«Μαχαίρι» 47,5% στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου

«Μαχαίρι» 47,5% στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου

Θρίλερ δυο ημερών και μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που κατέληξαν σε τελική συμφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυπριακού υπουργείου Οικονομικών, Κεντρικής Τράπεζας και τρόικας για το ύψος του «κουρέματος» των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, ήταν μαραθώνιες.

Τελικά η απόφαση είναι για haircut 47,5% και μετά την οριστικοποίηση του η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης, στο οποίο βρίσκεται από τον Μάρτιο, με ισχυρά κεφάλαια (core tier 1) 12,4%.

Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν χθες το πρωί με μία σύντομη διακοπή το μεσημέρι με στόχο να υπάρξει η απαραίτητη διαβούλευση μεταξύ των πιστωτών. Οι θέσεις των δύο πλευρών αρχικά ήταν αντίθετες, καθώς η κυβέρνηση της Κύπρου επιδίωκε κούρεμα κοντά στο 40%, κάτι που θα διαμόρφωνε τον κεφαλαιακό πήχη (core tier 1) της τράπεζας στο 9,1%, ποσοστό που δεν ικανοποιούσε τους πιστωτές.

Διαβάστε: ΤτΕ: Μείωση δανείων και καταθέσεων τον Ιούνιο

Με βάση το διάταγμα για εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου έχει ήδη μετατραπεί το 37,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές.

Με τη σημερινή συμφωνία θα μετατραπεί σε κεφάλαιο άλλο 10% των καταθέσεων. Ποσοστό 5% θα μετατραπεί σε μετοχές και 5% σε μετατρέψιμα χρεόγραφα (co-cos), που θα μετατρέπονται σε μετοχές μόνο όταν ο κεφαλαιακός πήχης υποχωρήσει κάτω από τα απαραίτητα επίπεδα.

“Δεν έχει ολοκληρωθεί η οριστική συμφωνία για το ύψος του κουρέματος στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου”, ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι εκκρεμούν ακόμη τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω μελέτης, ενώ το τελικό ποσοστό του κουρέματος  κυμαίνεται από το 45 έως το 47,5%.

Πηγή: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