Μάχη μεριδίων σε μια e-Black Friday μακράς διάρκειας

Μάχη μεριδίων σε μια e-Black Friday μακράς διάρκειας
Illustration for Black Friday, various purchases on internet via amazon with the computer. Montpellier, 20 November 2020. Illustration pour le Black Friday, achats divers par internet via amazon sur ordinateur. Montpellier, 20 Novembre 2020. Photo: AFP
Όλοι οι παίκτες παίρνουν θέση- Ο ανταγωνισμός, τα marketplaces και το ντεμπούτο του eMarket Σκλαβεντίτης.

Με την ενεργοποίηση του νέου e-shop της Σκλαβενίτης, του κορυφαίου παίκτη της αγοράς του οργανωμένου λιανεμπορίου, εγκαινιάζεται η εβδομάδα της Black Friday, η οποία από εμπορικό event μιας ημέρας, λόγω και των περιορισμών που επιβάλλει το lockdown, αναμένεται να έχει μακρά διάρκεια.

Στη μάχη του τζίρου αυτών των ημερών έχουν ριχτεί όλες οι εταιρείες του λιανεμπορίου, από μεγάλες αλυσίδες, μέχρι μικρά καταστήματα, πολλά από τα οποία έχουν αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρουν τα marketplaces.

Εξάλλου, πέρα από την Amazon και την e-bay, οι καταναλωτές έχουν πλέον στη διάθεσή τους και ελληνικά marketplaces, όπως αυτά της Public και του Skroutz. Όλες αυτές οι πλατφόρμες έχουν επιδοθεί σε μπαράζ προωθητικών ενεργειών τις τελευταίες ημέρες ενόψει της Black Friaday, που βάζει «φωτιά» στον ανταγωνισμό σε μια περίοδο που η ζήτηση έχει υποχωρήσει και οι επιχειρήσεις αγωνιούν υπό το βάρος των συσσωρευμένων υποχρεώσεων μετά από σχεδόν εννέα μήνες αβεβαιότητας, από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος Covid-19 στην Ελλάδα.

Το Public, ο κορυφαίος e-retailer στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα δίκτυο με πάνω από 2.000 συνεργαζόμενα καταστήματα και ενόψει Black Friday προσφέρει 2.500.000 προϊόντα. Είναι η 5η συνεχόμενη χρονιά διοργάνωσης του συγκεκριμένου εμπορικού γεγονότος, με την εταιρεία να έχει προαναγγείλει προσφορές που θα κορυφώνονται μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου.

Amazon και e-bay, με μερίδια που ξεπερνούν το 40% η καθεμία έχουν πλέον ισχυρό ανταγωνισμό καθώς το μερίδιο της Public, που κατά τις εκτιμήσεις κυμαίνεται στο 5% τείνει αυξανόμενο ενώ το ίδιο ισχύει για το Skroutz Marketplace, όπου έχουν ήδη εγγραφεί 2.500 καταστήματα από 52 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας. Η εταιρεία απευθύνεται σε κάθε επιχείρηση λιανικής που δεν διαθέτει τεχνική υποδομή για ηλεκτρονική διάθεση των προϊόντων της και μέσω του Skroutz μπορεί να αποκτήσει ψηφιακή βιτρίνα και να κάνει πωλήσεις σε μια κρίσιμη περίοδο για την αγορά. Στo Skroutz, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της εταιρείας, προβάλλονται περισσότερα από 10 εκατ. προϊόντα σε πάνω από 6.000 ηλεκτρονικά καταστήματα, ενώ σε μηνιαία βάση υποδέχεται 8,5 εκατ. μοναδικές επισκέψεις.

Στοιχεία του GRECA αναφέρουν ότι καταγράφηκε στροφή των καταναλωτών σε εγχώρια ηλεκτρονικά καταστήματα ήδη προ πανδημίας. Εν μέσω πανδημίας ωστόσο η ζήτηση εκτοξεύτηκε και έως την 18η εβδομάδα του 2020 αυξήθηκε κατά 171%. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ενώ το 2015 μόλις το 50% των χρηστών επέλεγε ελληνικά e-shops το 2020 το 90% των χρηστών αναφέρει ότι πραγματοποιεί αγορές και από ελληνικές ηλεκτρονικές επιχειρήσεις. Όσο για τον τζίρο των εγχώριων e-shops για αγορές αγαθών, εξαιρουμένων των υπηρεσιών ή των εισιτηρίων, το 2019 άγγιξε τα 7,5 δις. ευρώ ενώ οι εκτιμήσεις για το 2020, πριν ξεσπάσει η πανδημία, ανέφεραν 11-12 δις. ευρώ.

Το e-supermarket

Μεγάλη δυναμική εμφανίζει και το online κανάλι των supermarket ενόψει Balck Friday και σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΛΚΑ ο τζίρος των ημερών αυτών αναμένεται να φτάσει τα 280 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την έρευνα στη διάρκεια της Black Friday θα ψωνίσουν περί τα 2 εκατ. καταναλωτές.

Εντωμεταξύ στο online κανάλι του οργανωμένου λιανεμπορίου υπάρχει συνεχής επενδυτική κινητικότητα. Αυτό δεν είναι τυχαίο, δεδομένου ότι αναπτύσσεται με τριψήφιο ρυθμό, που έφτασε το 183% το γ’ τρίμηνο (Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο), με βάση τα επίσημα στοιχεία της Convert Group, που εκτιμά ότι ο κλάδος θα κλείσει εφέτος, με συνολικές πωλήσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι από χθες η Σκλαβενίτης διαθέτει ανανεωμένο e-shop στη θέση του caremarket.gr που λειτουργεί από τις αρχές του 2020.

Το eMarket Σκλαβεντίτης ξεκίνησε δοκιμαστικά εξυπηρετώντας το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής, ενώ τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η επένδυση, με στόχο σταδιακά να καλύπτει και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Η κίνηση αυτή από τον μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς αποκτά ειδικό ενδιαφέρον στην τρέχουσα συγκυρία. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος πραγματοποιεί κύκλο εργασιών 3,28 δισ. ευρώ κλείνοντας με αύξηση 9% το 2019 χτίζοντας μεθοδικά τη θέση του στην τοπική αγορά, τόσο των φυσικών καταστημάτων όσο και του online, σε συνέχεια της εξαγοράς του caremarket.gr, της συνεργασίας με το e-food και άλλες κινήσεις.