ΜACGR 2021: Η λίστα με τις Πιο Αξιοθαύµαστες Επιχειρήσεις στο νέο τεύχος του Fortune

ΜACGR 2021: Η λίστα με τις Πιο Αξιοθαύµαστες Επιχειρήσεις στο νέο τεύχος του Fortune
Το νέο τεύχος του Fortune κυκλοφορεί αυτή την Παρασκευή 23/07 σε ψηφιακή και έντυπη έκδοση στα περίπτερα και περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη έρευνα για την εταιρική φήμη «Μost Admired Companies in Greece».

Η πανδημία αποκάλυψε τον τρόπο διασύνδεσης των κινδύνων και, κυρίως, τον καθοριστικό ρόλο των επιχειρήσεων και των συνεργασιών για την αντιµετώπισή τους, την ασφάλεια όλων και την κοινωνική συνοχή. Η ευαισθησία, η αλληλεγγύη και η κοινωνική ενσυναίσθηση που επέδειξε η επιχειρηµατική κοινότητα αποτυπώθηκαν και το 2020 και το 2021 µε τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στη λίστα.

Φέτος, περισσότερα από 1.700 στελέχη της αγοράς από 387 επιχειρήσεις, µε κύκλο εργασιών µεγαλύτερο των 50 εκατ. ευρώ, συµµετείχαν στην έρευνα, ψήφισαν και ανέδειξαν τις Πιο Αξιοθαύµαστες Επιχειρήσεις για το 2021.

Τα κριτήρια αξιολόγησης συνδέονται µε την Καινοτοµία, τη Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναµικού, τη Διαχείριση Εταιρικών Πόρων, την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, την Οικονοµική Ευρωστία, την Εξωστρέφεια, την Ανταγωνιστικότητα, την Μακροπρόθεσµη επενδυτική Αξία και την Ποιότητα Προσφερόµενων Προϊόντων και Υπηρεσιών.

Κάποιες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις

Στα επτά χρόνια που υλοποιείται η έρευνα στην Ελλάδα, στην τελική λίστα µε τις 20 Πιο Αξιοθαύµαστες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα εκπροσωπούνται όλοι οι κλάδοι της αγοράς, πλην του κλάδου των χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων που είναι on and off. Φέτος, η Eurobank κάνει τη διαφορά και αναδεικνύεται στο top 20, ενώ για έβδοµη συνεχή χρονιά οι περισσότερες εταιρείες της τελικής 20άδας προέρχονται από τον κλάδο «Τρόφιµα & Ποτά» (24%).

 

Πηγή: ΚPMG
Πηγή: ΚPMG

Στην πρώτη πεντάδα κάθε χρονιάς το «Λιανικό Εµπόριο» αναδεικνύεται ως ο κλάδος µε τις περισσότερες εταιρείες, ενώ δεν έχουν εκπροσωπηθεί στο top 5 έως σήµερα εταιρείες από τους κλάδους «Χρηµατοπιστωτικά Ιδρύµατα» και «Εµπόριο».

Πηγή: ΚPMG
Πηγή: ΚPMG
Πηγή: ΚPMG
Πηγή: ΚPMG

Από το 2015, και για δύο συνεχόµενες χρονιές (2018 και 2019) η πρώτη εταιρεία προερχόταν από τον κλάδο των υπηρεσιών (Αegean Airlines), ενώ όλες τις άλλες χρονιές από τους κλάδους «Φαρµακευτικός» (2015, Νovartis Hellas), «Βιοµηχανία» (η Παπαστράτος το 2016, 2020, 2021) και «Λιανικό εµπόριο» (2017, Σκλαβενίτης).

Οκτώ εταιρείες εµφανίζονται σταθερά κάθε χρονιά στη λίστα των MAC, προερχόµενες από τους κλάδους: Τρόφιµα και ποτά (Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Coca-Cola Τρία Έψιλον), Βιοµηχανία (Καρέλια Καπνοβιοµηχανία, Παπαστράτος, Τιτάν), Λιανικό εµπόριο (AB Βασιλόπουλος), Υπηρεσίες (Αegean Airlines) και Τεχνολογία / Τηλεπικοινωνίες (OTE Όµιλος Εταιρειών). Έχει ενδιαφέρον να σηµειωθεί ότι φέτος, σε αντίθεση µε όλες τις άλλες χρονιές, δεν είχαµε ισοψηφίες. Ο σηµαντικός αριθµός ψήφων -και, άρα, η µεγάλη συµµετοχή των στελεχών στην ψηφοφορία- εκτιµάται ότι οφείλεται στην εδραίωση του θεσµού στην αγορά. Επιπρόσθετα, σύµφωνα µε την KPMG, «η αλλαγή εργασιακών “συνηθειών” µέσα στην πανδηµία και η ενίσχυση του ψηφιακού τρόπου εργασίας και επικοινωνίας έκαναν ακόµα πιο άµεση και “οικεία” τη συµµετοχή κάθε στελέχους στην ψηφιακή έρευνα. Μάλιστα, η τάση αυτή παρατηρήθηκε έντονα όλο το προηγούµενο διάστηµα του lockdown, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συµµετοχές εργαζοµένων σε έρευνες ήταν αισθητά υψηλότερες προηγούµενων ετών».

Κριτήρια αξιολόγησης 

Μελετώντας τις ψήφους που δόθηκαν σε καθένα από τα κριτήρια για το 2021, αυτό της «Ποιότητας των Προσφερόµενων Προϊόντων» έχει λάβει τις περισσότερες ψήφους. Ακολουθούν τα κριτήρια «Καινοτοµία» και «Οικονοµική Επίδοση», ενώ το 2020 τα δύο υψηλότερα σε βαθµολογία κριτήρια ήταν η «Καινοτοµία» και η «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη».

Ένα είναι βέβαιο: Οι επιχειρήσεις βρίσκονται στην πρώτη γραµµή και στο επίκεντρο των αλλαγών που συντελούνται βρίσκεται ο «συµπεριληπτικός καπιταλισµός». Η ηγεσία επαναπροσδιορίζεται, η προσωπικότητα και οι διαχειριστικές ικανότητες των στελεχών επηρεάζουν το µέλλον όχι µόνο της εταιρείας τους, αλλά και όλων των εµπλεκοµένων −εργαζοµένων, πελατών, προµηθευτών, συνεργατών, κοινωνίας−, και η ευθύνη των είκοσι Πιο Αξιοθαύµαστων Επιχειρήσεων προβάλλει ως καθοριστική, καθώς οι εταιρείες αυτές ηγούνται του µέλλοντός µας.

Δείτε τις εταιρείες που διακρίθηκαν στην έρευνα για το 2021 στο νέο τεύχος του Fortune, που κυκλοφορεί αυτή την Παρασκευή 23/07 στα περίπτερα.