη δεύτερη φάση της φετινής λίστας Most Admired Companies του Fortune Greece.​

Η ραγδαία επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην ελληνική αγορά δημιούργησε για τις εταιρείες μεταφορών νέες σημαντικές προκλήσεις, και η ACS του Ομίλου Quest διατήρησε την καινοτόμα στρατηγική της, αναπτύσσοντας σύγχρονα εργαλεία για την εξυπηρέτηση των πελατών, επεκτείνοντας παράλληλα, με σημαντικές επενδύσεις το δίκτυο και τις υπηρεσίες της.

Πρωτοποριακές τεχνολογίες όπως η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και η αναγνώριση φωνής, είναι μόνο λίγες από τις παρεμβάσεις της ACS στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού των επικοινωνιακών της συστημάτων ο οποίος θα ολοκληρωθεί τη φετινή χρονιά. Παράλληλα, εξακολουθεί να σχεδιάζει την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των σημείων της και την εισαγωγή στην αγορά νέων καινοτόμων λύσεων και υπηρεσιών σχεδιασμένων με γνώμονα κυρίως την αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου. Παράδειγμα τέτοιων υπηρεσιών είναι το νέο εναλλακτικό δίκτυο σημείων παράδοσης και παραλαβής αποστολών ACS Smart Point. Στα σημεία αυτά ο πελάτης μπορεί να εξυπηρετηθεί εύκολα και γρήγορα σε ένα διευρυμένο ωράριο εξυπηρέτησης, αναλόγως του σημείου ακόμα και σε αργίες, Σαββατοκύριακα, 24 ώρες, 7 ημέρες. Τα ACS Smart Points ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 1ο τρίμηνο του 2016, σε επιλεγμένα πρατήρια Shell Αττικής, ενώ το 3ο τρίμηνο το δίκτυο επεκτάθηκε τόσο στην Αττική, όσο και στη Θεσσαλονίκη. Εντός του 2018 το δίκτυο των ACS Smart Points επεκτάθηκε σε όλα σχεδόν τα ιδιολειτουργούμενα πρατήρια Shell της χώρας, έτσι ώστε τα ενεργά σημεία εξυπηρέτησης των πελατών να αριθμούν πλέον τα 290, ενώ ξεκίνησε και η επέκταση του δικτύου στα νησιά του Αιγαίου, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2019, προκειμένου να επιτευχθεί Πανελλαδική κάλυψη.

Στο επίκεντρο ο επιχειρηματίας και ο πελάτης

Με δεδομένη τη δυναμική ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, η ACS έχει προχωρήσει σε ενέργειες που αφορούν στην παροχή στοχευμένων υπηρεσιών για το e-commerce. Εκτός από την υπηρεσία ACS Smart Point, ενέταξε από το 2016 στο portfolio της, τις πρωτοποριακές για την Ελλάδα υπηρεσίες ACS ReDirect (δυνατότητα ανακατεύθυνσης αποστολών από το κινητό του πελάτη-παραλήπτη), και ACS Card On Delivery (δυνατότητα πληρωμής της αξίας της αντικαταβολής με κάρτες πληρωμών). Επίσης το 2017 ξεκίνησε την επέκταση της υπηρεσίας ACS Card On Delivery και στις παραδόσεις στον χώρο του πελάτη (μέσω συσκευών Mobile POS), ενώ λάνσαρε και τις οικονομικές υπηρεσίες εξωτερικού ACS EU & Cyprus Economy. Τέλος, το 2018, η εταιρεία υλοποίησε τη νέα πρωτοποριακή για τα Ελληνικά δεδομένα mobile εφαρμογή ACS Mobile App, για κινητές συσκευές Android και Apple.

Επίσης, η ACS έχει αναπτύξει καινοτόμες λύσεις με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες των business και retail πελατών της, αξιοποιώντας πλήρως το συγκριτικό της πλεονέκτημα σε τεχνολογίες αιχμής:

– on-line δωρεάν μηχανογραφικές λύσεις προετοιμασίας, ελέγχου, διαχείρισης αλλά και παρακολούθησης των καθημερινών αποστολών για εταιρικούς πελάτες (ACS Connect – ACS Web Business Tools),
– Κάρτα εκπτώσεων για Επαγγελματίες και Ιδιώτες (ACS Member),
– On-line λύσεις για Ιδιώτες με web και mobile εφαρμογές (αναζήτηση αποστολής, αναζήτηση καταστήματος εξυπηρέτησης, υπολογισμός κόστους, e-shipping / κλήση διανομέα μέσω του ACS site).

