Mάχη στην ΕΚΤ με φόντο τον πληθωρισμό – Τι αναφέρουν Νάγκελ, Στουρνάρας

Mάχη στην ΕΚΤ με φόντο τον πληθωρισμό – Τι αναφέρουν Νάγκελ, Στουρνάρας
epa03996972 (FILE) A file photo dated 02 March 2012 shows the building of the European Central Bank (ECB) reflected in the Euro sign logo by artist Otmar Hoerl in Frankfurt am Main, Germany. Rating agency Standard & Poor's downgraded the long-term credit rating of the European Union on 20 December 2013, taking away its top-notch AAA grade by pointing to waning support for the bloc. The rating was lowered by one notch to AA+, while its outlook was found to be 'stable.' 'We believe the financial profile of the EU has deteriorated, and that cohesion among EU members has lessened,' the US 'agency said. 'EU budgetary negotiations have become more contentious, signaling what we consider to be rising risks to the support of the EU.' It pointed in particular to talks on the bloc's 2014-20 spending plans, noting that a 'relatively small number of EU members was able to determine at least a temporary limit to the EU's budget.' EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκστρατεία υπέρ μιας απότομης επιτοκιακής αύξησης λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων τάχθηκε με ομιλία του ο Πρόεδρος της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ. «Η νομισματική πολιτική πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά για να διατηρηθεί η αξιοπιστία του στόχου για τον πληθωρισμό», είπε ο Νάγκελ στο Βερολίνο, στην Ευρωπαϊκή Σχολή Διοίκησης και Τεχνολογίας (ESMT).

Διαφορετικά, οι εταιρείες, τα νοικοκυριά και οι κοινωνικοί εταίροι ενδέχεται να απολέσουν την εμπιστοσύνη τους στον μεσοπρόθεσμο στόχο για τον πληθωρισμό. «Οι τιμές δεν θα επιστρέψουν από μόνες τους στον στόχο της κεντρικής τράπεζας» συμπλήρωσε. Υπενθυμίζεται πως, τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε στο 8,9%.

Το ποσοστό είναι τέσσερις φορές υψηλότερο από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο οποίος ορίζει το 2% ως τη βέλτιστη τιμή για την οικονομία. Το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές καταναλωτή τον Αύγουστο θα πρέπει να γίνει σαφές αυτή την Τετάρτη. Οι οικονομολόγοι αναμένουν αύξηση στο 9,0%.

Δεδομένης της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας ως αποτελέσματος του πολέμου στην Ουκρανία, δεν αποκλείονται διψήφια ποσοστά. 

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Bundesbank, στοιχεία από διάφορες χώρες δείχνουν ότι η προώθηση των αυξήσεων των επιτοκίων –οι κεντρικοί τραπεζίτες το αναφέρουν ως «προκαταβολή»– μειώνει τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης.

Τον Ιούλιο, η ΕΚΤ ξεκίνησε την αναστροφή των επιτοκίων λόγω της κλιμάκωσης του πληθωρισμού και, σε αντίθεση με ό,τι είχε υποσχεθεί, αύξησε τα επιτόκια κατά 0,50 ποσοστιαία μονάδα.

Ήταν η πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2011. Το βασικό επιτόκιο είναι πλέον 0,5%.

Απότομη αύξηση των επιτοκίων αναμένεται επίσης για την επόμενη συνεδρίαση των επιτοκίων στις 8 Σεπτεμβρίου. Εν τω μεταξύ, αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες του ευρώ τάχθηκαν υπέρ της συζήτησης για μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο Νάγκελ δεν είπε στην ομιλία πόσο μεγάλη θα έπρεπε να είναι η επόμενη αύξηση επιτοκίων. Ωστόσο, σημείωσε ότι υποστήριξε μια απότομη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο. «Επειδή, κατά την άποψή μου, μια μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων μειώνει τον κίνδυνο αποσύνδεσης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό», είπε.

Επιπλέον, αυτό μειώνει τον κίνδυνο η ΕΚΤ να χρειαστεί αργότερα να αυξηθεί υπερβολικά δραστικά. «Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε τις αυξήσεις επιτοκίων λόγω του φόβου μιας πιθανής ύφεσης.

Αντιδράστε λοιπόν πιο έντονα σε μια απόκλιση του ρυθμού πληθωρισμού από τον στόχο πληθωρισμού», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Νάγκελ, επί του παρόντος δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί το επίπεδο στο οποίο η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τελικά τα βασικά επιτόκια. «Κατά τη γνώμη μου, δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας, δεν είναι ακόμη δυνατό να προβλεφθεί πόσο ψηλά θα αυξηθούν τα βασικά επιτόκια», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Νάγκελ, σε ποια στάδια και σε ποιο βαθμό η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί η αξιολόγηση των προοπτικών για τον πληθωρισμό.

Κατά τη γνώμη του επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, Klaas Knot, η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το επίπεδο στο οποίο η οικονομία δεν ενισχύεται ούτε επιβραδύνεται προκειμένου να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες κάνουν λόγο για το λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο επιτοκίου. Σε ένα στρογγυλό τραπέζι της Danske Bank την Τρίτη, ο Κνοτ έδειξε επίσης ότι κλίνει προς μια αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στην επόμενη συνεδρίαση επιτοκίων.

Αλλά είναι ανοιχτός σε συζητήσεις, πρόσθεσε.

Στουρνάρας: Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα κορυφωθεί το 2022 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, αλλά δεν υπάρχει ανάγκη για μια μεγάλη κίνηση και η τράπεζα θα πρέπει αντίθετα να ακολουθήσει μια συνετή, προσεκτική προσέγγιση για την ομαλοποίηση της πολιτικής της, δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας την Τρίτη, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι δηλώσεις αυτές είναι οι πρώτες που πάνε κόντρα στις εκκλήσεις για μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, με τις αγορές να είναι πλέον μοιρασμένες μεταξύ μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης και κατά 75 μονάδες στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Σεπτεμβρίου, μετά τα επιθετικά σχόλια από μια σειρά από αξιωματούχους.

«Δεν χρειάζεται να γίνουν πολύ μεγάλα βήματα» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε συνέδριο. «Η σταδιακή ομαλοποίηση θα είναι η κατάλληλη προσέγγιση».

Ανέφερε ακόμα ότι κατά την εκτίμησή του, το ουδέτερο επιτόκιο – όπου η ΕΚΤ ούτε θα ενθαρρύνει αλλά ούτε θα επιβραδύνει την ανάπτυξη – ήταν μεταξύ 0,5% και 1,5%, επομένως το επιτόκιο καταθέσεων, τώρα στο μηδέν, δεν είναι πολύ μακριά.

Οι περισσότεροι άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βάζουν το ουδέτερο επιτόκιο κάπως υψηλότερα, με τις εκτιμήσεις να επικεντρώνονται γύρω στο 1,5%.

Ο διοικητής της ΤτΕ προέβλεψε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί φέτος και στη συνέχεια θα υποχωρήσει το 2023, πριν προχωρήσει προς τον στόχο του 2% της ΕΚΤ το επόμενο έτος.

«Φέτος θα δούμε την κορύφωση του πληθωρισμού και μια σταθερή επιβράδυνση στη συνέχεια, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σταδιακά το 2023 και θα συγκλίνει προς τον στόχο το 2024», είπε στο συνέδριο ο Στουρνάρας.