Μάχη μέχρις εσχάτων προβλέπεται στις σημερινές εκλογές στη Βραζιλία

Μάχη μέχρις εσχάτων προβλέπεται στις σημερινές εκλογές στη Βραζιλία

Μικρό προβάδισμα της προέδου Ρουσέφ έναντι του αντιπάλου της Νέβες δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

 

Ανοίγουν οι κάλπες σήμερα στη Βραζιλία για τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, όπου θα αναμετρηθούν η πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ και ο αντίπαλός της υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Αέσιο Νέβες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν προτού οι περίπου 143 εκατ. Βραζιλιάνοι προσέλθουν στις κάλπες, η Ρουσέφ φαίνεται να διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι του αντιπάλου της.

Σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε το Σάββατο η εταιρεία Ibope, η Ρουσέφ προηγείται με 6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Νέβες, ενώ η δημοσκόπηση της Datafolha -την ίδια ημέρα- δείχνει ότι η απόσταση μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι ακόμα μικρότερη, στις 4 ποσοστιαίες μονάδες. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, η εταιρεία MDΑ -μικρότερη σε σχέση με τις δύο προαναφερθείσες- δημοσίευσε τη δική της δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία ο Νέβες προηγείται της Ρούσεφ με λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα.

Σύμφωνα με την Datafolha, η Ρουσέφ συγκεντρώνει το 52% έναντι του 48% του Νέβες, σε σχέση με τη δημοσκόπηση που είχε δημοσιεύσει την Πέμπτη η ίδια εταιρεία που έδειχνε τα ποσοστά αυτά να είναι 53% και 47% αντίστοιχα.

Οι δημοσκοπήσεις αυτές διενεργήθηκαν εν μέρει μετά τη τελική τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ των δύο υποψηφίων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στην οποία ο Νέβες κατηγόρησε την νυν πρόεδρο της Βραζιλίας για πολιτική διαφθορά. Ρουσέφ και Νέβες ήρθαν σε αντιπαράθεση σχετικά με το ποιος υποψήφιος είναι καταλληλότερος για την αποκατάσταση των συνθηκών στις προοπτικές της οικονομίας που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη, τη μείωση των ενοικίων και την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η Ρούσεφ κέρδισε στον πρώτο γύρο των εκλογών που διεξήχθη στις 5 Οκτωβρίου συγκεντρώνοντας το 41,6% των ψήφων, ενώ ο Νέβες συγκέντρωσε το 33,5%. Τρίτη ήρθε η υποψήφια Μαρίνα Σίλβα με 21,3%, η οποία για τον δεύτερο γύρο στήριξε δημόσια τον Νέβες.

Περισσότεροι από 400.000 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν επιστρατευθεί σήμερα για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και από αυτούς οι 35.000 έχουν αναπτυχθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20:00 και τα αποτελέσματα των εκλογών θα γίνουν γνωστά μετά τα μεσάνυχτα.

Ο νέος πρόεδρος θα ορκιστεί την 1η Ιανουαρίου 2015 για μία τετραετή θητεία.