Διαρκής ανάπτυξη με έντονη επενδυτική δραστηριότητα

Η διατήρηση της κερδοφορίας της ACS, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη για μια σειρά πολύ σημαντικών επενδύσεων σε όλο των φάσμα των υπηρεσιών της. Διατηρώντας μηδενικό δανεισμό και θετικές ταμειακές ροές, η εταιρεία υλοποιεί από τα μέσα του 2017 τη δεύτερη φάση της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων διαλογής στην Αττική, με τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου κέντρου διαλογής με επιφάνεια 30.000 τ.μ. και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που επιτρέπει την εκτέλεση 20.000 αποστολών την ώρα. Μια επένδυση που προβλέπεται να ξεπεράσει συνολικά τα 40 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η ACS επένδυσε περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία για να υποστηρίξει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της, σε τομείς όπως οι υποδομές και τα συστήματα, ο σύγχρονος εξοπλισμός και η βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών.

Ξεπερνώντας τα 100 εκατ. ευρώ εσόδων το 2018, η ACS διατήρησε το momentum της, βελτιώνοντας το μερίδιο αγοράς στον κλάδο των ταχυμεταφορών περίπου στο 24%, ενώ η είσοδός της μετά το 2013 στις υπηρεσίες ταχυδρομείου εξασφάλισαν μερίδιο της τάξης του 6-7% – από μηδενική παρουσία προηγουμένως. Παρότι οι νέοι πάροχοι ταχυδρομείου είναι υπόχρεοι της χρέωσης ΦΠΑ (24%) σε αντίθεση με τα ΕΛΤΑ που διατήρησαν το δικαίωμα τιμολόγησης χωρίς ΦΠΑ, η ACS επένδυσε συνολικά 5 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των νέων πρωτοπόρων υπηρεσιών ACS Advanced Business Post (με online καταγραφή μέρας και ώρας εναπόθεσης), απευθυνόμενη κυρίως σε εταιρικούς πελάτες με μεγάλο όγκο αποστολών για την διανομή των λογαριασμών τους.  Στο 2018 η εταιρεία έφτασε να διανέμει πανελλαδικά περισσότερες από 30 εκατομμύρια αποστολές post με τα έσοδά της να ανέρχονται σε περίπου 14 εκατ. ευρώ.

Στόχος της ACS είναι να ξεπεράσει εντός της επόμενης πενταετίας τα 130 εκατ. ευρώ σε έσοδα, με το συνολικό της επενδυτικό πλάνο για την ίδια χρονική περίοδο να αναμένεται να ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, βαρύτητα δίνεται και στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των 3.000 εργαζομένων, συνεργατών και στελεχών της που αποτελούν και την κινητήριο δύναμή της. Τέλος, επενδύει συνεχώς και στην εξυπηρέτηση του πελάτη  – κυρίως του πελάτη παραλήπτη του ηλεκτρονικού εμπορίου – προσπαθώντας συνεχώς να βελτιώσει την εμπειρία και την εξυπηρέτησή του.

Το αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας βελτίωσης σε όλους τους τομείς και όλων των ανωτέρω είναι η επίτευξη μιας επαρκούς κερδοφορίας αρκετά υψηλότερη του ανταγωνισμού, γεγονός που καθιστά την ACS ως τον πλέον αξιόπιστο συνεργάτη και στο θέμα της άμεσης και εγγυημένης απόδοσης των αντικαταβολών (ύψους €600.000.000 ετησίως).

Το κοινωνικό πρόσωπο της ACS

Αξιοποιώντας τα μοναδικά της πλεονεκτήματα, όπως το εκτεταμένο πανελλαδικό δίκτυο καταστημάτων, την ταχύτητα, την οργάνωση και την αξιοπιστία της, η ACS υλοποιεί δράσεις μεγάλης εμβέλειας, είτε με δωρεάν παροχή υπηρεσιών είτε σε συμβολική τιμή, διευκολύνοντας το έργο πολιτών, φορέων και ΜΚΟ για κοινωφελείς σκοπούς.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω δράσεις:

 • Δωρεάν συγκέντρωση και μεταφορά πάνω από 43 τόνων δεμάτων απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας για τους πρόσφυγες στα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Κω και της Σάμου, σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού και τους τοπικούς φορείς των νησιών το 2015.
 • Συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης το 2018 με στόχο τη μεταφορά διασωστικού εξοπλισμού και ειδών πρώτης ανάγκης στα λιμεναρχεία Πάτμου και Σάμου για την υποστήριξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης προσφύγων.
 • Αξιοποίηση του πανελλαδικού δικτύου καταστημάτων της για τη συγκέντρωση και αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στους πλημμυροπαθείς της δυτικής Αττικής το 2017.
 • Συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στα καταστήματά της πανελλαδικά με στόχο την αποστολή τους στο Κέντρο Διαχείρισης της Περιφέρειας Αττικής για τους πυρόπληκτους της ανατολικής Αττικής το 2018.

