«Μάχη χαρακωμάτων» για το online στοίχημα

«Μάχη χαρακωμάτων» για το online στοίχημα

Ο ΟΠΑΠ, οι ανταγωνιστές, ο νέος νόμος του υπουργείου Οικονομικών και ο ρόλος της Κομισιόν. 

Της Άννας Σακελλαρίου

«Μάχη χαρακωμάτων» …με άγνωστο αποτέλεσμα, είναι σε εξέλιξη μεταξύ του ΟΠΑΠ και των 24 προσωρινά αδειοδοτημένων στο online (stoiximan, Playbet, bet365,sportingbet, betshop.etc) για το ποιος τελικά δικαιούται να παίζει στοίχημα στο ίντερνετ. Ο ΟΠΑΠ, από την πλευρά του, πιέζει για την ψήφιση ενός νόμου που θα του αποδίδει και νομικά το δικαίωμα που έχει από τη σύμβασή του 2000 για στοίχημα στο Ιντερνετ, κλείνοντας την αντίστοιχη δραστηριότητα στις 24 προσωρινά αδειοδοτημένες εταιρείες.

Εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που ξεκινάει τον Ιούνιο, και αποτελεί μια τεράστια πίτα για τις εταιρείες του Στοιχήματος, η μάχη των δύο πλευρών γίνεται…πιο σκληρή από ποτέ. Από τη μια οι 24 εταιρείες επιδιώκουν να συνεχίσουν να υπάρχουν-εξασφαλίζοντας τζίρους εκατομμυρίων, είτε επεκτείνοντας έμμεσα τη μεταβατική περίοδο, είτε πιέζοντας προς την απελευθέρωση του online στοιχήματος. Από την άλλη, για τη νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ το ξεκίνημα των νέων παιχνιδιών του, όπως του «Ξυστό» από την 1η Μαΐου, του online στοιχήματος από τον Ιούνιο και των VLT’s στο τελευταίο τρίμηνο είναι το κύριο έργο της.

Ωστόσο, αν και στην τηλεδιάσκεψη των προηγούμενων ημερών η διοίκηση του ΟΠΑΠ δήλωσε ότι στοχεύει να έχει online στοίχημα τον Ιούνιο και να προλάβει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, από τις υπόλοιπες απαντήσεις του Τσέχου Προέδρου της εταιρείας φάνηκε πως ούτε ο ίδιος είναι σίγουρος. Και η αβεβαιότητά του, έγκειται στο ότι οι προϋποθέσεις για να πετύχει το στόχο του δεν εξαρτώνται από τη διοίκηση του ΟΠΑΠ αλλά από την Κομισιόν.

Διαβάστε: Με την GTECH στο διαδικτυακό στοίχημα ο ΟΠΑΠ

Γκρίζο νομικό καθεστώς
Για να μπορέσει να ξεκινήσει ο ΟΠΑΠ το στοίχημα στο ίντερνετ θα πρέπει να προηγηθεί ο Κανονισμός του Παιχνιδιού από την Επιτροπή Παιγνίων, και προηγουμένως να ψηφιστεί από τη Βουλή σχετικός νόμος. Κι αυτό γιατί, αν και ο ΟΠΑΠ διαθέτει από το 2000 σύμβαση για να παίζει όλα τα παιχνίδια που απέκτησε « με κάθε πρόσφορο μέσο», ο νόμος για τα τυχερά παιχνίδια 4002/2011 προβλέπει απελευθέρωση της online αγοράς, ενώ ακολούθως δόθηκαν 24 προσωρινές άδειες κατά τη μεταβατική περίοδο , μέχρι να δοθούν άδειες μέσω διαγωνισμού.

Το γκρίζο αυτό νομικό περιβάλλον γύρω από το στοίχημα στο ίντερνετ και η σημαντική αγορά δισεκατομμυρίων που αφορά, είχαν σαν αποτέλεσμα σειρά καταγγελιών που βρίσκονται εδώ και μήνες στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν μιλώντας για έμμεση κρατική ενίσχυση στην περίπτωση που βρεθεί ο ΟΠΑΠ με στοίχημα online. Σύμφωνα με τις καταγγελίες ο ΟΠΑΠ δε διαθέτει δικαίωμα στο online στοίχημα, δεν έχει πληρώσει ποτέ γι’ αυτό και πρόκειται να το αποκτήσει με το νέο νόμο τον οποίο και θεωρούν έμμεση κρατική ενίσχυση.

Από την αρχή του χρόνου το υπουργείο Οικονομικών «πιέζεται» τόσο από την πλευρά ΟΠΑΠ για το πέρασμα του νόμου στη Βουλή, ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση των νέων παιχνιδιών του, όσο και από τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων από τις 24 προσωρινά αδειοδοτημένες εταιρείες, που προειδοποιούν ότι η αντίδραση της Κομισιόν θα οδηγήσει σε πρόστιμο για έμμεση Κρατική Ενίσχυση.

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες μέρες αναμένεται το υπουργείο Οικονομικών να στείλει επιστολή στην Κομισιόν εξηγώντας τους λόγους γιατί δεν αποτελεί κρατική ενίσχυση ο νόμος που ετοιμάζει για τα online παιχνίδια, ευελπιστώντας ότι θα λάβει πράσινο φως από την Κομισιόν ώστε να προχωρήσει στην ψήφιση του νόμου μετά το Πάσχα και ακολούθως στην έκδοση των Κανονισμών των παιχνιδιών και στο ξεκίνημα του στοιχήματος του ΟΠΑΠ από τον Ιούνιο. Ταυτόχρονα, ο ίδιος νόμος θα τερματίζει τη μεταβατική περίοδο για τους προσωρινά αδειοδοτημένους που θα πρέπει να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους στο στοίχημα στο Ιντερνετ.

ΟΠΑΠ: Καθαρά κέρδη 141,1 εκατ. ευρώ

Το μπαλάκι στην Κομισιόν
Τι θα γίνει όμως αν η Κομισιόν δεν δώσει το πράσινο φως; Τότε το υπουργείο θα πρέπει να ακολουθήσει την τυπική διαδικασία γνωστοποίησης νομοθεσίας για εξαίρεση από Κρατική Ενίσχυση που διαρκεί ένα χρόνο, ή να «ρισκάρει» την ψήφιση του νόμου χωρίς την έγκριση της Κομισιόν με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να δεχτεί πρόστιμο αρκετών εκατομμυρίων για Κρατική Ενίσχυση.

Σημειώνεται ότι το Σύμφωνο Πώλησης του ΟΠΑΠ στην Emma Delta προβλέπει ότι στην περίπτωση που θεωρηθεί κρατική ενίσχυση η δραστηριότητα του ΟΠΑΠ στο online και επιβληθεί πρόστιμο, το πρόστιμο θα επιβαρύνει αποκλειστικά το Δημόσιο και όχι την εταιρεία. Σε περίπτωση λοιπόν που το Δημόσιο δεν θελήσει να ρισκάρει ένα πρόστιμο και δεν προχωρήσει στην ψήφιση του νόμου, είναι άγνωστο πώς θα καταφέρει ο ΟΠΑΠ να παίξει στοίχημα στο ίντερνετ και ποιά θα είναι η αντίδρασή του.

Online: Οι ανταγωνιστές του ΟΠΑΠ
Σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, πραγματοποιείται ένας τζίρος στο νόμιμο online στοίχημα της τάξης των 15 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες εταιρείες του προσωρινά αδειοδοτημένου online είναι η αγγλική bet365 η αγγλική sportingbet ( μέσω της ελληνικής Centric) ), η stoiximan και η Playbet (Newsphone).