Μάχη στην ΕΚΤ για τα επιτόκια – «Τζάμπο» αύξηση 0,75% «βλέπουν» οι οίκοι

Μάχη στην ΕΚΤ για τα επιτόκια – «Τζάμπο» αύξηση 0,75% «βλέπουν» οι οίκοι
epa03996972 (FILE) A file photo dated 02 March 2012 shows the building of the European Central Bank (ECB) reflected in the Euro sign logo by artist Otmar Hoerl in Frankfurt am Main, Germany. Rating agency Standard & Poor's downgraded the long-term credit rating of the European Union on 20 December 2013, taking away its top-notch AAA grade by pointing to waning support for the bloc. The rating was lowered by one notch to AA+, while its outlook was found to be 'stable.' 'We believe the financial profile of the EU has deteriorated, and that cohesion among EU members has lessened,' the US 'agency said. 'EU budgetary negotiations have become more contentious, signaling what we consider to be rising risks to the support of the EU.' It pointed in particular to talks on the bloc's 2014-20 spending plans, noting that a 'relatively small number of EU members was able to determine at least a temporary limit to the EU's budget.' EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Oι τιμές στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο «έτρεξαν» με 9,1% σε ετήσια βάση από 8,9%...

Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, ήταν διάχυτες οι προσδοκίες πως η ΕΚΤ θα αύξανε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, γεγονός το οποίο θα «ανέβαζε» το επιτόκιο καταθέσεων στο 0,5%. 

Ωστόσο, στις 26 Αυγούστου αποκαλύφθηκε ότι ορισμένοι από τους Ευρωπαίους policy makers επιθυμούν να συζητήσουν μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών για τον πληθωρισμό και παρά την επικείμενη ύφεση… που, όπως είπαν, «δεν πρέπει να προκαλέσει ανάσχεση της εξομάλυνσης σε ό,τι αφορά τη νομισματική σύσφιξη».

Στη συνέχεια, μια ομιλία της Γερμανίδας Schnabel ενίσχυσε την τάση αυστηροποίησης. Η Schnabel σημείωσε ότι ο τρέχων πληθωρισμός είναι δυσάρεστα υψηλός και πρόσθεσε ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να δράσουν δυναμικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Joachim Nagel (Βundesbank)…

Από την άλλη, ο επικεφαλής οικονομολόγος Lane (29 Αυγούστου) ζήτησε μια πιο μετρημένη προσέγγιση προτείνοντας ότι είναι λογικό να επιτρέπεται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα να απορροφά τις αλλαγές επιτοκίων βήμα προς βήμα, ενώ dovish ήταν και ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης Στουρνάρας.

Υπενθυμίζεται πως οι τιμές στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο «έτρεξαν» με 9,1% σε ετήσια βάση από 8,9%.

Η μέτρηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό σε βάθος 5ετίας της Ευρωζώνης βρίσκεται γύρω στο 2,16% έναντι 2,05% τη στιγμή της συνεδρίασης του Ιουλίου.

Από την προοπτική της ανάπτυξης, το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου τριμήνου αναθεωρήθηκε χαμηλότερα σε 0,6% από 0,7%. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τους δείκτες PMI έδειξαν ότι η σύνθετη μέτρηση του Αυγούστου υποχώρησε στο 48,9 από 49,9 εν μέσω πτώσης των υπηρεσιών στο 49,8 από 51,2 και πτώσης της μεταποίησης στο 46,9 από 49,8.

Αντίστοιχα, επενδυτικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs, η Credit Suisse, η BofA, η JP Morgan προσάρμοσαν τις εκτιμήσεις τους υπέρ μιας κίνησης 75 μ.β. – ένα αποτέλεσμα στο οποίο οι αγορές εκχωρούν επί του παρόντος πιθανότητα  95% περίπου. Επισημαίνεται πως οι αγορές προεξοφλούν πως το τερματικό επιτόκιο για το έτος θα αγγίξει τις 175 μονάδες βάσης (συμπεριλαμβανομένου του Σεπτεμβρίου).

Τι γίνεται με το QE

Σε κάθε περίπτωση, οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις θα επικεντρωθούν πιθανώς στα σχέδια της ΕΚΤ για τις επανεπενδύσεις της στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης APP – αν και δεν αναμένεται να υπάρξει σχετική απόφαση, με τα επιτόκια να θεωρούνται ως το προτιμώμενο εργαλείο για σύσφιξη.

Οι συνοδευτικές οικονομικές προβλέψεις πιθανότατα για τον πληθωρισμό το 2022 και το 2023 πιθανόν να αναθεωρηθούν ανοδικά κατά 6,8% και 3,5% αντίστοιχα, με τη Morgan Stanley να αναβαθμίζει την πρόβλεψη του 2024 από 2,1% σε 2,2%. 

Σε σχέση με την προοπτική της ανάπτυξης, το ΑΕΠ του 2022 στην Ευρωζώνη αναμένεται να εκτιμηθεί πως θα είναι ασήμαντα υψηλότερη, στο 2,9%, έναντι 2,8% τον Ιούνιο, με την ανάπτυξη του 2023 να αναμένεται να μειωθεί στο 0,4% από 2,1%.