Made in Greece: Τα τρία υποψήφια σήματα για τα ελληνικά προϊόντα

Made in Greece: Τα τρία υποψήφια σήματα για τα ελληνικά προϊόντα

Καρδούλα, καραβάκι ή κίονας; Εσείς ποιο από τα τρία θα ψηφίσετε; 

Η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης παρουσίασε χθες τα τρία υποψήφια λογότυπα σχέδια για το ελληνικό σήμα προϊόντων. Σκοπός του σήματος είναι να ταυτοποιεί την ελληνική προέλευση προϊόντων και υπηρεσιών διαφόρων κατηγοριών προστατεύοντας τον καταναλωτή, αναδεικνύοντας την ελληνική παραγωγή και και οφελώντας την εθνική οικονομία.

Με την «καρδιά» – ελληνική σημαία, ένα καραβάκι και ένα κιονόκρανο που σχηματίζεται από τα γράμματα GR (Greece) να είναι τα τρία επικρατέστερα λογότυπα μεταξύ των 96 συμμετοχών, οι πολίτες θα έχουν στη διάθεση τους 15 ημέρες να ψηφίσουν ποιο από τα τρία θέλουν να ταυτοποιεί τα ελληνικά προϊόντα. Μέσα από τη δράση αυτή προωθούνται τα τοπικά προϊόντα και η τοπική επιχειρηματικότητα, μέρος της οποίας αποτελούν οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις παραγωγών και μεταποιητών των ελληνικών προϊόντων.

Διαβάστε ακόμα: 38 λογότυπα που πήρε μαζί του το 2013

Η ψηφοφορία ξεκινάει από σήμερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, και θα διεξάγεται μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου (www.mindev.gov.gr), ενώ ο πρώτος νικητής θα κερδίσει το έπαθλο των 5.000 και οι άλλοι δύο, 3.000 και 2.000 αντίστοιχα.

Παράλληλα, θα υπάρξει διαγωνισμός και για την επιλογή του λεκτικού που θα συνοδεύσει το σήμα.

Για να αποκτήσει, όμως, μια επιχείρηση το σήμα-ταυτότητα θα πρέπει να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες συντάσσει ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις. Μέχρι τώρα είναι έτοιμοι οι κανονισμοί για τα γαλακτοκομικά και τα αλκοολούχα ποτά, ενώ στα σκαριά βρίσκονται αυτοί για το ελαιόλαδο, το κρασί και το μέλι.

Διαβάστε ακόμα: Λογότυπα πολλών… καρατίων

Οι επιχειρήσεις ανάλογα με τον φορέα απονομής του σήματος θα πληρώνουν κάποιο αντίτιμο ή όχι. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της επιτροπής σήματος και γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, σε ό,τι αφορά στα αλκοολούχα ποτά δεν υπάρχει επιβάρυνση από τον φορέα πιστοποίησης που είναι το Γενικό Χημείο του Κράτους αλλά προβλέπεται ετήσια ανανέωση, ενώ για τα γαλακτοκομικά είδη προβλέπεται η καταβολή 50 ευρώ ανά κωδικό λόγω του κόστους ελέγχου και πιστοποίησης της διαδικασίας από τον ΕΛΟΓΑΚ.

1/3