Παράλληλα, η ACS βρίσκεται σταθερά στο πλευρό μη κυβερνητικών οργανώσεων, παρέχοντας υπηρεσίες σε τιμές κόστους ή χορηγώντας πολλές από τις δράσεις τους. Το Χαμόγελο του Παιδιού, το ίδρυμα «Κάνε μια ευχή», με το οποίο συνεργάζεται εδώ και χρόνια, η πολιτιστική αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ΠΥΡΝΑ που δημιούργησε το πρόγραμμα «Βιβλία σε ρόδες» με στόχο την ενθάρρυνση του εξωσχολικού διαβάσματος, τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την πρόληψη και μείωση τροχαίων ατυχημάτων «Πάνος Μυλωνάς» είναι κάποιες από τις σταθερές συνεργασίες προσφοράς της ACS.

H υπεύθυνη στάση της εταιρείας της χάρισε τη διάκριση του Χρυσού Βραβείου στην κατηγορία «Συνεργασία επιχείρησης με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις» στη διοργάνωση Hellenic Responsible Business Awards 2018, αλλά και τρεις σημαντικές διακρίσεις στα Hellenic Responsible Business Awards 2016 και στα Bravo Sustainability Awards 2017 και 2018, τόσο για τη συμβολή της στη στήριξη των προσφύγων όσο και για τη συνεργασία της με ΜΚΟ για τη βοήθεια των πλημμυροπαθών της δυτικής Αττικής.

Η αναγνώριση του έργου της ACS

Για τις καινοτόμες υπηρεσίες της, την αποτελεσματική λειτουργία της, αλλά και τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα, η ACS το 2018 έλαβε τις ακόλουθες διακρίσεις:

 • Boussias Communications και έκδοση Marketing Week, Responsible Business Awards – Gold Βραβείο στην κατηγορία «Συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην Ελλάδα» για την υποστήριξη και ανακούφιση ευπαθών ομάδων.
 • New Time Publishing, υπό την αιγίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του ΕΟΤ – Diamonds of the Greek Economy – Βραβείο “«Diamond of the Greek Economy 2018» για την ACS ως η οικονομικά υγιέστερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά ταχυμεταφορών και απλού ταχυδρομείου.
 • Direction Business Network, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης και του ΣΕΒ – Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας, «Οι Πρωταγωνιστές των Κλάδων», κλάδος «Υπηρεσίες Ταχυμεταφοράς» – Διάκριση για την ηγετική θέση της ACS στην αγορά, βάσει αντικειμενικών οικονομικών δεικτών και κριτηρίων.
 • Supply Chain Institute και Boussias Communications, Transport & Logistics Awards 2017 – Supply Chain Awards – Gold Βραβείο στην κατηγορία Ταχυμεταφορές για την υπηρεσία “ACS Card on delivery” που παρέχεται στους τελικούς παραλήπτες αποστολών e-Commerce, έτσι ώστε να μπορούν να πληρώνουν την ηλεκτρονική τους παραγγελία με τραπεζική κάρτα τη στιγμή που την παραλαμβάνουν.
 • Smartpress, e-BΙΖΖ Awards 2018- «Logistic Solution of the Year» για την υπηρεσία “ACS Card on delivery”.
 • Boussias Communications και Εργαστήριο “ELTRUN” του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Mobile Excellence Awards – Silver Βραβείο της κατηγορίας «GPS-Enabled (Location-based) Mobile Applications for Transport / Navigation» για την καινοτομική εφαρμογή “ACS Mobile App” (για κινητές συσκευές Android και Apple).
 • Boussias Communications και Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την Αιγίδα του GR.E.CA. – e-volution Awards – Bronze Βραβείο για την καινοτομική εφαρμογή “ACS Mobile App” (για κινητές συσκευές Android και Apple).
 • ICAP Group, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) – True Leaders of the Greek Economy – Διάκριση «True Leader 2017» της Ελληνικής Οικονομίας για την ACS, ως η κορυφαία εταιρεία του κλάδου της, με βάση την ανάπτυξη των βασικών οικονομικών της μεγεθών.